Katastrof! Chokladbrist hotar!

Chokladbrist hotar världen

Jag satt och skummade rubrikerna i tidningen när en liten rubrik fick mitt hjärta att skena, munnen blev torr och med lätt darriga händer klickade jag mig in på nyheten att chokladbrist hotar världen. Ord som KRIS!, KATASTROF! och HJÄLP! for genom hjärnan medan smaklökarna vred sig i kraftfull affekt.

Jodå, så är det. Vi äter för mycket choklad. I hela världen. Gummiplantagerna har brett ut sig för mycket och klimatförändringen har påverkat kakaobönans skördar negativt. Plus det faktum att alla äter mera choklad och även mörk choklad, som innehåller mer kakao än ljus.

Förutsägelsen att världen ska stå utan choklad år 2020 får mig att darra. Hur ska detta gå? Kommer vi att se en ökning av lyckopillerknaprandet och antalet självmord? Alla vet ju att man blir glad och lycklig av choklad.

image

Mitt chokladförråd.

Snabbt inventerade jag mitt chokladförråd och konstaterade att det måste fyllas på. Den brinnande frågan är nu hur länge man kan frysa choklad. Någon som vet? Och finns kombinerade frysar/kassaskåp? Choklad kommer nog att bli stöldbegärligt.

Chokladvänner, vi måste agera! Frågan är vad vi ska göra? Ransonera mörk choklad, kanske kan vara ett sätt. Att påverka klimatet är förstås en variant, som tyvärr många tycker är för jobbig. Men nu då? VA?! En värld utan choklad kanske kan få de mest klimatovänliga att fundera en sväng till.

Nu blev jag så deppad att jag måste göra en djupdykning i mitt chokladförråd. Jag vill återigen passa på att hävda att chokladkonst är slöseri med ätbart material.

Chokladkonst

Chokladkonst. Till för att ätas?

Här kan du läsa hela den skrämmande artikeln: DN, SVT, Skanskan.
Och här kan du läsa om varför kroppen älskar choklad. Man blir till och med snygg av choklad. Ojoj. Hur snygg borde inte jag vara då?
Visst är det lite lustigt att DN hämtar sin fakta om kakaobönan från Systembolaget?

27 tankar kring ”Katastrof! Chokladbrist hotar!

 1. Karin

  Oj då! Det där var ju riktigt allvarligt. Det är bäst att lägga upp en långsiktig krishanteringsplan. Som jag ser det finns det några olika vägar att gå.

  1. Total chokladavvänjningskur i förebyggande syfte. Men är livet ens värt att leva då?
  2. Hamstring. Men det är ju osolidariskt och alla tidigare försök att lagra choklad har misslyckats.
  3. Flytta till en odlingszon som medger kakaoodling. Ja, det är nog den bästa lösningen. Det kan ge en rad andra fördelar också, kanske till och med mango… Ack, Sverige, Sverige, det var nog inte meningen att det ska bo folk här överhuvudtaget. I alla fall inte i november.

  Svara
 2. fialia

  VA???? Verkligen katastrof i så fall, sitter just nu o mumsar på choklad. Vi får gå ihop o köpa några cacaobuskar!!!!!!! Hyra ett skyddsrum o odla i lönndom.
  ha de Fia

  Svara
 3. Tjejsnackaren

  Vi måste omgående bygga cirka en miljon växthus och sätt igång med att odla kakao! Denna fråga måste sättas högst upp på samhällsagendan eftersom landet annars kan hamna i en djup depression, vilket är betydligt värre än deflation och inflation och allt vad de pratar om annars. Det är ju bara världsligt men chokladbristen hotar både våra kroppar och våra själar!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Kan bara hålla med dina kloka ord. Och så står du i växthusen och skiner som en sol hela dagarna 😉

   Svara
 4. Pernilla

  Är det sant!!??
  Hur ska vi då klara oss? Choklad är det bästa som finns, fast jag säger ju inte nej till många kaloribomber av alla slag. Men choklad är bäst.
  Då får man följa ditt exempel och lagra innan priserna rasar i höjden. Hur länge kan man lagra choklad?
  /P

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Ja, visst är det hemskt! Folk har svarat här att det inte är bra att frysa men kan lagras vanligt i 30 år, så jag känner mig smått förhoppningsfull.

   Svara
 5. Decdia

  Ops, nu skäms jag lite… har två chokladtårtor med galet mycket choklad i sig i frysen som ska förtäras i helgen.
  Men själv är jag inte så glad i choklad så jag kan offra min ranson till nån bättre behövande hädanefter!

