”Vi vill ha ett flexibelt barn”

Tankarna om varför vissa människor vill ha barn är svåra att undvika ibland. I alla fall om man råkar zappa in på programmet ”Gravid i höga klackar” som går på SVT1. Det är en amerikansk (of course) dokumentärserie om graviditetskonsulten (måste slösa på några !!!! för det jobbet) Rosie Pope som jobbar åt förmögna blivande föräldrar på Manhattan. Hennes uppdrag kan handla om att anordna baby showers, hitta snygga mammakläder, inreda barnrum, se till att mamman får hår, makeup och naglar fixade direkt efter förlossningen så att hon ser vacker ut på fotona, lära ut hur man byter blöjor och att bebisar skriker (oroväckande många vet inte ens det minsta lilla), anställa assistent till den blivande modern, fixa dejter till den blivande ensamstående mamman som är i åttonde månaden. Alltså så där helt vanliga jordnära saker.

I förra programmet kom hon hem till ett par som väntade sitt första barn. När hon frågade vad de behövde hennes hjälp med fick hon svaret:
– Vi vill ha hjälp att göra vårt barn flexibelt.
– ????
– Jo, vi vill ha ett flexibelt barn. Alla våra vänner har barn som måste sova på vissa tider, som måste ha mat lite då och då, och det stör så i våra aktiviteter, sa den blivande pappan.
– Jaha, svarade Rosie och försökte rätta till sitt ansiktsuttryck som starkt påminde om en fiollåda. Låt mig ställa några föräldra-intelligensfrågor, bara för att kolla hur mycket ni vet om bebisar. Hur många gånger per dag äter en fyramånadersbebis?
– Tjaa, fyra.
– Så ni tror att en bebis äter typ frukost, lunch och middag?
– Ja, det borde väl räcka. Den kan väl äta när vi äter.
– Okej. Om ni ska iväg på en dagsutflykt, vad behöver ni ta med till bebisen?
De blivande föräldrarna tittar först hjälplöst på varandra och svarar sedan självsäkert:
– En blöja! Och en flaska välling.

Vid det här laget har det gått upp för Rosie vad hon har att tampas med. Hon föreslår därför att de ska ta med sig en robotbebis på helgens utflykt till en vinodling.

I bilen börjar bebisen skrika, mannen får panik efter ungefär två sekunder och skriker åt sin fru att få slut på det. Och så fortsätter det så. Fast värre. Det där som han trodde att en bebis kan roa sig själv många timmar i en bil slog visst fel.

Undrar om de blivande föräldrarna har funderat på om de kanske är de som borde bli mer flexibla. Skulle inte tro det.

Stackars barn, tänker jag.

Sedan läser jag i DN om den franska mamman som döpte sin son, född den 11/9, till Jihad och skickade honom till dagis iklädd en tröja med texten ”Jag är en bomb”. Så fruktansvärt smaklöst.

Stackars barn, tänker jag igen.

Visst är barn flexibla. Så här till exempel:

Vig

Man kan ju vara flexibel på olika sätt.

Men någon måtta får det ändå vara.

23 tankar kring ””Vi vill ha ett flexibelt barn”

 1. Karin

  Ack ja! Suckar mitt hjärta….
  Stackars, stackars barn som kommer till dessa ”föräldrar”. De borde skaffa dockor som kan prata istället…eller inte ens tänka ordet barn överhuvudtaget

  vårsoligkram

  Svara
 2. ergo sum

  Rent spontant utbrister jag: MEN VAD FAAAAN!!! Herrrrrrrrrre guuuuuuud.

  Vet du vad? Gillar din typ av flexibilitet – min Leon är också flexibel på det sättet…
  Kramar

  Svara
 3. Karin

  Hoppas verkligen att de hinner tänka om, de där blivande föräldrarna. Min första tanke var att de kanske skulle ha lånat en robotbaby innan de fattade några beslut om att skaffa barn. Men hur det än är kan ju en bebis ändra på mycket, så man får hoppas på det bästa.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Ja, vi får verkligen hoppas det. Fast jag lutar mera åt skilsmässa för deras del.

