Kryphål i agalagen sökes

Jag vet att man inte får slå sina barn. Inte sin sambo heller. Och det är ju helt i sin ordning. Jag är för fred och anti allt våld.

Men ibland önskar jag att det fanns ett litet kryphål i lagen, en yttepytte dispens. För speciellt ömmande mamma/sambofall. Som till exempel detta:

Klockan är 21.20 en torsdagskväll, mamman har sagt god natt till det yngsta barnet och precis sjunkit ner i soffan, dragit filten över sig och känner hur hon börjar bli skönt konturlös. Antagligen har hon vissa liknelser med ett sjölejon på land, fast inte så graciös förstås. Då kommer den 12-årige sonen nerskuttande för trappan. Inte ljudlöst alls.

– Just det mamma! ropar han glatt (varför börjar barn alltid prata med en innan de är framme?). Vi har maskerad imorgon! Vi måste fixa kläder!

Vid dessa uppsluppna ord stönar mamman högt och sväljer en hel lång radda fula ord. Det där VI tycker hon är speciellt stötande.

– VA?! Och det säger du nu?! (Här kan du tänka dig ett valfritt tonfall.)

– Ameeen, jag glömde. Jag ska vara Slender! Hela klassen ska vara Slender! sprudlar han på ett helt klart olämpligt sätt och snurrar runt några varv.

– VA?! säger mamman igen och börjar känna sig som ett eko. Vem f…hosthost är Slender?!

– Ameeen, han är typ helt klädd i svart typ kostym och typ vit i typ hela ansiktet. Och så har han en typ hatt. Svart typ. Har vi tvättat mina svarta kläder?

Nu ska man inte inbilla sig att mamman energiskt hoppar upp ur soffan och sätter igång en maskin tvätt. Nej då. Hon tänker igen: ”Vadå VI.” På ett surt sätt.

Vid det här laget vaknar sambon till liv. Han har suttit och sovit i fåtöljen, inte helt olik en höna på sin pinne. Minus äggläggning.

– Ja, just det, säger han yrvaket, vi har kubatema på personalfesten imorgon så jag måste klä ut mig till kuban. Hur ser en sån ut, säger karlkräket (jo, för så tycker mamman/sambon just då) och tittar hjälpsökande på sambon.

Det är vid sådana här tillfällen som det väl kan vara befogat med lite lite aga? Typ ett tjuvnyp? En liten tjottablängare? Inte för att det skulle hjälpa men det skulle kännas bra för mamman/sambon. För hon känner sig inte så glad just då – snarare en aning hämndlysten. Så  har vi någon lagkunnig här som har kryphål som levebröd?

 

23 tankar kring ”Kryphål i agalagen sökes

  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Nä men förlåt. Det var inte min mening att sabba din dag 😉

   Svara
 1. Bosse Lidén

  Vad bra att Solveig låg på sängen bredvid mig. Jag var tvungen att läsa ditt inlägg högt. Hon skrattade igenkännande och vet precis hur det kan vara. Vaddå? Ser hon mig som en höna på en pinne eller en kuban? Lite aga kunde kanske införas. Eller en gratis tvättkurs. Helgkram Bosse oskyldig.

  Svara
 2. Rantamor på näthinnan

  Skrattar ännu trots att det var ett tag sen jag läste din krönika om barnaga…
  Du skriver så där underbart skönt som jag gillar.
  Näe ser då inte Paradise hotel, men råkade den där kvällen dom vaxade rövarna att
  zippa runt och hamnade på det programmet och kunde då inte sluta titta å skratta,
  eftersom en stod å höll upp skinkorna på den andra killen och tjejen vaxade,
  och killen som håller upp skinkorna kommenterar…
  ”det luktar ju skit…”
  Ja just det där kommer ju skiten ut om han nu inte hade noterat det tidigare…..
  Man blir så full av undran och icke förståelse så det blir overkligt.
  Och att kalla det dokumentär såpa är för mig främmande,
  för så går det ju inte till i verkliga livet…not !!!!!

