Friends Arena – inte så vänskapligt

I lördags var Krusidullan och jag på Sweden International Horse Show som gick av stapeln i Friends Arena för första gången. Vi har tidigare varit i Globen på detta evenemang, det kan man läsa om bland annat här: Optimism på höga höjder. Jag var rätt säker på att vi inte skulle behöva ha kontakt med molnen den här gången, men folk har sagt att det är så attans brant där inne, så jag var inte helt säker.

friends mässa

Galet mycket folk i mässdelen på galaföreställningskvällen. Vi spädde inte på.

Platserna var mer än helt okej, så jag behövde inte få ett technodunkhjärta. Showen på galaföreställningskvällen var jättebra. Speakrarna (det blir ett väldigt konstigt ord på svenska det där) skötte sig utmärkt. Roligt att se Peder Fredricson rida hem en vinst, jäklar vad han gasade.

Peder Fredricson

Peder Fredricson vann en tävling!

Men Friends Arena är väldigt unfriendly. Utifrån ser det nog så läckert ut – inuti kunde det vara ett gammalt, slitet ställe som ingen bryr sig om.

På toaletterna, jodå vi hann besöka flera, det gör man om man har en Krusidulla med sig, låg det papper och skräp i mängder på golven, det fanns inga pappershanddukar och kön till den enda handtorken var rejäl, tvättställen lortiga. Tvål? Hahaha, du är rolig du.

Matställena bestod av likadana snabbmatställen med exakt samma utbud och kravallstaket i serpentinform framför. När man hade hasat sig igenom ett gäng bågar kom man till en värmehylla där färdigförpackade hamburgare låg och puttrade. Men var fanns de vegetariska wrapsen och varmkorven som Krusidullan skulle ha? Hjälpsamma medkunder berättade att man skulle skrika på en tjej som stod en bit in i köket. Tjejen hade sina två celler riktade ut i det betonggrå men reagerade till slut när jag hojtade så att stämbanden kallade till akutmöte för att utlysa generalstrejk. Hon slängde ner ett bröd och en korv bredvid i en Sibyllaask och ställde framför mig. Jag, som började bli lite härsken vid det här laget, antagligen ungefär som de äldsta hamburgarna i hyllorna, bad att få korven I brödet, inte bredvid. Jag såg hur hennes lediga hjärncell kämpade med att klura ut vad den ytterst krävande kunden kunde mena.

Wrapsen var slut. På den enda smörgåsen var det skinka. Okej, som vegetarian borde jag vara van. En påse M till middag. Med Ramlösa till, det enda vattenaktiga som ingick i det minimala utbudet.

Efter att man passerat hela raden av kassor där kassörerna skrek NÄSTA! så eventuella vaxproppar flög in i hjärnan fanns en disk som inte sett en trasa sen stället öppnades. Där fick man själv ta ketchup, senap och läsk. Ketchupmaskinen var inställd på ALLT eller inget. Här fanns det risk att man fick med sig hela maskinen efter att man tryckt på knappen. Ketchup blir ju så bra klister. Rött och fint.

Det fanns ett snabbmatställe till, likadant, förutom att man kunde få en dagens varmrätt där. I plast. Det stället kallades Restaurang. Jojo. Vi hittade i alla fall inget annat ställe som kunde kallas så.

Jag kan fortsätta denna deprimerande och ovänskapliga litania ett tag till, till exempel genom att berätta hur mycket de tar betalt för en varmkorv bredvid bröd eller hur man lyckas få tag i en mazarin som inte finns. Men jag ska inte trötta ut er med det. Jag tror att budskapet, att gråbetongbunkern Friends Arena inte alls platsar som det flaggskepp som det framställs som, har gått hem.

Tur att showen var så bra. Det franska Garde Républicaine, som hade en show med hästar och motorcyklar tillsammans, var otroligt bra och fick stående ovationer.

Garde Républicaines shownummer med hästar och motorcyklar. Spektakulärt.

Men Friends Arena – nja, ett ställe som får Globen att verka fint och bra och med varierat utbud – det är inte mycket att hänga i julgranen, hur snäll och friendly man än vill vara. Om det blir någon nästa gång blir det att ta med matsäck och sätta sig på betonggolvet vid toaletterna och mysa.

