Våra nya rädslor

Nya tider för med sig nya rädslor. Man skulle kunna tro att utvecklingen automatiskt medför en större trygghet – Trygghetssverige.

Fel.

Det kanske är så att varje tid har sina rädslor? Vi skyddar oss mer och mer, hjälmar, skyddsvästar, övervakningskameror, larm hemma osv osv. Men det dyker alltid upp nya rädslor. En av dem är bacillskräcken. Överdriven? Ja, jag tror det och kände hur huvudet guppade upp och ned medan jag läste intervjun med den engelske professorn Tim Spector: Vi har blivit rädda för smuts. Hemma ställer jag undan handspriten medan Någon tar fram den. Den där Någon alltså.

En av mina nyare rädslor är den för pedofiler och groomare. Jag pratar ganska ofta med knoddarna om detta. Inte bara om vad som kan hända på nätet utan även i badhuset. Det sägs att pedofiler alltid har hängt i badhusen och det är nog sant fast jag aldrig har råkat ut för någon. Inte heller var våldtäkt i badhuset något som jag ens tänkte på som barn och ungdom. Men nu gör jag det. Speciellt när ungarna åker och badar själva.

Så har vi en annan väldigt allvarlig rädsla: den för Alfons Åberg. Den där otäcka, skrämmande, farliga figuren. Hugaligen. Tänk att jag har läst flera böcker om honom, först för mina syskonbarn och sen för mina egna barn, sett flera filmer (vi hade några av dem på DVD när barnen var små) och till och med sett honom på bio! Med mina barn! Jösses. Jag måste vara totalförstörd, min själ är ett svart, taggigt, bottenlöst hål. Och mina barn då?! Vad har jag gjort?! Det blir dyra psykologräkningar. Njäe. Nog finns det andra saker att vara rädd för.

Den värsta av nutidens rädslor, den som får pulsen att dunka som en galopperande elefant på en torr väg, ger de allra otäckaste mardrömmar som får Psycho att likna dagisfilm, får händer att skaka obehärskat, det är nog den att mobilen ska gå sönder. Den kan skrämma livet ur de mest härdade machopersoner som till vardags brottas med krokodiler och samlar på livsfarliga ormar. Min mobil har strulat en längre tid, stänger av sig till som tätt, tappar alla kontakter, slänger fram konstigheter. Jag tänkte att den skulle hålla till i sommar men … Efter en massa avstängningar vågade jag inte längre och beställde en ny. För tänk om. Alla mina kontakter, jag kan inga nummer i huvudet längre, bara de gamla. Alla mina foton. GAAAHHH!!! Här kan vi snacka om äkta rädsla: mobildödsskräcken.

Gammal och kantstött. Och helt opålitlig. Alltså ett skräckobjekt.

DN: Alfonsbråket avslöjar vuxenvärldens syn på film
Förskola stoppar all filmvisning efter Alfonskritik

PS. Jag håller på och lägger in många av mina publicerade reportage, artiklar och krönikor. Titta in på menyn Reportage/artiklar/krönikor om du vill läsa.

43 tankar kring ”Våra nya rädslor

 1. Gunnel

  Det går väl inte att undvika allt som skrämmer eftersom inte alla är rädda för samma saker. Mina barn är uppväxta med Vilse i pannkakan och Storpotäten. De har inte tagit så stor skada av det som det ofta påstås. Ibland kan jag nog tycka att vi är ”rädda för” lite av varje och att det går mode även i rädslorna. Kram

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Om man inte fick men av Vilse i pannkakan får man det nog aldrig!
   Kram

