Almost all inclusive

Vi har för första gången varit på en sol-och-bada-semester på Gran Canaria med all inclusive. Det är lätt att tro att all inclusive betyder all inclusive. HA! Det gör det inte. Det betyder almost all inclusive.

Det var lite som att vara kusinen från landet när man skulle klura ut hur allt hängde ihop. Tv:n till exempel är inte alls inclusive. Bör kanske säga att det inte var det allra billigaste hotellet vi bodde på. Wi-fi är absolut inte inkluderat. Det fick man köpa till och vackert gå och sätta sig i receptionen om man ville surfa. Och det ska jag säga att om det hade varit en riktig surfning hade samtliga drunknat eftersom vågmaskinen hade salt i maskineriet. Eller sand. Skit samma, långsamt gick det.

Men den äkta vågmaskinen, alltså Atlanten, var mer än lovligt vågad mellan varven. Tyckte mamman i sällskapet. Knoddarna tyckte den var fett cool.

I baren vid hotellets pool var allt inclusive. I baren på äventyrsbadet (av gigantisk storlek) som också hörde till hotellet var en del inclusive och en del exclusive. Läsk var gratis men inte kaffe, till exempel.

Mat fanns i överflöd liksom efterrätter. Bara att sleva upp. Gissa varför jag fastar idag? Vin och öl fick man dricka hur mycket som helst. Men kaffe efter maten – NO. Efter middagen kunde man gå till kvällsbaren och hämta gratis groggar, drinkar, vin, öl – hur mycket som helst. Men en kopp kaffe kostade 1 euro.

Hissarna var inkluderade. Tror jag i alla fall, det är lite oklart. I förra inlägget skrev jag om de skrämmande hisskyltarna. Det fanns flera.

image

Tydligen får man åka hiss med barn men inte ensam när det brinner. Jag har tänkt så det nästan har brunnit i skallen på detta men logiken undflyr mig.

image

Rullstolsburna får bara åka ner och vuxna människor upp. Det måste väl ändå räknas som gravt diskriminerande. Förresten finns det ju inga rullstolsburna som behöver åka ner eftersom de inte får åka upp.

Slutsats: Kaffe är ohyggligt dyrt i Spanien, ett land som helt klart behöver en tydlig hisspolicy.

Slutsats II: Jag dricker mycket kaffe.

Medan jag inte hade en tanke på varför påsken är gul (ärligt talat tänkte jag mest på brunt, alltså när jag skulle gå från blåvit till läckert solbrun med bara en kort mellanlandning i det rosa skicket) publicerades min påskkrönika i en lokaltidning. Om du känner för att peta dit en kommentar eller en gillaklick på den nyhetssidan ökar mina chanser att få skriva flera krönikor. Och du kommer att bli all inclusive i mitt hjärta.

23 tankar kring ”Almost all inclusive

 1. Decdia

  Historiker tror att påsken är gul för att det är då man ser solen. Eller äggulan då det traditionellt ”alltid” har käkats kring påsk. Google är fantastiskt! 🙂
  Värre med all inkulsive då… Har aldrig varit på det själv, men jag har haft bekanta som åkt på det och det verkar vara olika vilka ”regler” som gäller kring det. På ett ställe de var på hade flera restauranger inom hotellkomplexet, men de fick bara besöka ställena ett visst antal gånger. Stället med den bra maten fick de bara gå på en gång…
  Min kompis som har småbarn brukar beställa halvt-inklusive, eller vad det nu heter… Men de är inte låsta till hotellet samtliga måltider utan bara några.
  För mig är största nöjet med en resa utmaningen i att hitta riktigt smarriga matställen, men har man barn som bara typ vill ha gurka eller spagetti så förstår jag att man vill göra det lätt för sig.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag föredrar också att prova olika matställen, det är ju lite av grejen med att åka utomlands. Men inte i ett hotellområde på Gran Canaria. Det fanns visst en liten restaurang upp i bergen, 3 km bort. Men alltså. De där bergsvägarna. Jag undviker dem gärna. Men maten på hotellet var jättebra, tyckte köttätarna. Knoddarna fick prova minst en ny maträtt varje dag och sambon längtade efter fiskrätterna. Hela dagarna.

   Aha, du menar halvpension? Det är ju rätt bra, OM det överhuvudtaget finns restauranger att tillgå.

   Svara
 2. Marina

  Uppenbarligen gäller det att kolla vad som ingår i ”all” och det kan väl i och för sig vara spännande, men det är kanske inte riktigt vad man tänkt sig… Hoppas ni hade det bra i alla fall! Härlig påskkrönika, och visst kan man undra ibland var alla fjädrar och harar kommer från! Vår dotter fick för övrigt sin första lektion i Jesu korsfästelse (apropå den där snickaren) av sin ett år äldre kamrat som lärt sig det på dagis med orden: ”Den där Jesus, han var det synd om minsann, han spikade de upp på ett kors och sen fick han ingen mat!”
  Hoppas ni hade en bra påskhelg 🙂

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Ja, jag har faktiskt kollat upp en del nu när vi kom hem (för surfa därifrån var ju inte att tänka på). Kaffet stod det inget om, och om wi-fi stod det, bland en massa andra uppradade saker, att det kunde vara en viss kostnad. Men inte hade jag kunnat tro att man fick två kvm i receptionen att koppla upp sig på 😉

   Skit samma. Semestern var jättehärlig, alla är nöjda och glada.

   Nä, han på korset, han hade ingen all inclusive alls han.