  Tjingelingen från Rantamor.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Vad roligt att du gillar den! Tack!
   Vaxa skinkorna? Hm, ja, tv-underhållning?

   Svara
 3. Susanne P

  Hahahahahaha! Du är inte sann! 😀
  Så underbart skrivet om en sån irriterande situation som nog alla har upplevt och så väl känner igen.
  Fram för mer aga! 😉

  Kram på dej!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jo, jag är visst sann!:) Tack för dina snälla ord Susanne. Kram tillbaka

   Svara
 4. Marina

  I vissa lägen tror jag att det är helt ok… Kom för övrigt precis på varför jag tycker det är rätt skönt att barnen växt upp 😉 Sedan måste jag tillstå att det vore väldigt spännande att få reda på hur outfiten till ”kubanfesten” blev!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Den där kubafesten lade jag mig inte i. Inte mer än jag hörde något om en orange skjorta och ha fick ta en gammal mascara för att måla en svart mustasch.

   Svara
   1. Marina

    Som svar på din fråga om turmeric i Sverige så har jag pratat med dottern som bor i Stockholm och hon säger att de köper det i någon asiatisk livsmedelsaffär där, så det finns att få tag i.

    Svara
 5. Pernilla

  Nu vet jag inte om jag ska känna medlidande eller skratta. Med tanke på att det inte är mej det drabbar, skrattar jag.
  Han som sitter i fåtöljen, hade jag bara ignorerat. Klar dej själv………
  Men den där unga herrn, hade jag klätt i ett lakan och sagt, ”Gilla läget!” eller ”Så här funkar tvättmaskinen”.
  /P

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Det gör du rätt i. Hönan på pinnen fick fixa själv, jag bidrog med att han fick ta en gammal mascara för att måla mustasch. Den unge herrn fick ta fram ett par mjukisbyxor. Vem vill ha tvättmaskinen surrande 21.30? Inte jag. Sen fick ha låna en svart tröja av mig. Morgonen efter. Man ska inte överdriva sin hjälpsamhet 😉

   Svara
 6. A House With A View

  Haha vilket underbart inlägg 🙂 Jamen det förstår ju vem som helst att ibland måste det ju finnas kryphål i lagen, fniss 🙂 Hög igenkänningsfaktor där också för den delen 🙂

  Ang. din fråga, ljusstaken heter Liljan och kommer från Skultuna.

  Adventskramiz aka

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Tack, roligt att du gillar det. Misstänkte att sånt här kan hända i flera familjer, det var inte första gången det hände i min. Jo, med just Slender och kuban, var det första. Och sista hoppas jag.

   Just det, Liljan heter den. Den är vacker. Undrar om jag ska putsa mina och ställa fram dem?

   Kram tillbaka

   Svara
 7. Lena i Wales

  Där slog du huvudet på spiken! Jag har ibland också önskat ett litet kryphål när jag råkat ut för liknande situationer när barnen var mindre. ”Förresten i morron ska vi….” ” Hade bara liksom glömt det….”. Nu är de vuxna och får göra det själva, men då……hu,hu!

  Svara
 8. Susan

  Men ååååh ….Så väl jag känner igen situationen….Och jaaa…Ibland kanske det vore bra med lite rätt att aga. Eller man har ju rätten att tänka i alla fall;))).
  Kram och ha en underbar Advent!

  Svara
 9. Freja

  Som när jag för några år sedan stressade från jobbet för att hinna till ungarnas julavslutning på teaterskolan och dottern ringde precis när jag gick från jobbet : ”Var har vi lucialinnen?” Lucialinnen hade vi inte haft sen för 50 cm i längd sen, så tack och lov passerade jag ett varuhus på vägen och lyckades få tag på linne och band, och dottern hittade en gammal luciakrona hemma och jag fick tag på mannen så hn köpte batterier till kronan. Pust! Då ghade jag oxå gärna gett ett nyp, åtminstone mentalt…

  Svara
 10. Mia

  Haha, tack för ett gott skratt! Visst är det tillåtet med ett litet tjuvnyp här…. 😉

  Tack för ett underbart inlägg!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.