Vi pratar för lite skit!

Alldeles bestämt hävdar jag att vi måste prata mera skit. Mycket mera. Speciellt i media. Alla tider på dygnet. Med folk och fä. I bussköer och på Nobelmiddagen. Och det är skit i vattnet som vi ska prata om.

Så länge jag kan minnas har gravida och ammande avråtts från att äta fet fisk från Östersjön. Och mitt minne är längre än en guldfisks. Sen utökades det till att omfatta även barn. Då fattar man hur sjuk fisk i Östersjön är, eller hur? Och hur sjukt själva havet är va? Någon som har svårt att förstå det?

Ja, tydligen. FN:s sjöfartsorganisation beslutade redan 2010 att förbjuda utsläpp av avloppsvatten från passagerarfartyg i Östersjön från och med 2016. Det beslutet förutsatte dock att länderna före 2015 meddelat att de har kapacitet att klara detta.

Och nu har alltså några länder sagt nej.

Jag tror jag svimmar. Här har vi klimatkrismöten på hög nivå, vi sorterar sopor, tar fram miljövänliga material, nya sätt att rena avloppsvatten från våra hus och en massa annat – allt för att rädda vår miljö. Det blev straffbart att slänga skräp i naturen för en massa år sedan. Är inte havet natur?

Men färjorna får släppa ut både urin, full med både alkohol och mediciner – stackars fiskar, de har väl skrumplever från ung ålder, bajs, papper, tamponger och gud vet vad folk slänger i toan. Hallå! Var är logiken?!

IMG_8426

Krusidullan och Kloker tar ett kvällsdopp på Öland. Bajsfritt.

Jag förstår inte hur de som livnär sig på havet kan vilja skita ner det. ”Här ser ni vad som en gång var vår vackra skärgård. Det där bruna på stränderna är bajs. Det finns näsklämmor att låna. Det går bra att spola ner dem på toaletterna när ni är klara”, typ. Jag förstår inte heller varför inte media har rapporterat om detta de senaste dagarna, jag har letat i de större tidningarnas nätupplagor utan att hitta något. Men SVT.se har rapporterat om det och på SMB kan man läsa en längre belysande artikel.

Och vi som har tutat i barnen att de ABSOLUT INTE får kissa när de badar, varken i sjöar eller hav. Nä, vi måste prata mera skit. Och hur vi tar hand om vår skit. Om vi inte vill att Östersjön blir en enda stor toalett.

17 tankar kring ”Vi pratar för lite skit!

 1. Karin på Pettas

  Ja, vi behöver sannerligen prata skit, massor
  Det är inte klokt på en fläck att man faller till föga för de länder som är av
  den åsikten att man kan använda Östersjön till en gemensam toalett för alla som åker färjor
  och kryssningsfartyg. Fullständigt ofattbart.
  Ja, Lotta, det behövs mycket skitprat just nu

  Kramkram

  Svara
 2. Freja

  Eller hur? De som inte klarar av det får väl sluta trafikera Östersjön då, hur svårt kan det vara? Är det inte något liknande med fritidsbåtar som diskuterats? Jag bor ganska långt från Östersjön, så jag har inte den koll jag borde ha…

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jo, jag vet att det diskuteras även för fritidsbåtar. Men om färjorna inte måste, så ser jag att det blir svårt att driva igenom att små privatbåtar måste ha tank.

   Svara
 3. Gunnel

  Det borde vara helt naturligt att diskutera det här både i TV och tidningar. Tror man att problemet försvinner ifall man bara tiger? Det borde sättas hårt mot hårt. De som inte vill följa reglerna får inte vistas på havet.
  Så trist med allt strul du har på min blogg. Det verkar som en del slipper ifrån det, medan andra får dras med det här otyget. Jag håller tummarna för att du inte tröttnar på mig. Jag vet tyvärr inte vad jag ska göra åt det. Kram

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Precis vad jag tycker! Varför gör man inte det? Ska man misstänka en dold agenda här?

   Jag tröttnar inte på dig! Det är flera blogspotare som har strul med ordverifieringen.

   Kram

   Svara
 4. anneli

  Det där reagerade jag på redan på 70-talet. Jobbade på sjön ett tag då och undrade lite oskyldigt var jag skulle slänga de stora soppåsarna. Jag höll på att svimma när jag förstod att de inte skojade när de sa att jag slänga det överorbord!
  Jag vägrade länge, jag ställde säckarna på däck så fick nån annan göra det. Det höll ju inte såklart och jag fick lära mig att göra som alla andra.
  Det där har jag förträngt, ända tills nu.
  Det är helt sjukt när man tänker efter.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Ja, helt sjukt. Och det är en av anledningarna till att vi har ett sjukt hav. Tänk att man hivade alla sopor överbord! Hur tänkte man? Att något havsmonster skulle käka upp soporna?

   Det var inte meningen att återuppliva gamla förträngda minnen…

   Svara
 5. Tjejsnackaren

  Mycket bra skitsnack, måste jag säga. Detta plus det hänsynslösa, kortsiktiga utarmandet av havets invånare med trålning med mera, är ett gigantiskt problem, som vi kommer att få lida för i evighet om vi inte gör något NU!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Tack Tjejsnackaren! Ja, vad ska vi göra, det är frågan. Jag börjar så här så länge.

   Svara
 6. Decdia

  Men jösses! Jag trodde att de inte släppte ut sånt i vattnet alls… Kan flygplanen hålla skiten på plats så borde väl en bautabåt kunna göra det med?

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Visst är det otroligt. Som jag har förstått det är inte själva fartygen problemet, det är hamnarna som inte har kapacitet att ta hand om avfallet.

   Svara
 7. Rantamor på näthinnan

  Ja det är bara så sorgligt att våra hav ska skitas ned.
  Läste också någonstans om all plast som ligger i havet och tar död på allt levande.
  Vi som du ju vet är ju mycket i fjällen, och då brukar vi alltid ha med en extra påse att plocka opp
  ölburkar och bullens pilsnerkorv burkar och annat skräp som inte alla orkat ta med sig hem tillbaka.
  Men måste ändå säga att det inte syns mycket skräp uppe på kalfjället, så vi fjällvandrare ska ju ha en eloge iallafall.
  Vill ju att våra barnbarn ska få uppleva fjällvärden med fiske och underbara vandringar,
  ja och NATURLIGTVIS vill jag också att dom ska uppleva ett levande hav.

  Tjingelingen från Rantamor.

  Svara
 8. Bosse Lidén

  Jag har också varit störd på det i många år. Tiden börjar rinna ut. Alla måste ta sitt ansvar. Vill alla det? Jag tror inte det. På det är viktiga området jobbar få åt samma håll. Det är klart att havet är natur. Grr! Nu blev jag så arg att jag skulle behöva ett glas vatten för att lugna ner mig. Vågar jag dricka vätskan? Jag ser inte klart längre. Skitsamma. Jag är arg och törstig. Jag chansar. Det är vår skyldighet att lämna över en värld till kommande generationer som är så oförstörd som möjligt. Vi har bara den till låns.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Tyvärr vill inte alla det. Våra grannar till exempel slänger lysrör, kartonger och ALLT i hushållssoporna. När vi har frågat varför de gör så svarar de att de inte bryr sig om klimathotet – de lever i alla fall inte när det blir riktig kris. Och de har både barn och barnbarn.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.