Digital marknadsföring. Och så jag då.

Spännande, tänkte jag när en inbjudan från Shenet till ett seminarium om digital marknadsföring plingade till i inboxen och anmälde mig raskt. Tänkte att nu kan jag få lite idéer till min blogg och om marknadsföring av mina böcker i olika sociala medier.

Några veckor senare när jag väl var där en ilsket kall januarikväll insåg jag genast och småbrutalt att man inte pratade om bloggar som min. Man pratade om STORA bloggar fulla med annonser. Inte min lilla blogg, helt utan banners.

Goodiebags

Goodiebagarna var inte heller jättestora eller jättefulla. Men ack så trevlig att få. Det sägs ju att det inte är storleken det beror på.

Nåja. Alltid kan man få lite nya idéer och höra vad som händer, alltid roligt och nyttigt. Vad som INTE kommer att hända under 2016 är bland annat:

 • Problemet med ad-blocking kommer inte att lösas.
  Vi användare älskar ad-blocking (att via program stoppa alla annonser som slänger sig rakt in i nunan när man har klickat på något helt annat) medan mediet, nätsidan eller vad det är, behöver tjäna pengar på flera sätt. Branschen försöker nu förbjuda ad-blocking.
 • Facebook kommer inte att döda YouTube.
 • Unga människor kommer inte att lämna Facebook.
  Tvärtom så är det många fler ungdomar som är med än som står för det.

Vad som kommer att hända under 2016 är bland annat:

 • Mobila betalningar kommer att bli vanligare.
 • Konsumenternas röster blir mera hörda.
 • Facebook kommer att bli nästan helt mobilt.
  (Shit, jag som tycker det är så jobbigt med den lilla skärmen).
 • Instagramreklam finns redan men kommer blir mer interaktiv med köp och mätningar.
Zanox

Amerikanen Ben Mullen vet hur man håller ett bra föredrag. Och så hade han så läckra brillor. Utan glas.

Sen pratades det mycket om affiliate marketing, programatic och en hel drös med tre- och fyrstaviga förkortningar regnade ettrigt i salen. Jag ska inte trötta ut er med mer information om det. Medan jag satt där och sippade på ett gott rödvin vandrade tankarna iväg ibland. Och jag kom fram till att jag är gammal. Jättejättejättegammal. En av de tidiga dinosaurierna, typ.  

Jag har ingen vlogg och jag finns inte på YouTube. Jag har ju inte ens en pod! Ni förstår vilken urtida fossil jag är. Så nu är frågan om jag ska ta och uppdatera mig och skaffa en vlogg. Skulle ni följa mig då?

Kungsan

Kylan gjorde att Kungsträdgården var i det närmaste öde en vanlig vardagskväll. Men vacker. Där gick fossilet och var tacksam över att hon i alla fall inte behöver skaffa SnapChat eftersom största delen av användarna är 12-15 år, det räcker med Instagram och Facebook. Fossilen är numera även ägare till en foundation, vilket gjorde 11-åriga Krusidullan nöjd. Tänk att ha en foundationlös mamma?! Så oerhört skämmigt. Jag kan avslöja att tanken på att ha en vloggande mamma inte drog ner det allra minsta jubel, endast mungiporna, bland barnen. Däremot sa de, efter att de hjälpligt hämtat sig efter chocken, att det skulle de ALDRIG berätta för sina kompisar. Ingen marknadsföringshjälp att hämta där alltså.

 

23 tankar kring ”Digital marknadsföring. Och så jag då.

 1. Mia

  Jag som bara är jättejättegammal men också en fossil, vet inte ens vad vlogg är för något… Men när du har lärt mig det kommer jag att följa dig där också!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Hehe. En vlogg är en videoblogg. Vad glad jag blir att du kommer att följa mig. OM jag gör en.

   Svara
 2. Freja

  Jag håller tre bloggar igång, men ingen av dem drar in några pengar t mig, det är bara av intresse. Utöver det finns jag på facebook, instagram och twitter. Och funderar på att starta en politisk pod. Men Vlog tror jag inte på, för jobbigt att både titta och lyssna, då kan jag ju inte göra annat samtidigt… Jag lyssnar på pod och bloggar samtidigt….

  Svara
 3. Anne-Marie

  Jag sällar mig till skaran av dinosaurier. 🙂
  Visste inte ens vad en vlogg är.
  Tur att man inte har allt som tydligen ”hör till” nuförtiden eftersom jag inte skulle hinna med något annat.
  Man undrar – hur hinner folk med som har allt detta?