24 tankar kring ”Friends Arena – inte så vänskapligt

 1. Karin

  Oj! Vilken tur att vi hade med oss allt vi behövde äta och dricka. Efter några Globenbesök har jag kommit fram till att man nog fixar bättre kalorier själv och att Friends skulle vara ännu värre trodde jag väl inte riktigt. Men showen var väldigt fin! Dessa fantastiska hästar i alla storlekar. En blir alldeles tårögd!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Ja, visst är det häftigt! Och helt klart en bättre upplevelse när man ser det på nära håll – inte i fågelperspektiv.

   Svara
 2. Marina

  Du är den andra på kort tid som beskriver ”Friends Arena” på det här sättet. På något vis känns det som om jag kan vara utan det. Synd på en så härlig show som detta är, det förtar ju alltid lite när man går därifrån lite irriterad! (Nu vet jag i och för sig inte om det var så, men jag skulle gissa på att lite irritationskänningar kan ju ha funnits kvar…?) För övrigt kanske ”korv bredvid bröd” är ett första steg mot ”DIY-korv”, vem vet!?

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   DIY-korv? En del var kvar. Vi noterade att skylten Exit var ungefär en tiondel så stor som skylten Bar när vi letade oss ut. Och det säger väl en del.

   Svara
 3. Rantamor på näthinnan

  Låter lite läskigt när man tänker på denna påkostade arena.
  Och med din beskrivning så kan jag riktigt känna hur less jag också skulle ha varit,
  och jag som inte ens gillar stora folksamlingar och låååånga köer.

  Tjingelingen från Rantamor.

  Svara
 4. Gunnel

  Man har bara hört en massa beröm om den här arenan innan. Nu kommer jag visserligen inte ihåg vem som stod för det. Det kan väl knappast vara en vanlig besökare. Fattar inte varför den ”mat” som serveras på sådana ställen ska var så förbenat dyr. Kram

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Nja, kanske av ägarna. Det har ju stått en del om ljud som inte funkar och gräs som inte kan leva, taxikaoset utanför etc etc.

   Kram

   Svara
 5. cecilia

  Jag har varit där otaliga gånger på diverse evenemang och jag skulle säga att den allra största risken är väl om det skulle börja brinna. Folk överallt och de kommer både uppifrån och nerifrån. Nej det är inte ett drömde. ……

  Svara
 6. Ergo sum

  *ler* Nej. Det var verkligen inte särskilt ”friendly” det…. Men jag menar, det var ju en högst ovanlig förfrågan det; att placera korven I brödet.. Ytterst märkligt av dig måste jag säga.. ;))

  Svara
 7. Decdia

  Konstigt att de lägger ner så mycket kraft på ytan och inte det inre… det är ju det som får folk att komma tillbaka.

  Svara
 8. Ama de casa

  Låter inget vidare… Ja, förutom showen då! Den hade jag gärna sett. Fast kanske på ett friendlier ställe 😉

  (Jag struntar i rödkrull under orden. Jag tror att friendlier finns… 🙂 )

  Svara
 9. Pernilla

  Nej, så trist. Jag har faktiskt inte hört någon om arenan, varken för eller emot.
  Om två veckor ska jag på Stockholms Hundmässa, men i Älvsjö. Ser samma kaos framför mig…..
  /Pv

  Svara
 10. Freja

  Jag var där på mellofinalen 2013 och använde varesig toaletter eller matställen, men det stora skämtet då var att ta sig dit och därifrån…

  Svara
 11. Veiken

  Jag tycker att Scandinavium är lite slitet, men det här verkar vara värre än värst! Tråkigt om det finns folk från andra länder som ser hur illa det är ställt! 🙁

  Svara
 12. Susanne P

  ♫♪♫ Jag trivs bäst i öppna landskap. Nära havet vill jag bo…. ♫♪♫
  Behöver jag säga att jag aldrig skulle satt min fot på ett ställe som detta?! På sin höjd Fjällräven Center om MoDo spelar….Nä, nu ljuger jag; inte ens DÅ skulle jag lämna min trygga tillvaro; hemma, vid en sjö,på en sten, i en skog. 😉 😉

  Kram

  Svara
 13. Hörni

  På Globen har jag varit och det har varit helt ok, men Friends har jag aldrig besökt. Verkar ju inte ett dugg trevligt.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.