   Svara
 2. Karin på Pettas

  Gunnel lägger fingret på en i mitt tycke väsentlig sak. Det går trend även i rädslor
  Man ska så mycket nu för tiden för att vara inne.
  Alfons Åberg får fortsätta skrämma både mig, mina barn och barnbarn…
  Att vara rädd för att barnen hamnar ut för en pedofil tror jag att alltid har funnits.
  Även hos mina föräldrar fanns den rädslan, för de fanns redan då, på femtiotalet, pedofilerna
  Baciller…nja. Jag gjorde allt i min värld jag kunde för att mina barn skulle bli smittade av barnsjukdomarna som huserade. Blev ett grannbarn liggande så gick jag genast dit med dem för att de skulle bli sjuka. Arma barn! Tror du det blev så? Nej nej, friska som nötkärnor och barnsjukdomarna har inte infunnit sig ännu, trots att de är i fyrtioårsåldern nu mina små ;).
  Kram

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Visst är det konstigt? Men somliga småbarnsföräldrar är bara för mycket. När mina knoddar gick på förskolan var där ett (väldigt omhuldat) barn som inte fick se några av Astrid Lindgrens filmer. Det var så mycket fattigdom och elände, tyckte föräldrarna.

   Jag kommer ihåg att mamma drog runt syrran och mig hos andra sjuka barn så att vi skulle bli smittade! Men då var hon hemmafru – skillnad mot idag.

   Kram

   Svara
 3. Musikanta

  När man bor som jag här på landet är man inte särskilt rädd när man går ut och promenerar eller råkar ligga och sova med olåst dörr ibland. Mobilen bryr jag mig inte så mycket om ifall den skulle gå sönder. Värre då med datorn där jag har alla foton. Jag SKA föra över allt på den externa hårddisken någon dag…

  Men visst är jag oroligt för de minsta barnbarnen som varje dag åker tunnelbana till skolan och förskolan. Här i Mogata är det ju ingen större risk för terrorattentat. Vad gäller Alfons Åberg tycker jag det är en storm i ett vattenglas. Ingen av mina barn och barnbarn har – vad jag vet – tagit skada av dessa böcker.
  Ingrid

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag känner mig inte heller skadad av Alfons. Tvärtom faktiskt.

   Barn som växer upp i stora städer brukar bli ganska tuffa. Men jag förstår din oro.

   Svara
 4. Ama de casa

  Jag är rädd för trånga gränder, och för Anders. Den senare skrämmer mig nästan dagligen när han smyger på mig. Jag hoppar rätt upp! Han brukar sucka och säga:
  – Jag bor här…
  (Kan vara så att jag hör lite dåligt och på det är rätt skvätträdd 😉 ).

  ”Tårtan” var också rätt skrämmande på den tid det begav sig… 😉

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Hehe. Så länge du inte får mardrömmar om Anders är det nog inga problem…

   Svara
 5. Ama de casa

  sv: Ja, jag håller med om att fett i maten är himlarns gott! Men jag blev ju inlagd på sjukan ett par dar förra veckan, och blev utskriven med ”inget-fett”-restriktioner för en månad framöver. Detta för att vara snäll mot matsmältningsgrejset.
  Inget roligt alls! Även om gårdagens mat faktiskt var supergod, så hade grädde i det hela gjort det ännu bättre 🙂

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Aj då. Men den lilla djävulen behöver du inte rädas. Han är helt insnöad.

   Svara
 6. Anne-Marie

  Bacillskräcken har definitivt tagit ett stadigt tag om amerikanerna. Här finns många annonser som berättar om hur otroligt farligt det är och att man måste göra rent hela tiden. Jag tar mig för pannan och undrar hur folk skall överleva.
  Det där med Alfons Åberg har jag givetvis läst om och man undrar hur vi som växte upp tidigare ens överlevde med ”farliga” sagor, vi var ute i naturen utan ”övervakning” osv.
  Jag tycker vi klarade oss rätt bra.
  Mobilrädslan är helt klart en påtaglig del av våra samhällen. Vad skulle hända om elektriciteten försvann under en längre tid och alla mobiler – och andra elektroniska prylar – lade av?

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Det kanske inte är så dumt med strömavbrott lite då och då. En gång bodde jag på ett ställe där det en längre tid var ganska täta problem med vattnet. Jag lärde mig att alltid ha vatten i kylskåpet (även så det skulle räcka till grannens morgonkaffe). Som ett exempel bara.

