Skjut mig!

Som den goda och pedagogiska mamma jag är (vad skrattar du åt då?!) hade jag i flera dagar förberett knoddarna på att de skulle handla julklappar själva. Jag sa vilka de skulle handla till och att vi skulle göra det i Täby Centrum där vi brukar handla, de har alltså varit där hur många gånger som helst. Bara till de närmsta och inga stora saker. De är ju ändå 10 och 12 år nu och hög tid att ta eget ansvar även för den biten. Tyckte jag.

Så var dagen inne, dags att åka.

– Åhh neeeeeej, måste jag? Varför då? klagade Kloker med det där tonfallet som kan få de allra mest tålmodiga mödrar, även genomförkylda sådana, att fundera över om det inte är lättare att bli kamelvallare på Nordpolen än att få en pubertetsunge att göra något han inte vill.

Krusidullan hade planerat och gillar att handla så hon stod färdig i hallen medan jag fortfarande argumenterade med Kloker. Det är bara att inse att åka och handla inte står högt på vissa 12-åriga killars priolista. Kolla på Youtube är mycket viktigare. Men jag vill inte att han ska bli en sån där kille som inte kan köpa presenter, en sån där som ger beiga och bruna herrt-shirts till sin flickvän/sambo/fru/mamma som avskyr brunt och beige. Bara för att det var rea. Arvsanlaget finns, vilket man kan läsa om här. Om man vill.

För er som inte känner till Täby Centrum kan jag berätta att det är ett av Sveriges största köpcentrum och har i runda slängar över hundra butiker, antagligen uppåt tvåhundra. När det är klart någon gång nästa år ska det finnas tvåhundrasextio butiker.

I bilen frågade jag återigen vad de hade tänkt köpa. Jag hade inte lust att springa runt i alla butiker och tänkte försöka planera hur vi skulle gå. Det blir lätt ett maraton om man inte har koll på rutten i Täby C. Då säger Kloker långsamt:
– Njä, jag vet inte. Vad finns det?

Vad finns det?! Tänk att tre små väldigt vanliga ord kan låta så otroligt märkliga. Eller skrämmande. Aldrig har jag varit så nära att köra i diket som då. Om vi inte ska räkna den gången jag faktiskt körde i diket, förstås.

Skjut mig. Typ.

Att julpyssla står inte heller högt på vissas priolista. Jag gjorde ett tappert försök. Det gör jag aldrig mer.

image

Glittertomtar. Gjorda av mig.

Bara en sak till: Någon som vet var man enklast kan köpa några kameler?

34 tankar kring ”Skjut mig!

 1. Gunnel

  Jag hade faktiskt glömt bort hur det var att ha en tonårskille hemma, men nu kom alla minnen fram igen. Fast han har växt ifrån den attityden nu……brås nog mer på mig än sin pappa, antar jag. Det finns alltså hopp, så vänta lite med att köpa kamel. Ha det gott

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Skönt att höra att det var fler som var som Kloker. Tack för det. Okej, jag avvaktar med kamelinköp.

   Kram

   Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Håller med. Men erfarenheten säger att man inte alltid kommer så långt med ultimatum. Men det gick, han har handlat alla sina julklappar. Själv.

   Svara
   1. Freja

    Nej, de där ultimatumen brukar slå tillbaka på en själv i slutänden, de är inte alltid så lätta att verkställa…

    Svara
 2. Musikanta

  Jag tänkte som Freja. Vill han HA julklappar själv måste han GE till andra. Lätt som en plätt.
  Underbara tomtar!
  Kram från Ingrid

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   IINGET, absolut INGET är lätt som en plätt för en i puberteten.

   Svara
 3. Karin på Pettas

  Hmm…duger det med pepparkakskameler?
  Då vet jag precis var du kan få tag på sådana :).
  Oj, så det känns igen det där med Kloker.
  Man kan bli en Toker för mindre.

  kram

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Hehe, du är på rimmarhumör idag! Kanske du håller på och rimmar en skinka? Skönt att höra att det är fler än Kloker.

