En härlig baksmälla!

Baksmälla. Ett ord som inte så ofta förknippas med en positiv upplevelse. Men det kan man också ha när en riktigt riktigt bra bok tar slut, ni vet vid de där tillfällena när man önskar att man fortfarande hade den oläst, en upplevelse kvar att njuta av, när det känns som ingen bok i hela världen kan mäta sig med den så det är ingen idé att börja på en ny, det är bara att sluta läsa och börja knyppla eller nåt. Som tur är går det över.

Veckans bokbloggsjerka handlar om detta, vilka böcker som har gett mig bokbaksmälla. Antingen att de har gjort det svårt att börja på en ny eller att jag önskar att de inte tagit slut. Och visst finns det en del sådana i min bokhistoria.

Alldeles nyligen läste jag Nattfilm av Marisha Pessl.
Nattfilm (häftad)
Den är mycket speciell och fångade mig totalt med sin blandning av thriller och övernaturligt skrivet med glimtar av humor och helt underbara personligheter. Speciellt tror jag att den passar för eboksformatet med alla sina tidningsklipp och webbsidor som man kan förstora för att kunna läsa ordentligt.

En annan bok som jag har pratat vitt och brett om är Igelkottens elegans av Muriel Barbery.Igelkottens elegans
Åh, vilket språk, vilken historia, vilka karaktärer, vilka miljöskildringar! Man blir ju lyrisk för mindre. Jag gillar också att inte alla böcker har ett lyckligt slut.

Som ung läste jag många klassiker och har planerat att läsa om dem nu i vuxen ålder, för att se om jag är lika begeistrad i dem nu som då. Det är till exempel Greven av Monte Cristo (jag har fortfarande en bild på näthinnan när han sitter likblek i sin grotta) och David Copperfield (bäst att ladda med mycket snytpapper).

Jag har hört av flera icke-skrivande personer att de gärna skulle skriva en bok när de har gått i pension. Bara för att sätta någon form av spår efter sig, sitt liv. Det är inte anledningen till att jag skriver men jag är nyfiken på om det är många som tänker så.

För några dagar sedan såg jag att min ljudbok Ur jord är de komna hade fått högsta betyg av en lyssnare, fast han/hon tyckte att den var för kort. Undrar om den har baksmällepotential? 😉

63 tankar kring ”En härlig baksmälla!

 1. Rebekah M

  Jag har varit med om så’n där baksmälla några gånger … där jag saknat personerna så mycket, så jag nästan ville kontakta författaren och be honom eller henne skriva mer . Senaste gången jag kan påminna mig, var det Jan Guillou … serien som startade med Brobyggarna.

  En äldre bok jag aldrig glömmer är också Acts of Faith (Erich Segal).

  Igelkottens Elegans, är nu på min lista över kommande läsning.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Lyllo dig som har Igelkotten elegans oläst 🙂

   Jag har läst Guillou men inte Brobyggarna. Hmm. Det får bli när jag slutar med mitt ”bara läsa en bok av resp författare” (men några har dispens ;)).

   Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag har faktiskt träffat henne. Väldigt ödmjuk och trevlig. Efter det blev jag sugen på Jag vill sjunga dig milda sånger (heter den så?) men har inte kommit till skott. Skärpning!

   Svara
 2. Bara hittepå

  Igelkottens elegans tyckte jag också mycket om. Läste sedan Barberys debut Smaken med stor förväntan, men den nådde inte riktigt hela vägen tyckte jag, även om de delar en del ingredienser, kanske framför allt de mycket franska och mycket precisa beskrivningarna av mat.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Precis! Jag är bara orolig att jag ska bli besviken, att mina minnen av den från barndomen är romantiserade …

   Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag läser faktiskt nästan aldrig om. Som ung gjorde jag det. Men nu vill jag läsa nytt! Förutom då det lilla fåtalet som jag ”sparar” på till omläsning.

   Svara
 3. Gunnel

  Jag blir lite nostalgisk när du skriver om gamla klassiker. Skulle kanske vara ett bra sommarprojekt och sitta i trädgården och återuppleva gamla minnen. Beträffande din bok Ur jord är de komna så har den förföljelsemanipotential. Jag tycker jag ser de där odjuren överallt. Kram

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Ja, varför inte?
   Hehe. Förföljesemanipotential. Ett ord som jag gillar 🙂

   Kram

   Svara
 4. Freja

  Jag har nog haft baksmälla av en hel del böcker, men mitt minne är för kort för att den ska hålla i sig särskilt länge…

  Svara
 5. annamariaa

  Åh så roligt att din bok fick högsta betyg! Igelkottens elegans har min farmor utlånat till mig, både nog läsa den snart. Kram

  Svara
 6. Ergo Sum

  Hej fina Lotta – nu har jag hittat hit! Är lite ledsen över att jag inte hunnit läsa så mycket bloggar och särskilt ledsen är jag över att jag inte kunnat följa dig så som jag skulle ha velat.

  Bokbaksmällor… jojo… DET har man varit med om ett antal gånger.. ”Igelkottens Elegans” är VERKLIGEN en av de mera minnesvärda!!! SOM jag saknade den efter att jag läst färdigt den!!! Jag ser också i kommentarerna att någon nämner ”Brobyggarna” och jag måste säga att trots att jag INTE ville läsa någon mer Guillou, är faktiskt den serien bra. Annars älskar jag ”Är detta en människa?” av Primo Levi och ”Balkan Express” av Slavenka Drakulic – jag fick massiva baksmällor av dem också och har läst dem flera gånger sedan dess..

  Hoppas du har en fin vecka!
  Kram

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Äsch, livet måste ta sin plats. Vi bloggar när vi har tid.

   Nu fick jag några boktips där – tack!

   Detsamma till dig. Kram

   Svara
 7. Anne-Marie

  Att få bokbaksmälla är ett speciellt ”fenomen”.
  Har läst många böcker som jag inte ville skulle ta slut.
  En av dessa var boken som Michael (mannen jag var gift med här i USA) hade skrivit. Jag sträckteläste den. 🙂

  Svara
 8. Helen

  Bokbaksmälla är ett trevligt fenomen men kan skapa tomhet som kan vara svår att komma över. Både Nattfilm och Igelkottens elegans skapade bokbaksmälla hos mig med

  Svara
 9. Musikanta

  Tack för tipset om Igelkottens elegans. Den hade jag totalt glömt bort att den fanns. Jag skulle nog också funderat lite på tiden, men jag hade nog tagit den ändå. Man är ju inte vidskeplig, haha.
  Kram från Ingrid som önskar dig en Glad Påsk.

  Svara
 10. SKRIVDIVAN

  Jag hade Igelkottens elegans i min hand för flera år sen, läste bara några sidor och sen blev det inte av och jag vet inte vad som hände med boken. Kanske ska ge den ett nytt försök nu när du pitchar den så bra! För mig är skrivandet ett livs-elixir… min kanal, min glädje, min sinnesro.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.