   Svara
 7. anneli

  Jag är sjuk av oro, vad har jag gjort mot mina barn egentligen? Alfons var ju en ständig följeslagare i vårt hem när barnen var små.
  Jaha, det är väl bara att vänta på ett psykbryt då, det kan säkert komma när som helst fast det är trettio år sen……..
  Usch stackars barn.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Ja, där var du allt grym och hjärtlös. Dags att börja spara pengar till terapeuterna nu då 😉

   Svara
 8. Rebekah M

  Sverige var trygghet, men det reflekterade jag inte över medan jag bodde där. Nu har jag känslan av att den tryggheten håller på att monteras ned.

  Det är tråkigt att vi drivs av så många rädslor. Vi har så rent … nästan kliniskt … i våra hem, ändå ligger Sverige jättebra till när det gäller toppen av asthma-förekomst. Nu bor jag i Kanada, men kan ändå tala för Nordamerika, när det gäller rengöringsmedel och så kallade ”hand sanitizers” (!). De sistnämnda sitter uppmonterade i pumpflaskor vid alla entréer till mataffärer. Såg en kvinna i går som grundligt rengjorde handtaget på shopping-vagnen med pappersnäsdukar innan hon rörde vid den.

  Sedan finns det nå’n spray som heter Lysol. Länge påstod de i reklamen att den tog död på 99,9% av alla bakterier och även VIRUS. Tydligen var det okay att ljuga, för virus vet jag inte av något som kan ta död på. Då skulle man ju kunna spraya sig med Lysol för att slippa influensan.

  Ett längre, och totalt, el-avbrott skulle vara förödande för samhället i dagens läge, så det är allt en rädsla.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Oj. Där kan man snacka om noja. Vi behöver ju få i oss lite ”smuts” för att kroppen ska bygga upp motståndskraft.

   Svara
 9. Freja

  Jag tror de programmerar mobilerna att börja bete sig underligt efter en viss tid så vi ständigt ska köpa nya. Min är bara ett år gammal men stänger av sig lite då och nu, oftast när jag faktiskt väntar på ett samtal…

  Svara
 10. Tjejsnackaren

  Ja, rädslorna blir uppenbarligen allt fler och allt starkare. Men det verkar som om de som verkligen råkat ut för något riktigt hemskt inte är lika ängsliga. Kanske är det så att vi helt enkelt måste skjuta undan skräcken, annars skulle vi inte kunna leva ett normalt liv. Drogs själv länge med en fobi för vissa långbenta varelser, du kan läsa om det i min krönika under länken nedan – och så finns det en lista på konstiga fobier också – fast inte alla – det är så många numera att de inte fick plats 🙂
  http://www.allas.se/lever-i-skrack-for-langbenta-varelser/

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Det ligger nog något i det. Ska du lägga till Alfonsfobi till listan? 😉

   Svara
 11. Lena i Wales

  Det där med Alfons förstår jag inte. Har det varit debatt i Sverige om att han inte är bra för barn? I så fall borde mina barn vara totalskadade, vilket varken jag eller de har märkt!!!
  Ibland känns det som vissa saker går till överdrift, visst ska barn skyddas, men kanske inte till absurdum.
  Pedofiler är däremot mycket allvarigt och barn bör lära sej att vara uppmärksamma, utan att vara rädda för allt. Svårt!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Precis så. En förskola har blivit anmäld till Skolinspektionen efter att ha visat en Alfonsfilm som ett barn fick mardrömmar av. Du får vara extra uppmärksam nästa gång du träffar dina barn, leta efter tecken på psykbryt 😉

   Svara
 12. Comsi Comsa

  Ibland är jag rädd för allt och ibland ingenting och det är när jag inser att rädslan inte kan hjälpa mig om det inte rör sig om en varnande rädsla….. 🙂

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Varnande rädslor tycker jag är en helt annan sak. Om det knakar i grenarna ovan ens huvud är det ju bra att flytta på sig, typ.

