Om effektivisering

Rationalisering.

Effektivisering.

Det har vi varit med om ganska länge nu. Folk har i alla tider försökt effektivisera det mesta. Även det här med att ta hand om sina barn långt innan förskolor fanns.

DSC_0044 - kopia

Den här såg jag på ett museum. Tydligen skulle ungen både äta, leka, kissa och bajsa samtidigt. Hoppas barnen inte lyckades gunga iväg från pottan.

Dagens barn och ungdomar är verkligen experter på att effektivisera, trots att den här generationen har sluppit ät-och-bajsa-stolen. När de kikar (eller skriver man KIKar?) med varandra (undrar om sms är för oss dinosaurier?) kör de med massor av förkortningar och slipper på så sätt ett stort antal knapptryckningar. Sånt är för oss gamla språknördar att förlusta oss med numera. Några exempel är vgd, vgn, elr.

Visst har väldigt mycket blivit effektivare men vi ser en del mindre önskade effekter av effektiviseringen. Till exempel läkare som inte hinner träffa sina patienter och lärare som inte hinner undervisa. Men attans vad effektiva de är! Ironi, alltså.

Ett annat exempel är att färre och färre använder sig av korrekturläsare – de är bortrationaliserade. Istället förlitar man sig på diverse automatiska stavningskontroller. Eller så struntar man helt enkelt i att det inte blir rätt eller bra. Drar ner på kvalitén. Kvalitetsanvariga är nog sällsynta numera. Som tigrar och ålar liksom – utrotningshotade.

DSC_0073

Här är ett exempel på hur det kan bli när man har effektiviserat bort kvalitetskontrollen (=tagit bort). Jag fick klura en stund innan jag vågade låta parkering råda. På svenska betyder det parkera. Än så länge.

 

30 tankar kring ”Om effektivisering

 1. Freja

  Alltså, vad är alternativ betaltjänst? Låter som nått google translate skulle kunna hitta på…

  Jag tycker att korrekturläsning är sorgligt eftersatt i allt för många böcker nu för tiden, det drar ner läsnöjet rejält om det är stavfel och syftningsfel i texten…

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Visst gör det! Tyvärr, måste jag säga eftersom det påverkar även den bästa text negativt.

   Svara
  2. Krönikören Inläggsförfattare

   Tjaaa, om man tänker lite outside the box skulle det kunna betyda ”i natura”. Till exempel.

   Svara
 2. Karin

  Men här måste nog ändå facket rycka in! Vad är det för pris på personalen egentligen (Personal taxa)? 800 kronor i månaden! Så kan vi inte ha det! Avråder från att låta parkering råda på sådana villkor.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag undrar vad man får för de där 800? Kan personalen göra vad som helst eller håller de på och låter parkering råda hela tiden?

   Svara
 3. Marina

  Jag tycker det var starkt gjort att våga parkera där! Bara det kan säkert vara värt en UFVP (utmärkelse för vågat parkeringsrådande)

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag får faktiskt hålla med. Men ingen har erbjudit mig någon UFVP. Trist.

   Svara
 4. fialia

  Btw hehehe sonen har sin bok hos en korrekturläsare nu, så alla förlitar sig inte på stavningsprogrammen, btw så ser dom inte heller formuleringar,
  Innan jag fattade vad btw betydde? oss dinosaurier emellan.
  ha de Fia

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Skojigt! Hälsa sonen och gratta!
   Jag hade lång startsträcka på LOL. Men det är ju några år sen. Värt ett eget inlägg faktiskt.

   Svara
 5. camilla

  Jag kör med sms,kik OCH whatsApp.
  Jojo..jag är en modern mamma 😉
  Men det där med förkortningar har jag inte lärt mig än.
  Det är svårt att lära gamla hundar sitta.
  Inte för att jag är en hund…och inte gammal heller för den delen 😉
  Kram!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Om du inte är varken gammal eller hund – vad har du då att skylla på? 😉 Alltså: vgd?

   Kram

   Svara
 6. Beppan

  Hmmm – det var inte lätt att klura ut när och hur parkering ska få råda…
  Jag är nog rätt gammaldags i det där med hantering av svenska språket. Uppfostrad med rättstavning och grammatikövningar i skolan. Vägrar att låta mig behandlas av en lång hårig sjuk sköterska om/när jag blir sjuk.
  Har i alla fall sträckt mig till glada eller ledsna gubbar i meddelanden 🙂

  Svara
 7. Decdia

  Kick kör jag inte med, men what´s app. 😉 Mormor snackade lite löst om att skaffa en smartphone ”så att jag kan skicka bilder och sånt”. Haha! Hon har väl tröttnat på simpla sms.

  Svara
 8. Susanne P

  Såna svårtydda parkeringskyltar har vi inte här i Norrland, jag har nog svårt att välja parkeringsruta, slutade att läsa efter ”2. Välj belopp” men jag är väldigt nyfiken på vart man kan köpa dessa barnstolar? 😉

  Kram

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Om det ändå hade stått belopp. Det står belop.