   Dessvärre tror jag att pepparkakskameler är för spröda. Och goda. Risk finns att de äts upp i stället för vallas.

   Kram

   Svara
 4. Ruth i Virginia

  Jag är varken en 12-åring eller kille, men mina känslor betr. presentköp är
  exactly som hans. Min hjärna ”fylls” av ett vacuum. En annan bloggare sa,
  att hennes huvud blir fullt av gröt, när hon försöker komma på, vad hon ska
  ge i julklapp. Olika huvudfyllnader – resultatet detsamma.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Det passar ganska bra med grötskalle så här till jul. För det är väl risgrynsgröt?

   Svara
 5. Marina

  Det kan vara en bra tanke, det där med att byta ut en pubertal unge mot en kamel, men hur det än är så är de där finniga ”Öh-sägarna” rätt söta och behändiga när de sover, och frågan är om kamelen är lika lätthanterlig i just det läget… (om inte annat kräver den betydligt större sovutrymme)

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jo, det är sant. Och sover gör de ju för all del rätt mycket. Som en tonårsmamma sa: ”Sonen ligger hemma och sover bort sitt liv.

   Svara
 6. Ama de casa

  sv: Jodå, vi har haft den stora äran att träffa Ruth i Virginia. Både i år och ifjol våldgästade vi hos henne. Och hon är precis lika härlig i verkligheten som man kan tro av hennes kommentarer. Eller förresten – hon är faktiskt snäppet härligare irl, även om det kan vara svårt att tro 🙂

  Svara
 7. Ergo sum

  *skrattar* Jo. Och jag jobbar med dem. Utöver den i januari snart 15-åringen och hans lillebror hemma. Sååå – lyllos mig! ;))

  Svara
 8. yvonne

  Som den pedagogiska mamma du är så borde du ha sagt år knoddarna att skriva ner vad de skulle köpa .Men misströsta inte !!!Vi har två knoddar som har artat sig bra .Så köp INTE en kamel!! …………….Svar:Ja du vi har mycket att lära av naturen. 🙂

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag inser att den pedagogiska mamman har utvecklingspotential. Kan man skriva ner vad man ska köpa? Det ska jag prova själv först 😉

   Svara
 9. Jane

  Tomtarna var ju jätte fina.
  Nu tittar jag in och önskar dig och de dina en riktigt fin Jul och ett fantastiskt fint nytt år.
  Kramar i massor / Jane

  Svara
 10. Decdia

  Kameler? Hrm, det känns som en gåta, en grej de säger På spåret och det suger jag på…
  Din son är som min make, minimal framförhållning… Efter 15 år har han iaf lärt sig att mina paket ska ha snyggt papper och snöre runt sig (och att han blir mördad om jag får nåt tråkigt praktiskt i present).
  I år har han tur som jobbar 150% (jag bara 100), jag har nämligen tagit mig an att handla alla hans klappar. Utom mina… Men hans släktingar blir nog chockade som för första gången får lite genomtänkta presenter som är snyggt inpackade…

  Svara
 11. Småländskan

  Ursäkta, förlåt! Men jag är helt och hållet på Krusidullans och Klokers linje.
  En gång i världen, tror det var på stenåldern, skulle också jag vara en sån där pedagogisk mamma. Göra julpynt, pyssla liksom… Skickade efter ICA-Kurirens julpysselgrejsimojs. Hej och hå vad vi svettades, sonen och jag, hej och hå vad vi tyckte det var… mysigt. Not!
  Nej, nej. Vi gick ut i skogen, plockade en massa mossa, kottar, grenar och annat. Sen gick vi hem, tog fram gammelmormors lakan, la all skiten, njae jag menar allt det fina från naturen
  i det och gjorde en jättefin installation. Att det sen kryllade av såna där småkryp, otroligt stora spindlar, andra jättehemska rörliga saker i installationen gjorde absolut inget.
  Kontentan av allt: Låt Krusidullan och Kloker köpa det de vill, trots de inte har en aning om vad som finns. Men ändå…Det är tanken som räknas.

