Tänkta tankar om tänder och skolan

Igår var jag hos tandhygienisten. Tyckte det passade bra så här på påsklovet, godis och lidande, nöje och plågande. Natten före stod jag och gnuggade och slet med tandtråden och mitt dåliga samvete. Nästan mer med samvetet faktiskt eftersom tandtrådsfliten oftast lyser med sin frånvaro i mitt liv.

Väl i stolen hos tandhygienisten slogs jag av hur annorlunda hon är. På ett positivt sätt. Hon är nämligen tyst. Jag kom att tänka på Charlottes krönika om hur jobbigt det kan vara att alltid behöva prata så mycket hos frissan. Det är faktisk ännu värre hos tandläkare och övriga rota-i-munnen-människor.

”Vilket fint väder vi har fått!”
”Gaaasch ööö!”
”Vad tycker du om Täby Centrumutbyggnaden då?”
”Gaa, schorrr uuhhöö.”

Det där slapp jag alltså. Istället tänkte jag på ditten och datten. Skolan bland annat. De senaste skrämselfakta om att man inte behöver något betyg alls för att komma in på lärarhögskolan och att vissa lärarstudenter behöver stöd för att ta sig igenom utbildningen gav mig blodsmak i munnen. Eller så var det tandhygienisten som var speciellt ihärdig på ett visst ställe.

Men den där skolreformen då, som det har pratats om i så många år? Skulle inte den göra svenska skolan så mycket bättre? Näe, det verkar inte så. Att byta betygssystem hjälper liksom inte, inte ens om man gör det många gånger. Snart är vi nog tillbaka till 1-5 igen.

AAAJ! Mera blodsmak.

Att höja lärarstatusen som Wolodarski skriver i DN:s ledare håller jag med om. I barnens skola ser jag bestört hur lärarna måste ägna alldeles för mycket tid åt barn med särskilda behov – eftersom inga extra resurser ges. Låt lärarna vara lärare.

”Bit ihop!”

Ja, det är just det som många lärare får göra. Bita ihop. Och ägna sig åt en massa administration, behörighetsstudier och annat. Medan skolan förfaller och fukten breder ut sig.

”Skölj!”

Jag lyder och sköljer bort blod och annat skräp. Att å ena sidan kräva att ”gamla” duktiga lärare måste ha en formell behörighet för att få fortsätta som lärare men å andra sidan släppa in stolpskott på lärarutbildningen – det är ju som att först skölja med fluor och sedan bli tvångsmatad med socker.

”Det blir 1200 kronor!”

Hoppsan. Tänk så mycket jag fick tänkt tack vare en tyst tandhygienist. Utbildningsminister Jan Björklund borde komma hit. Så får han också tid att tänka.

Äh. Skicka hela regeringen.

tand

 

Innan de blir HELT tandlösa. Eller lösgom kanske är att föredra.

————————————————————————————————–

DN: Modern undervisning får underkänt (Jamen det har vi väl vetat i många år nu?!)
SvD: Brister i skolmiljön hindrar inlärning
DN: Befria skolan från reformivriga politiker

 

 

26 tankar kring ”Tänkta tankar om tänder och skolan

 1. Karin

  Haha…hela regeringen och vår åländska också.
  Jag har också en tyst tandhygienist, då tankarna får vandra som de vill.
  Härligt skrivet!
  Här garvar jag!

  Svara
 2. ergo sum

  *leer* Fyndigt och bra – som vanligt. Och jag håller med.

  Apropå tandtråd… Jag använder det alltför sällan. Har mycket tandsten. Och mina tänder sitter väldigt vackert och jämt, tätt ihop… Yaaayy… Eller inte. Suck.

  Kramar

  Svara
 3. Freja

  En av mina kollegor gick nyligen ut lärarhögskola, och hen kan knappt formulera en skriven mening, så jag ser med egna ögon dagligen vilken låg nivå det kan vara på dagens lärare…

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag förstår din tanke. Mitt problem är att jag tycker alla är lika goda kålsupare.

   Svara
 4. Diana

  Tandhygienister… För typ tio år sedan gick jag till en, hon höll en lång föreläsning om Karius och Baktius för mig. Jag satt mest i chock. Hade hon tittat fel i papperna och trodde att jag var en fyraåring som var oerhört välutvecklad eller?
  Sen visade det sig att mamma och pappa fått samma föreläsning… Hrm.

  Svara
 5. camilla

  Fast jag gillar din tanke på betygen. Jag gillar 1-5 bäst.
  Du kanske ska fundera på att bli politiker? Jag tänker rösta på dig då;)
  Kram!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Samma här. Med 1-5 alltså. Jag har alltid tyckt att det är lättare att räkna med siffror än med bokstäver. När man ska ha medelvärden och så.

   Då har jag en röst alltså! Tackar!

   Svara
 6. Marina

  Hejsan! Sitter här och ”halkar runt lite i bloggvärlden” och hamnade här och blev kvar! Egentligen kanske jag borde ha gjort något annat, men ibland får man ju prioritera. Mycket kul läsning – risken finns att du inte blir av med mig när jag nu väl hittat hit…
  /Marina

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Vad roligt att du slirade in här! Hoppas du kommer tillbaka. Nu ska jag titta in hos dig.

   Svara
 7. fialia

  Ja du, vad e de som händer eller kanske inte händer med/i skolan?
  Följer vad som händer i Danmark nu.
  Belönade du dig efter tandläkarbesöket? i stället för guldstjärna menar jag.
  ha de Fia

  Svara
 8. Veiken

  Jag har jobbat inom förskolevärlden i många år och det är ett elände med allt som ska hinnas med så att barnen är väl förberedda för skolan.
  Flera av mina duktiga kollegor har kastat in handduken och ägnar sig åt annat! I skolan är det likadant! 🙁

  Svara
 9. ansepanse

  många bra tankar du hann med i tandläkarstolen, visst är det skrämmande hur det har blivit med skolan och utbildningar i Sverige, vi kommer att halka efter när man jämför med andra länder
  kramar

  Svara
 10. Gunnel

  Alla politiker oberoende av partitillhörighet borde nog få en stund hos din tandhygienist så de fick tänka till. Trevlig helg

  Svara
 11. Susanne P

  Hahahaha!
  Du är helt underbar!
  Hur kan man får till ett roligt inlägg om ett tandläkarbesök? Det kan bara du lyckas med!

  Tack du fina för dina omtänksamma ord. Jag uppskattar dem.

  Kram

  Svara
 12. Tjejsnackkrönikören

  Måste säga att jag är imponerad över att du fick så mycket vettigt tänkt medan du satt där utlämnad på nåd och onåd åt allehanda tortyrinstrument. Själv grubblar jag mest på hur jag ska överleva när jag är hos tandläkaren 🙂
  Kan också meddela att det går influensa på tidningen, och att den som alla andra baciller är jämlik, och alltså drabbar även makthavare. Så därför går det inte att skicka några påminnelselappar för närvarande. Återkommer i ärendet 🙂

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.