   Svara
 3. Gunnel

  Du måste börja skriva krönikor för Helsingborgs Dagblad så jag kan börja alla dagar med ett skratt. Hisspolicyn i Spanien är minst sagt märklig. Man ska nog vara glad så länge det går att ta trapporna. Med tanke på all inclusive…drinkar har kanske högre status än kaffe. Kram

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Åh, du är så snäll. Jag blir så varm i magen och hjärtat av din kommentar. <3 Tack.

   Svara
 4. Rantamor på näthinnan

  Att inte kaffet ingår är nog uträknat, för dom vet att vi måste får kaffe för att överleva,
  så då pumpar dom i oss en massa gratis söta drinkar utan alkohol, och vi tror vi blir fulla
  men vi är hela tiden bara sockerhöga, och så beställer vi in kaffe för att få balansen igen.
  Det tror jag.
  Sitter å ler åt dina hissskyltar…lite kluriga allt.
  I morron drar vi till borgafjäll, länkade till Borgastugan och till dig i min blogg idag !!

  Tjingelingen från Rantamor, nu ska jag läsa din krönika.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Åh så härligt! Vackra, undersköna Borgafjäll. Tack vare dig känns det som om jag har varit där.

   Tack för länkningen. Tror jag 😉 måste ju läsa först.

   Men du. Lämna några firrar kvar i Borgasjön. 🙂

   Svara
 5. BP

  Alltså först asgarvade jag när jag läste din krönika (läste den i papperstidningen också faktiskt), men missade ditt namn – ooooops. Prata med layoutaren där;-)

  Sedan läste jag det här inlägget och fick nästa goda skratt. All inclusive – ooooops. Har hittills inte hrt en enda människa tala gott om det, förutom småbarnsföräldrar som nöjer sig med makaroner med ketchup till barnen och köttbullar till sig själv.

  Å skyltarna är faktiskt härliga och det är så kul att se att dina funderingar hade kunnat vara mina – nja, du är nog vassare där;-)

  Via Rantamors blogg såg jag att det är du som gjort Borgafjälls sajt. Den är bra och lättnavigerad tycker jag. Åsså hoppas jag att Rantamor fick bra betalt fö sina bilder. Då fotar hon kanske lite attraktiva snö-/vinterbilder också;-)

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag blir så lycklig när någon har läst något av mig och gillat det! Tack snälla snälla.

   När jag blev tillfrågad om att göra sajten till Borgastugan funderade jag över var jag hade hört/läst Borgafjäll någonstans. Och det var ju hos Rantamor! Som är en superduktig fotograf. Och jag fick bli någon sorts kopplerska. Den där lilla världen du vet. Hon brukar inte vara där på vintern så snöbilderna är ägarens och någon är min.

   Maten var faktiskt bra på all inclusiven. Väldigt bra, tyckte animalerna i familjen. Knoddarna fick prova en ny rätt varje dag (innan de högg in på oliver, salami, pizza och pommes).

   Svara
 6. Ama de casa

  Att åka hiss i Spanien kan vara lite av ett äventyr. Jag har fastnat några gånger, men kommit loss rätt snart ändå 🙂

  Jag har aldrig testat all-inclusive, ska nog göra det nån gång. Fast jag gillar att hitta nya matställen, det är ju något av resans höjdpunkt 🙂

  Svara
 7. Pernilla

  Jag älskar ju dina texter så jag ska klicka eller kladda, eller vad det var du skrev?
  Påsken har ju varken med äggula eller kycklingar att göra så min tanke blir då, han som gjorde påsken, han med korset ni vet? Va han kanske Kines?
  Där lämnar jag snabbt den spekulationen.

  Vilken otur Ni haft med All inclusive. Vi bodde fint i Turkiet med både surf och gratis kaffe fasten det inte stod att ingick. Tur där!
  /P

  Svara
 8. Susanne P

  Så rörd jag blev att du tänkte på mej på din semester. 😉 (Fast SÅ farligt är det inte! Bara måndagarna är shitdays ju.)

  Kram

  Svara
 9. camilla

  Det gäller att kolla vad som ingår. Om man reser en vecka tycker jag att all inclusive äe kanon!
  Åker man två veckor tror jag att man blir less på maten.
  Då vi var i Turkiet i maj i fjol så levde jag som en prinsessa. ALLT ingick!
  Det blir spännande att se nu hur Rhodos är. Där har vi också tagit all inclusive.
  Kram!

  Svara
 10. Annika

  Hmmm…..inget kaffe i inclusive??? Och lite konstigt att inte surf och TV ingick. Men tur att du slapp ta trapporna. Tror att du hade en riktigt bra semester trots allt.
  Hej svejs på dig.

  Svara
 11. Veiken

  Det gäller nog att kolla vad all inclusive egentligen är. Det kanske är dags att döpa om det till maybe inclusive eller nåt. Jag läste din krönika häromdagen och ska genast gå in och gilla, för det gjorde jag! 🙂

  Svara
 12. Susan

  Vad kul att skriva krönikor….Det skulle jag vilja göra.
  (Fast jag hade aldrig kommit upp i din klass.)
  Kram Susan

  Svara
 13. Micke

  ” All inclusive” ska vi satsa på nästa resa tänker jag i mitt stilla sinne.
  Men det är ju bra att veta hur det fungerar..tackar för tipsen här om vad man nog ska hålla koll på.

  Som svensk tycks det vara mest viktigt med spriten…åtminstone när jag frågar bekanta som tecknar ett sådant paket…återstår att se för undertecknad….jag gillar ju mat jag mer 😉

  Ha de gott nu.

  Svara
 14. Pingback: En flygresa att glömma | Äntligen måndag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.