  Svara
 6. Veiken

  Hahaha! Vilket I-landsproblem! Du kan få min ranson. Den har jag inte använt på flera år! Det borde räcka länge om du vill ha den! 😉

  Svara
 7. Ama de casa

  Jag såg också denna FRUKTANSVÄRDA nyhet i tidningarna. Har redan börjat hamstra. Anders berättade att den choklad som låg i reservförråd ute på vischan när han gjorde lumpen var typ 30 år gammal. Han åt den och lever än. Så att frysa den verkar lite meningslöst.

  Den där högprocentiga chokladen borde förbjudas! Förutom att den tär på kakaon, så är det inte gott att äta choklad som dammar…
  🙂

  Svara
 8. Helena

  Oh no! Jag äter choklad varje dag ju! Den där du har längst fram, fazer Marianne är en av mina favoriter! En annan är lindt med karamell och havssalt! Mmmmm..

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Tänk om jag vetat det när jag var till Åland som hastigast förra helgen. Det var dunderrea på Fazer :/

   Svara
 9. Herr Nilssons Fru

  Vilket läckert chokladkonstverk 🙂
  Hua de lät allvarligt, inte får chokladen ta slut.
  personligen har jag inte ätit choklad på länge. Men till ju lär de bli en bit.
  Jag tål de inte så bra så då får man avstå 🙂 hur gott de än må vara 🙁

  Kramiz

  Svara
 10. Freja

  Jag tänkte åt andra hållet, att eftersom kakaomarknaden är en ganska otäck utnyttjande marknad, där de som odlar både låter sina barna arbeta på odlingarna och dessutom får så lite betalt för sina skördar at de knappast har råd att själv köpa choklad, så finns det nu en anledning att vänja mig av med choklad. Eller att odlarna förhoppningsvis kommer i en maktposition till uppköparna och kan få vettigt betalt för sitt slit!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag tänker tvärtom – att de här fattiga kakaobönderna behöver större skördar (inte fan behöver de mindre!) för att få det bättre ställt. Jag borde köpa mer Faritrade-choklad än vad jag gör.

   Svara
 11. Marina

  Det kanske börjar bli dags att odla kakaobuskar på de svenska bakgårdarna istället för vinbär… Fast jag får väl erkänna då att jag inte är någon stor chokladätare, så länge lakrits finns att tillgå så är jag inte så orolig 😉

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Vilket hejdundrande giftermål det är mellan lakrits och choklad! Några av påsarna på bilden innehåller isländsk lakritschoklad – aaaa vilken njutning för gommen! Men fortsätt gärna att inte äta choklad, så tär du inte på världslagret 😉

   Svara
 12. Gunnel

  Då gäller det att hamstra så länge man får syn på något i affären. Det är underligt vad orden katastrof och kris kan innefatta mycket….krig, hungersnöd, ebola, översvämningar och nu som grädde på moset chokladbrist. Det är synd om människorna. Kram

  Svara
 13. Fullblodsekologen

  Jag kommer dööööööööööö om chokladen tar slut!!!!!! Chokladdöden.
  Skulle jag få bygga om kostcirkeln så skulle jag bara fylla den med god mörk choklad. Man behöver inget annat nämligen. Åhhh, jag sitter här och nästan drelgar bara av att skriva ordet choklad!!
  Trevlig blogg du har!! När jag är tillbaks i cilvilisationen och har riktigt bredband (och inte kontantkort som jag har nu i mitt sommarboende som plötsligt även blivit höstboende) så ska jag läsa igenom din blogg ordentligt.
  På tal om Lush, skrev jag faktiskt ett inlägg om deras tvålar och SLS/SLES för ca ett år sedan om du vill läsa finns det här
  http://fullblodsekologen.blogspot.se/2014/01/lush-tval.html
  Visst är deras butiker helt ljuvliga!!!!! Fast jag hoppas de skiter i att (ja vi ska ju prata mer skit) fylla sina tvålar med SLS/SLES som de gör med de flesta nu.
  Nä nu får jag sluta innan skrivkrampen gör entré.
  Ha det gott!/Annelie

  Svara
 14. Bosse Lidén

  Vilka hemska saker jag läser på lördagseftermiddagen. Dessutom drabbas jag av dåligt samvete med tanke på mitt sista blogginlägg som handlade om min taskiga karaktär. Vilken tur att jag blivit förståndigare … så du menar på fullt allvar att man ska hamstra. Ett liv utan choklad skulle varit tufft. Helgkram Bosse

  Svara
 15. Åse

  Hoppla, tur jag inte är någon större choklad ätare, blir det ransonering kan jag absolut överlåta min ranson till dig. Ha en bra söndag. Åse

  Svara
 16. TantGlad

  Choklad är ju så gott. Var go och glad, ät kexchoklad.
  Nä jag fortsätter allt äta choklad jag.
  Ha nu en fin ny vecka.
  Tiden går fort……snart helg igen.

  Hejsvejs.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.