När tv kom på besök

Jorå, nu har jag varit med i tv. Inte i någon dokusåpa eller pinsamt program som typ Ung och bortskämd. Som vanligt undrar jag hur föräldrar kan ställa upp i det. Det är ju att visa för hela Sverige hur de har misslyckats i sin föräldraroll? Men nu kom jag ifrån ämnet lite grann.

För er som inte har sett det i medierna kan jag berätta att det är tumult bland alla frilansare just nu. Det gäller både journalister, fotografer, tecknare, designers och alla andra som gör jobb på frilansbasis till de stora mediahusen. De har nämligen kommit ut ungefär samtidigt (kartellvarning på det?) med fulavtal med usla villkor till alla sina frilansare. Om man inte skriver på är det morsning och goodbye till mera jobb åt dem.

Med anledning av detta kom det en fråga i en mejllista som vi frilansare har, att SVT Kulturnyheterna sökte någon som samma dag kunde ställa upp i en intervju. Jag hade en del inbokat och bara någon timme här och där fri så jag svarade något i stil med att ”trist är jag är upptagen större delen av dagen” och lullade på med mitt eftersom jag inte var aktuell. Men där hade jag fel, väldigt jättefel.

Det faktum att ett tv-team ska komma kan få den mest långsamduschande person att sätta hastighetsrekord. Guinness, here I come! Jag är riktigt imponerad över hur snabb jag var. Men men. Sen ringde de och sa att de inte skulle ha tid den dagen. Vi bokade ny tid ett par dagar senare.

På sportlovets sista dag kom de, kl. 10.00. Jag var lite nervös. Kidsen hade fått stränga order att hålla sig undan. Inte så svårt så dags på dagen för 13-åringen som själv säger att han är trötton. En filmare Tobias med diverse utrustning, mindre än vad jag trodde, och reporter Abdul, båda väldigt lättsamma och trevliga. Nästan lite för trevliga, jag skulle ju inte sitta där och se glad och munter ut. De ville inte ha fika eller så, bara jobba.

Abdul tyckte jag skulle hämta en bunt av de tidningar jag är publicerad i och sitta och bläddra i. Sagt och gjort.
– Ja! Här blir bra! säger han när vi går in i vårt minst sagt stökiga arbetsrum, och ropar på Tobias.
Det hade jag inte riktigt med i planen. Jaja, jag får väl bjuda på det. Förresten tror nog många att journalister är röriga människor som sitter på fik hela dagarna och har djuplodande diskussioner medan kaoset tornar upp sig hemma.

TV-inspelning Kulturnyheterna

Sen skulle jag bläddra i tidningarna. Och prata. Med filmning nära. Igen med filmning på håll. Igen med filmning som kryper närmare. Jag kan avslöja att det är svårt att variera det man säger, och försöka låta någorlunda seriös, när man ska göra samma sak många gånger – det blir liksom lite papegojvarning på det.

Därefter flyttade vi ut i vardagsrummet, möblerade om lite grann, utrustningen riggades upp igen och själva intervjun tog plats. Alla de viktiga frågorna ställdes och besvarades. Allt som allt skulle jag gissa på att jag blev filmad i cirka 40 minuter. De var här i ungefär en timme och en kvart.  Resultatet då? Jo, nog har de klippt och satt ihop det snyggt. Du kan se det här (visades på Kulturnyheterna 8 mars):

SVT Kulturnyheterna om fulavtalen

Det här med att det bidde en tummetott stämmer väldigt bra in 😉 Flera i branschen har tyckt att det blev fragmentariskt, att budskapet inte riktigt kom fram. Vad säger du, förstår du mera nu om vad fulavtalen innebär?

Uppdatering: Det blev något fel på länken, nu visar den rätt program.
Uppdatering 2: Videon är ej längre tillgänglig på SVT Play.

24 tankar kring ”När tv kom på besök

 1. Anneli

  Och du sökte dig exemplariskt, men det visste jag ju innan att du skulle göra.
  Kände allt igen mig i ”sovrum”! Härligt!

  Svara
 2. Gunnel

  Min dator är knepig. Den censurerar bort dig. Jag har kollat på Kulturnyheterna nu flera gånger och jag ser inte röken av dig. Kram

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Hoppsan. Ursäkta. Det hade blivit fel på länken, nu ska jag inte vara bortcensurerad.

   Kram

   Svara
 3. Ama de casa

  Roligt att se och höra dig! Mindre kul med det där slavavtalet, hoppas dom ändrar det så det blir bättre…

  Sen tyckte jag att namnet ”Adbul” lät konstigt, men ”Abdul” som det stod i reportaget verkade mer bekant 😉

  Hoppas det ordnar sig!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Hehe. Abdul är ju så vanligt så jag tog mig (tydligen) friheten att döpa om honom 😉 Jag har fixat till det nu. Tack för dina hökögon 🙂

   Svara
 4. Pernilla

  Nerklippt va ordet. Framgår inte så mycket av reportaget vad det igentligen går ut på, vad man kan göra eller vad det innebär om alla bojkottar? Det man däremot förstår är att ni inte vill gå med på dåliga avtal. Risk är att de får rätt dåligt med material eller dåligt material. Vad vinner de på det i längden? Eller vill de bara ha den senaste skvallerhiten?
  /P

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Det tråkiga är att vi är rätt maktlösa. Förbunden gör vad de kan men vi är ju frilansar. Det gäller inte bara skvaller, som ju är en färskvara, utan reportage, artiklar, recept, gör-det-själv, trädgård … allt alltså.

   Svara
 5. Karin på Pettas

  Såg dej på tv. Förstås. Sökte dig redan när du varnade men hittade dig inte förrän två dagar senare eller så. Men den som väntar på något gott….
  Och visst, det blev fragmentariskt men eftersom jag visste vad det handlade om redan så blev det bra i alla fall, men för den som inte känner till så…vete gudarna om det gick fram som det skulle gå fram.
  Du var BRA!
  Och visst känns det igen det där när någon kommer hem till en och vill göra reportage. Det blir så himla trevligt att man nästan glömmer bort orsaken till träffen. 🙂

  Kram över havet, snart fritt svallande

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Ja visst kan det bli trevligt 🙂 Speciellt när det bjuds på underbar mat också.

   Tack och kram

   Svara
 6. Micke

  Jo….de klipper och klistrar….men budskapet går ju fram om man vet vad det handlar om….annars kan det nog bli knepigt.

  Bra jobbat 🙂

  Svara
 7. Anne-Marie

  Vad bra att jag kunde se dig nu i avsnittet. 🙂 Kollade den första länken och undrade om Lotta helt försvunnit. 😉
  Jag känner inte till hela bakgrunden men förstår att ni kommer att få det mycket sämre. Trist men troligen inte så ovanligt.
  Kul att se dig på ”rörliga bilder”. 🙂

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.