   Jaha du. Du vill ha barnstolen på jobbet, antar jag. Hinner du med att passa då? Annars kan det bli väldigt kladdiga spår av effektiviseringen. Köpa? No idea.

   Kram

   Svara
 9. Ama de casa

  Haha! Ibland får man fundera både en och två gånger även om själva språket är ens eget modersmål. Eller ska föreställa vara, snarare 😉

  Svara
 10. Ama de casa

  sv: Parador betyder värdshus. Paradores Nacional är ett gäng hotell i spanska statens regi. Fina, och oftast belägna i gamla kloster eller slott. Fast en del har dom placerat i nåt som för mig framstår som K-märkta fula sjuttiotalshus 😉

  Svara
 11. fialia

  Jodå luren fick jag ordning på o blev väldigt förvånad att det var surf på kontantkortet, men nu håller jag på att fixa abonnemang via nätet, madre mia vad det krånglar. närmar mig taket, igen!! hehehe
  Tack, ska hälsa sonen.
  ha de Fia

  Svara
 12. Fina Frun.se

  Ja, jag är ju en stor förespråkare av downshifting. Ta det lite lugnare, gör ett bra jobb, slarva inte, stressa inte… njut av stunden.

  Suck! Allt detta stressande till ingen nytta. Det skapar bara merjobb i längden – och ännu mer stress.

  kram på dig!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Mycket stressande är det. Ser inte heller att det skulle minska på något sätt. Tyvärr.

   Kram

   Svara
 13. Tjejsnackaren

  Jag är mycket för effektivisering, men med ett enda mål i sikte: Att få göra absolut ingenting. Men merparten av effektiviserarna verkar använda sin tidsvinst till att hitta på nya grejor. Det ör väl ok om man verkligen VILL göra något speciellt, men jag tror också att den ständiga tidsjakten kan leda till svårigheter att varva ner. Man skapar sitt eget ekorrhjul som snurrar allt fortare.
  Vet förresten varken vad vgd elr 🙂 vgn betyder. Och kikar gör man väl när man tittar?
  Klurigt och tankeväckande inlägg – som vanligt!
  Hälsningar från en dinosaurie som älskar att softa i soffan 🙂

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Facit:
   vgd=vad gör du?
   vgn=vad gör ni?
   KIK är en app, en gratis ”messenger” som många använder istället för sms eller liknande. (Tack Kloker för informationen!)

   Effektivisering som leder till önskat mål, vare sig det är tid att göra annat eller tid att göra inget, är bra. Tyvärr funkar det ju inte så med all effektivisering. Ekorrhjulet kan snurra i warpfart innan man trillar ur. Och då gör det ont.

   Tack Gunilla!

   Svara
 14. ergo sum

  *ler* Kan inte låta bli att fnissa åt den senaste kommentaren, Frejas, och svaret från Krönikören. För det är ju så!!

  Jag blir oresonligt jättemycket apirriterad på slarv när man skriver. SÄRSKILT i offentliga sammanhang. Det är respektlöst och fattigt. Och effektivisering? DÄR kan man snacka om ”på ont eller gott”..

  Kram

  Svara
 15. Småländskan

  Nu skrev jag en hel roman här, bl.a. om korrläsning, vad mina vänner och bekanta tycker när jag ständigt och jämt korrläser allt, precis allt!
  Men det försvann! Jag var tydligen så ivrig att jag inte ens tog mig tid att läsa de tidigare kommentarerna.
  Strunt samma. Kontentan av det jag skrev är att ingen stavningskontroll i världen kan ersätta kunskapen hos personer som verkligen kan hantera språket.
  Ja, jag är gammal och tack vare det minns jag när särskrivning, felstavning och annat var tabu i tidningsvärlden. När det på ”min” landsortstidning fanns en hel stab av korrläsare. När de blev bortrationaliserade och den ”nya tekniken” tog över. När det kryllade av insändare, läsare, prenumeranter som undrade vad som händer med språket i tidningen.
  Allt det där vet du, utvecklingen, hur och varför…
  Men jag kan inte låta bli att trots utvecklingen, tekniken, alla moderniteter tycka och vidhålla att vi måste värna om språket! Det riktiga språket!
  Oj, nu kommer säkert flera att tycka jag är mossig, men det är smällar jag gärna tar.
  Tack du fina för otroligt bra inlägg här!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Vad synd att jag inte fick läsa din roman, den var säkert läsvärd. Jag håller med dig – det går inte att ersätta en bra korrläsare med programkontroller av olika slag. Det ser vi ju bevis på dagligdags. Och nej, jag tycker inte att du är mossig. Visst måste vi värna om språket och samtidigt ge det möjlighet att utvecklas – inte avvecklas.

   Vad roligt att du tycker om mina inlägg! Tack för att du berättar – jag blir så glad!

   Svara
 16. susan

  Nähä…Nu har parkering fått råda alldeles för länge på den här rumpan…Men håller med dig i om märkliga sätt att använda språket:)

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.