Det är mycket ägg nu, helt hopplösa

Någon vecka före påsk kunde vi läsa artiklar om hur nyttiga de är, de där små gulvita sakerna. De senaste dagarna har vi kunnat läsa om vilka ägg som är bäst och, förstås en uppsjö olika äggrecept. Även ett och annat äggquiz. (Jag gillar inte det ordet. Quiz. Är det verkligen svenska? Vad är det för fel på frågesport? undrar jag tjurigt.)

Det finns andra ägg också. Sådana som det blir barn av. Följande samtal utspelade sig för några år sedan:

”Alltså, jag vill veta hur ägget kommer in i mammans mage!” avbröt femåriga Krusidullan med bestämt tonfall söndagsmiddagens samtal om något vardagligt. Prinsessplaneten som finns bakom universum, tror jag det var, eller något annat lika ordinärt samtalsämne.

Att vi blev tagna på sängen är en stark underdrift.

”Ähum… har ni pratat om det i förskolan?” Tankarna började åka karusell i hjärnan: Hur mycket bör fem- och sjuåringar veta? Eller: Hur mycket vet de redan? De lär sig ju så mycket från Bolibompa, fick till exempel höra idag att giraffer har slemmiga tungor för att de inte ska sticka sig på vassa blad.

”Jag tror att ägget kommer från pappans snopp!” Krusidullan låter som vanligt tvärsäker men storebror Kloker höll på att fnissa på sig och var tvungen att ramla av stolen. Det gör han cirka fyra gånger per måltid, så det var inget nytt.

”Men…,” försökte jag, ”ägget finns redan i mammans mage.”

Detta uttalande förlänade mig en blick av dottern som tydligt talade om att hon tyckte att jag befann mig på en annan planet. Och gärna kunde stanna där. Länge. Sonen såg sig tvungen att ingripa och berätta hur det faktiskt går till, för det är så storebröder gör:

”När mamman och pappan har gift sig och pussas,” fnitterfnitter och äckelgrimas, ”så hoppar ägget över i mammans mun och trillar ner i magen.” Kvadrupelfnitter och duns! ner i golvet.

”Vi är ju inte gifta”, replikerade sambon och jag.

”Äh, förlovade då.”

Med den bagatellen avklarad lämnade vi det samtalsämnet lika snabbt som vi hade ramlat in i det. Helskinnade kändes det som. Men snart lär det ju komma upp igen. Hoppas att det dröjer. Länge.

Men se upp för hoppande ägg!

Garanterat hopplösa ägg av egen produktion.

————————————————————————————————

DN: Ingen tulipanaros att välja rätt ägg
SvD: Kommuner missgynnar äggproducenter

22 tankar kring ”Det är mycket ägg nu, helt hopplösa

 1. Karin

  Haha, tur att jag har blivit så vuxen att jag kan prata utan att det faller hoppande ägg i min mun:)….
  Glad Påsk-kram!

  Svara
 2. ann

  hahahaha…. de unger!!!! Jeg klarede mig ud af den med at de voksne kysser og ruller rundt og har det sjovt 😉 hahahaha

  Ha en glad påsk 😉
  Kram

  Svara
 3. Freja

  Jag har haft de diskussionerna långt ner i åldrarna. Vilket var OK med mina egna barn, de visste tidigt vad som var ägg och vad som var spermier och hur de två träffades. Värre var det när jag var barnvakt åt syrrans äldsta när han bara var tre år (han började prata extremt tidigt så jag har haft en hel del intressanta konversationer med honom när han fortfarande var lilliten). Vi kollade ”Pongo och de 101 dalmatinerna” och han undrade varför Pongo var så engagerad i Perditas valpar. Jag förklarade att det var Pongos valpar med. Då undrade han hur det kunde vara det och jag mumlade nått om att Pongo tillverkat dem inne i Perdita, varpå systersonen glatt konstaterade, ”Så han har sytt dem inne i henne alltså!”. Jag höll med, för helt fel är det ju inte… Men sen överlämnade jag åt syrran att rätta till eventuella missförstånd…

  Svara
 4. Karin

  De är väldigt öppna för idéer och förslag, kan man väl säga, i de där åldrarna. Minns mitt eget lite misslyckade försök till sexualundervisning när sonen, sex år, ville veta hur det funkar med blommor och bin. Jag satte igång med något rätt ogenomtänkt och krystat, när han avbröt mig, lite otåligt: ”Men bina då? Och blommorna?” För det var faktiskt det han var intresserad av!

  Svara
 5. Ann-Mari

  Snyggaste äggen jag sett denna påsk. De fick gärna hoppa hem till mig 🙂 … Och fast jag ibland väcker mannen på söndagsmornarna o frågar varför vi inte adopterade två flickor från Kina, för att mina tjejer är stora och min famn ibland känns tom, skall jag hålla munnen stängd ifall det finns hoppande ägg i närheten…glad påsk!

  Svara
 6. susan

  Hoppsan och här som det har hoppat in massor av godisägg idag;) Undrar hur detta ska sluta?
  Pussa gubben kommer jag bara att göra med munnen stängd från denna stund!

  Svara
 7. Susanne P

  Sv. jag har faktiskt varit ledig sedan i onsdags, därav dagvillheten. Nu behövs det bara någon dag extra så blir jag dagvill… 😉
  Varför jag nyper? Tja, bara för att jag kan! 😉
  Kram

  Svara
 8. ergo sum

  *leeer* Ja, ibland så. Ibland så luftas dylika frågor mest oväntat. Min lillebror – då 6 år och jag var 16 – frågade vid middagsbordet (min mamma är strikt katolik) ”vad 69:an var?” Min pappa sprutade ut mjölk genom näsan. Mamma svimmade och jag sa lungt att jag kan förklara efter maten. Och så gjorde jag det. Utan krusiduller. Så har jag fortsatt med mina killar. De får tidigt en massa felaktig info – på fritids, i skolan och av äldre syskon till kompisar. Bättre att de vet.

  Kramar

  Svara
 9. Viktkamp

  haha så roligt.. fast jag vet själv hur jag ville sjunka under jorden när min lillasyster kom till mig när jag var 15 år och hon 11 år och frågade vad onanera var, hur man gjorde och varför? gaaaah =) haha

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   ÄNNU värre för en 15-åring att svara på, än en vuxen. Stackare!

   Svara
 10. Bosse Lidén

  Barn är naturliga och härliga. Rakt på sak. Ibland kan de verkligen ta en på sängen fast man sitter vid matbordet. Jag minns liknande situationer genom åren.
  Jag gillar starkt ditt inlägg. 🙂

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.