   Svara
 13. SKRIVDIVAN

  Hehe. Känner verkligen igen mig jag har mycket nojjor. Du vet att man kan koppla alla sina kontakter och bilder till sitt gmail-konto… så oavsett om du tappar mobilen eller den går sönder så finns allt där redo att synkas med din nya lur:)

  Svara
 14. Mia

  Alfons Åberg har både jag och mina barn älskat! Jag har hört, med ett halvt öra, att någon har reagerat och anmält? vår lille Alfons! Vet inte riktigt vad det handlar om men jag tycker det inte låter riktigt sunt… 😉

  Min Samsung sjunger nog också på sista versen… den börjar bli ”full”. Inte kan man ha en fyllekaja till mobil?

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Just det. Några föräldrar har anmält sitt barns förskola till Skolinspektionen för att barnet fick mardrömmar. Förutom det hysteriska i det tilltaget tycker jag att Skolinspektionen har bättre saker att göra.

   Mobilfylla går dessbättre att åtgärda! 😉

   Svara
 15. Annelie/Fullblodsekologen

  Är det bara jag som är rädd för spindlar? Har den hederliga spindelskräcken bytts ut mot Alfons Åberg-skräck medans jag bott utomlands?
  Tvålar ja…..jag är förmodligen planetens renaste människa. De som blir över efter att familj och vänner fått (eller snott till sig) säljer jag faktiskt.
  Ha en alldeles förträfflig helg!!

  Svara
 16. Pernilla

  Du ska inte vara rädd att bli av med mobilen. Du ska vara rädd för att missa att säkerhetskopiera den. Så är det! Vi måste säkerhets-tänka mer i vår teknologiska värld. Och för gud skull. Tanka över bilderna!!!! Jag tappade min mobbe i Julas. Inte svårt alls att vara utan i över en vecka. Ganska tråkigt dock, men inte så svårt. Men oj så det sved, för jag hade inte säkerhetskopierar på ett bra tag. Bilderna däremot, dem tankar jag över med jämna mellanrum. Phu!!
  /P

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Du är så klok du. Man kan alltså säkerhetskopiera även kontakterna?

   Svara
 17. Micke

  Alfons Åberg ja…..undrar när de ger sig på spöket Laban och Labolina? 😉
  Är väl snart bara dem och några till kanske från min barndom….synd om barnen idag.

  Ha de bäst. 🙂

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Nja alltså Spöket Laban borde väl ligga pyrt till. Han är ju spöke! 😉

   Ha det bra du med.

   Svara
 18. Bosse Lidén

  Skyll inte på Alfons. Nästa generation kommer säkert att må dåligt av att de lyssnat på din barnbok som godnattsaga. 🙂 Hoppas du har dåligt samvete Lotta.
  Tänk att man kan stämma för snart allting. Det är sådant som jag blir mörkrädd av. Framtidens sätt att tjäna pengar. Tacka vet jag en gemytlig stund på kvällskvisten med Norman Bates. En artig och genomgod person som tar hand om sin gamla sjuka mamma på bästa sätt.
  Kram Bosse

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Hahaha!
   Ja, visst är det trist. Norman ja. Mysig snubbe.

   Kram

   Svara
 19. KajsaLisa

  Jag läste om ungen som blivit skrämd av Alfons och odjuret. Tänk om föräldern lagt ned lika mycket energi på att förklara boken för sin unge som han gjorde på att skälla på författaren.
  Men i och för sig, han kanske inte begrep den själv 🙂
  Sen sitter det här med rädsla och söka trygghet rätt djupt i oss, det har varit en förutsättning för oss att överleva som art.
  Jag fick reda på när jag var skyddsombud att anledningen till att t.ex nödutgångar är märkta med grönt
  Vi har lärt oss att fly faror genom att gömma oss i skogen och det lär ligga genetiskt i oss.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.