Världstoalettdagen. Och dasshumor.

Den 19 november är det World Toilet Day. Samtidigt startar WaterAid kampanjen ”I love toa”.

Förutom att jag blir lite nödig av språkblandningen är det faktiskt en bra sak – mycket bättre än sådana där dagar som kladdkakans dag och liknande. Det här handlar om att 2,5 miljarder människor inte har tillgång till toalett med förödande konsekvenser. Till exempel dör fler barn i diarrésjukdomar än av aids, malaria och mässling ihop.
Här kan du läsa mer och bidra genom att rösta på din favoritmugg: I love toa och WaterAid.
toa_kellerman
Jag tror jag röstar på Martin Kellermans toalett. Bild från ilovetoa.se.

Allt detta om att älska sin toalett för mina tankar till ett speciellt torrdass. Det var så här:

För många år sedan fick jag och dåvarande låna hans brors sommarhus en tid. Det var ett stort mysigt hus med många kakelugnar. Men det spelar ingen roll eftersom det här utspelade sig i juli och behovet av kakelugn var obefintligt. Det fanns rinnande vatten i köket men sen var det stopp på bekvämligheterna. Vi hade fått en noggrann beskrivning av hur vi skulle hitta till torrdasset, som brorsan precis hade renoverat. Han var mycket stolt över det, på det där sättet som människor med tummen i axelnivå brukar vara när de gjort något med händerna.

”Gå direkt till vänster utanför ytterdörren, följ stigen genom det höga gräset, så kommer ni till dasset.”

Jodå, det gjorde vi. Och det var blått. En blå nyans på väggarna, en annan på golvet, en tredje på bänken. Ingen av dem hade torkat utan klibbade under sulor och nyfikna fingrar. Tunnorna var tömda och kungafamiljen lyste med sin frånvaro och allt var frid och fröjd.

Det var ett stereodass. Eller vad heter det när det är två hål? Och varför hade man förr i tiden så ofta tvåhålsdass? De måste varit extremt sällskapssjuka. Verkligen extremt. Jag vill helst fisa i ensamhet.

IMG_7568
Exempel på singeltorrdass.

Så som man gör när den bekvämlighetsinrättning som erbjuds är i form av torrdass, klarade vi av kvällskissningen på tomten vid någon lämplig buske. Men eftersom jag fick fästingar varje kväll slutade jag med det efter några dagar och gick till dasset. Attans vad snabba de är de där små krypen. När man hukar blir det ju ingen långsittning direkt, men nog hann de ta sig upp.

Semestern var skön, vi badade, solade, läste böcker och njöt. Till sist var det dags att packa ihop och åka hem. Brodern ringde för att ge några förhållningsorder angående stängning av huset.

”Ja, allt har funkat”, hör jag dåvarande säga. Sen låter han lite förbryllad:

”Jo, dasset är fint.” Han avslutar samtalet och tittar på mig och ser konsternerad (Ha! Äntligen fick jag använda det ordet!) ut.

”Vad är det?” frågar jag förstås.

”Han undrade om tapeterna satt kvar på dasset.”

”Tapeterna?!” Sen börjar jag vrålgarva. Han med. Det tog en stund innan vi kunde ge oss ut på dassjakt. Till slut hittade vi det – det rätta dasset. Men rosablommiga tapeter, gamla tidningar, kungaporträtt och allt som hör dass till.

Vårt dassmisstag är preskriberat nu, men tack snälla granne för lånet. Och förlåt. Vi lämnade i alla fall lite toapapper.

 

 

33 tankar kring ”Världstoalettdagen. Och dasshumor.

 1. Ann-Mari

  oops! det är lustigt att det även på utedass i Finland ofta finns kungafamiljen…fast det vore kanske ännu mera bissart att ha en bild av presidenten där 😉

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Det är underligt. Varför svenska kungabilder på finska dass? Men att man inte vill ha presidenten där förstår jag – då måste man ju byta så ofta.