   Svara
 4. Ama de casa

  Jösses. Man blir mörkrädd… Fast inte över din sorts flexibilitet. Ska testa den alldeles strax. Kan bli ett kul (sista?) blogginlägg… 😉

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   NEJ NEJ NEJ! Inte prova det Ama! Jag skulle aldrig förlåta mig om du fastnar. Fast be Anders fota. 😉

   Svara
 5. susan

  Oj….Jag som tycker att det snart får räcka med favoritbloggar att läsa…Nu ramlade jag in här och ja…jag stannar nog ett tag:)

  Svara
 6. Cecilia N

  Det finns många sätt att höja blodtrycket på.

  Det lååter ju som att det är ett onödigt jobb, det där konsultandet. Fast efter den anekdoten låter det livsnödvändigt!
  Vad har de vuxit upp i för värld de där blivande föräldrarna?

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Det kan man undra.

   Så praktiskt med fördiskning! Snygg omskrivning 😉

   Svara
 7. Diana

  Jösses vad mörkrädd man blir!
  Jag har läst, men vet givetvis inte säkert, att Viktoria Beckham under någon/några graviditeter fick kejsarsnitt i åttonde månaden just för att magen inte skulle bli så uttänjd…
  Sen är blöjorna i USA parfymerade, antagligen för att po-po inte ska lukta fullt så mycket…

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Skulle inte förvåna mig om det är sant.

   När syrran bodde i England fanns det parfymerade dambindor…

   Svara
 8. Rantamor

  Jag blir både upprörd och förbannad.
  Men det skulle inte förvåna mig om det finns sådana blovande föräldrar som inte har en aning om vad det innebär att bli förälder.
  Det är ansvar och en stor gåva att få ett barn, vissa skulle aldrig ens få ha ägglossning !!!

  Ang. min simpa…nu kanske jag får simpans vänner som kommer att förfölja mig….hjäääälp !!!
  Får nog ta en skyddad identitet framöver, eller så blir jag kvar på blåkulla…
  vi syns väl där ????

  Tjingelingen från Rantamor.

  Svara
 9. Freja

  Hmm, jag fastnade redan på graviditetskonsult… Om jag vore en sån skulle jag definitivt ta bort allt det rosaskimmrande fluffet runt att vara gravid och att det strålar runt den gravida och att förlossningar är så magiska… Ett hårt jobb, det är vad det är, och det borde man få veta lååååångt innan man ger sig in på det (säger hon som var helt paj i ryggen under graviditeterna och grät sig igenom sina förlossningar…)

  Svara
 10. camilla

  Verkligen. Nån måtta får det vara. Tur att jag inte såg det där programmet. Jag skulle nog bara sitta och vara förbannad.
  Kram och Glad Påsk!

  Svara
 11. Gunnel

  De där människorna verkar inte ha en aning om att en bebis är en levande varelse som struntar totalt i deras dygnsrutiner…och med rätta. Man skaffar väl barn för att man tycker om barn och inte för att ha som nån slags statussymbol? Hur skulle det vara om de själv försökte bli lite flexibla? Stackars barn som föds in i den familjen. Jag hoppas du får en Trevlig Påsk.

  Svara
 12. Ann-Mari

  Ja du milde!
  Mina tonårstjejer är inte längre ”flexibla” som din dotter, men å andra sidan klarar de sig själv om jag skulle få möjligheten att besöka en vinodling 🙂

  Svara
 13. KajsaLisa

  Graviditetskonsult 🙂 På något sätt så undrar jag om det inte är så att ju ju mer pengar som går till rika och ju mindre dom fattiga får, så skapas ett problem i samhällsekonomin. Dom fattiga har inte råd att handla och dom rika kan inte handla upp alla pengar.
  Därför måste man hitta på alla möjliga krystade grejer för att dom rika skall konsumera lite extra.
  Besökte Harrods i London i förra veckan för att testa den engelska institutionen afternoon tea. Det fanns en dörr, där alla upperclasstanter kunde lämna in sina små hundar på Pet Spa medan dom drack te.
  Men det skapade ju jobb i alla fall 🙂

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.