  Svara
 12. Herr Nilssons Fru

  Oh tonåringar så mysigt, de är länge sedan mina fem var de. Kul när de får fixa själva, i den åldern kan de allt – ja om de får säga de själva. Det de vill, vill säga 🙂 haha vad finns de? underbart. De finns väl inte så mycket i Täby Centrum…alltså de räcker ju att få den frågan i ett helt vanligt köpcentrum.
  När jag läser din beskrivning av Täby Centrum o alla affärer blir jag alldeles grön av avund för att du får gå där, så underbart….vill!!!

  Kramiz

  Svara
 13. Veiken

  Hos Harrods kan man köpa allting och det levereras till dörren! Till och med kameler för en”ringa” kostnad tror jag!
  Lycka till med köpet! 😉

  Svara
 14. Bosse Lidén

  Om du inte säger det högt till alla har jag hört att det säljs både kamel och kanel bakom kiosken på Täby Galopp. 🙂 Du får i alla fall igång en konversation. Jag har en som går omkring med vita stora hörlurar på sig och lever i en egen värld och lämnar ett berg av saker efter sig överallt. Jag ger pluspoäng till dig som försökte på ett pedagogiskt sätt, bara tänkte lite elaka tankar och faktiskt inte körde i diket – denna gången. Tack för underhållningen. Kram Bosse

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jaha, det är därför politikerna så gärna vill flytta Galoppen till ut på vischan.

   Svara
 15. Pernilla

  Man kan ju köpa ”Ingenting” nu för tiden men att köpa ”jag vet inte” är knepigare. Här hemma vill alla ha ”spelar ingen roll” hela tiden. Det är faktiskt inte ett dugg bättre. Jag lärde känna en Marockan, på riktigt alltså, en gång. Han vallade kameler på vintern i Sahara. Nu har jag ju ingen kontakt med honom men om jag hade haft det, skulle du fått hans nummer.
  Blev en konstig kommentar det här.
  /P

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Här har vi en som önskar ”inget”. Eller ”det jag önskar är för dyrt, så det är ingen idé”.

   Konstiga kommentarer är roliga! Kul att ha känt en kamelvallare – det är nog inte många som kan skryta om det.

   Svara
 16. Tjejsnackaren

  Hys hopp, säger jag. Min 25-årige son tycker att det är ROLIGT att köpa klappar och presenter över huvud taget. Å andra sidan har han goda arvsanlag från två håll – det bor en shopaholic i både särbon och mig, fast han satsar på typiskt manligt sätt på elektronik och vitvaror medan jag kör tjejracet med prylar och kläder. Men så blev vi ju båda traditionalister i jultypstestet också 🙂

  Svara
   1. Krönikören Inläggsförfattare

    Tack! Men jag kan inte ta åt mig äran. Det finns så bra och fint pyssel att köpa å Panduro, bara att limma ihop. Ungefär.

    Svara
 17. AktivaDagar

  Skratt… Jag har två 12-åringar. Som inte heller handlar presenter, men kanske borde de börja. Fast de tillverkar ju fortfarande en del presenter. Och de flesta de skulle kunna köpa åt har ju redan allt de behöver och lite till… Men de kunde förstås få välja att ge en gåva till någon som BEHÖVER, som en gåva till de som de känner som INTE behöver nåt… Är lite glad så länge tweenisarna inte är så intresserade av affärer. Risken är ju dessutom att de snart hittar mer åt sig själv än åt andra. Fast jag fattar ju grejen, det är bra kunna köpa vettiga saker.

  Svara
 18. Mia

  Skrattar gott. Det låter inte som din käre Kloker har växt upp i ett överflödssamhälle där det finns hur mycket onyttiga som nyttiga prylar som helst att köpa. Håll ut, om tio år de vuxna och helt andra personligheter…eller nej, personligheterna finns där, men med en betydligt större mognad… och om 20 år så är det verkligen de som är klokast – om man frågar sina små arvingar! 😉

  Önskar dig och hela familjen en riktigt GOD JUL!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.