   Svara
 2. Marina

  Visst är det lustigt att det alltid skulle finnas kungabilder på ett dass – undrar varför egentligen… Även hos min mormor och morfar hängde det gulnade bilder på kungafamiljen på väggen, sådär tjusigt fuktrullade i kanterna och naturligtvis fanns det även en gammal telefonkatalog – att använda när dasspappret tog slut. Nostalgi på hög nivå!

  Svara
 3. KajsaLisa

  Stereodass säger ju en del om oss svenskar. Undrar om det finns människor som sitter och läser när dom skiter i något annat land?
  Men det är väl så med nationaldragen. Fransmännen gör kultur av sina viner och ostar, engelsmännen av sina massmördare och vi svenskar av vår avföring 🙂

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Måste kolla om det är ett nationaldrag. Vi borde inte vara ensamma om det, tycker jag. Däremot är jag rätt säker på att engelsmännen inte har stereodass – de kan ju inte ens säga att de går på toa utan kör med omskrivningar hej vilt.

   Svara
 4. Ama de casa

  sv: Gissa vad jag ångrar att jag inte köpte nåt ur den där automaten med hamburgare. Inte för att äta, utan för att kolla resultatet.
  Äsch. Det är väl bara att åka tillbaka till Toledo!
  🙂

  Svara
 5. Hörni

  Hahaha, kul!

  Det där med dubbeldass har jag också svårt att förstå. Möjligtvis om man har sitt barn med sig på toa, men annars… nä aldrig i livet. 🙂

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Nej, vi vet inte ens vem som var granne. Fanns inga hus i närheten, vårt var närmast. De har säkert undrat över dassmarodörerna 🙂

   Kram

   Svara
 6. Decdia

  Hahahaha! Men åh vad pinsamt!
  En gång på Öland för typ 20 år sedan hyrde vi ett hus med utedass. Inget vi väl var direkt jätteglada över. Det hela blev inte bättre av att vi dag ett såg en fet huggorm i det höga gräset.
  Det blev väldigt snabba toalettbesök den sommaren…

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag hade definitivt blivit totalt förstoppad. Eller lånat grannens 😉

   Svara
 7. Ama de casa

  sv: Jag blev tvungen att googla, för jag undrade också. Maskrosvin blev förbjudet att tillverka år 1978. Tilläts igen 1994. Så jag var nog olaglig då när jag försökte. Tur att det misslyckades 😉

  Svara
 8. yvonne

  Jag skulle vilja ha en sdan toa som de har i Japan .. Det hete förr hemlighus för det var där mor och far gick ut för att prata hemligheter .. Maskrosdäck är miljövänligt!! Joo nu får man göra maskrosvin till eget bruk.. Kram !

  Svara
 9. yvonne

  Teatern igår gav mycket att tänka på.Dessa skådespelare som var så spontana ……Jaaa det var en sån toa jag menade.Men det är klart det har ju sina risker..

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Åh så vackert! Men vad det har förändrats sedan jag var där. En del av charmen har tyvärr försvunnit.

   Svara
 10. Freja

  Mitt problem med utedass är spindlarna som av någon anledning tycker det är ett bra ställe att bosätta sig på. Kan ju i och för sig bero på att skit drar till sig flugor som drar till sig spindlar. Hua!

  Svara
 11. Beppan

  Ha ha ha – vore kul att ha sett grannens min när han/hon upptäckte besöken. Var nu grannen fanns….
  Stereotorrdass hade vi på skolan när jag var barn. Tror det t o m var fyra hål. Inte tal om enskildhet där inte.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   FYRA hål?! Kvadrupeldass. Det har jag aldrig sett. Ojoj – nej, då fick man inte vara blyg.

   Svara
 12. ergo sum

  *skrattar* Underbart!! Skulle så gärna ha varit där för att se grannens min.. Men visst är det viktigt med dass och toaletter. Otroligt viktigt!

  Kram

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.