  Svara
 4. Ama de casa

  Jag lägger ibland upp små videoklipp på youtube och visar dom i bloggen. Är jag en hypermodern vloggare då?

  Haha! Inte det? Nej, jag är stenålders. Jag vet.
  🙂
  PS: Dessutom är det inte JAG som fixar klippen upp till tuben… 🙂

  Svara
 5. Lena i Wales

  Känner igen mej, fast du kan mycket mer än jag kan och är mycket modernare!
  Vet inte vad vlogg är! Har inte Instagram.
  MIn barn brukar kalla mej svart-vit, för jag lever fortfarande i tiden för svart-vit TV. De har ännu inte vågat kalla mej dinosaur, hi,hi!!! Kanske det också kommer!
  Ha en trevlig helg!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Nä. Jag har från säker källa att bloggare inte är dinosaurier 🙂 Roliga barn du har!
   Tack detsamma!

   Svara
 6. Gunnel

  Vlogg visste jag faktiskt vad det var. Räknas jag då bara som minidinosaurie? För min del räcker det bra med en vanlig blogg, men självklart kommer jag att följa dig när du börjar med din vlogg. Ha en trevlig helg.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Ja, du hänger ju med i tekniken. Inte när, om. Tack snälla.
   Ha en bra fortsättning på veckan.

   Svara
 7. Tofflan

  Eh finns det nåt som heter video längre? Bara undrar om det ens är möjligt att göra en vlogg då. (Skojar lite, självklart går det att FILMA och STREAMA filmen).

  Nä… jag gillar att se på fina/roliga foton och det gör jag via Instagram. Sen gillar jag att LÄSA bra/välskrivna/intressanta/roliga/engagerande TEXTER. Som jag kan göra på din blogg.

  //Fossil från Kritaperioden

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Åh, det var roligt att läsa, tack! Det är minsann inte varje dag som man får beröm av någon från Kritaperioden.

   Svara
 8. Annika

  Hoppsan. Visste inte vad en vlogg var för nåt, förrän nu. Måste ta och hänga med lite mer inser jag nu. Så tack för att du är så duktig och att du delar med dig .
  Ha det gott och kramen på dig..

  Svara
 9. Pernilla

  Om jag ska vara helt ärlig och det tror jag du uppskattar, kommer jag inte följa din vlogg. Jag är också ett fossil och orkar inte sitta och höra på drevvel i en vlogg. Ska det vara, ska det vara klokt. Hur många lyckas åstadkomma det? Men sextonåringen hör i huset, hon kollar. Allt ifrån fjortis- till kloka smink- vloggar.
  Jag tror vi som är mellan 35-60 har det värst med teknologin. Vi har varit med och ändå inte. För det har gått för fort så det vi en gång lärde oss är ju redan ute. Medan de yngre hoppade över det där första lååångsamhets-teknologin och gick rätt på det viktiga.
  /P

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Helt rätt, raka puckar och uppriktighet uppskattar jag. Fast det är ju, än så länge, en tanke som jag bara roar mig med.

   Svara
 10. Musikanta

  Det räcker med FB och bloggen. Tar upp alldeles för mycket tid bara det. Inget Instagram och Twitter för mig. På youtube har jag lagt in en del förstås – men det kanske inte är detsamma som att vara med. Vad är en vlogg för något?
  Ingrid

  Svara
 11. TantGlad

  Äh….Du behöver inte känna dig som En gammal fosil, för i så fall så äru inte ensam . Här har du en till.
  Vlogg har jag alldrig hört talas om.
  Nä,…jag kör nog på som vanligt jag, med mitt fb och blogg.

  Men tackar för ett läsvärt inlägg.
  Torsdagskram.

  Svara
 12. Tjejsnackaren

  Hahahaha – snacka om hög igenkänningfaktor!! Jag har hört EXAKT samma saker och känt EXAKT som du 🙂 Har precis fått ett erbjudande om att ha en rabattlänk på Gunilla, Simba och Tasse och fått nådigt tillstånd till detta av marknadsavdelningen. Men jag har aldrig gjort sånt här förut så jag skriver till det annonserande företaget och frågar om råd 😀 Som tur är är de väldigt snälla och inte alls hånfulla och nedlåtande – men katten (just det!) vet hur detta ska gå 🙂
  Och Snapchat bara råvägrar jag – jag är hyfsat aktiv på Fejan och minimalt på Instagram – jag orkar inte vara mer social nu!!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Oj oj, då kan man kalla dig storbloggare nu då. Grattis!
   Snapchat är det som sagt mest yngre tonåringar som ägnar sig åt så det kan vi skippa med lätt hjärta!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.