Overkliga två miljarder ton mat slängs. Och så lite Morberg.

I skolorna får barnen lära sig att inte ta mera mat än vad de är säkra på att de orkar äta upp. Tävlingar anordnas där den skola som har den minsta vikten slängd mat vinner.

I media debatteras med jämna mellanrum frågan när man ska kassera sina matvaror med utgånget datum. Vi uppmanas att använda smak och lukt istället för att stirra oss blinda på ett datum.

Då och då poppar det upp debatt om varför butiker och bagerier inte får skänka exempelvis dagens bröd till hemlösa.

Svältkatastrofer är vardagsmat (ursäkta) i vissa delar av världen. Vi matas (ursäkta igen) dagligen med bilder på undernärda barn.

Enligt en färsk (men herregud förlåt!) rapport från brittiska Institution of Mechanical Engineers slänger vi ungefär två miljarder ton mat per år. Det är hälften av all producerad mat. Tänk dig: hälften av all mat. Tänk vilken nytta all den maten skulle kunna göra. Och tänk hur mycket energi som har gått åt – helt i onödan. Både dålig lagerhållning och för snäva bäst-föredatum är anledningar men också att vi helt enkelt slänger för mycket. Det här är katastrofalt. (Nu får jag dåligt samvete för julskinkssnutten som ligger kvar i kylskåpet.)

Och medan barn dör av svält så visas mängder av matlagningsprogram i teve på bästa sändningstid i den rika, feta världen. Program där det dukas upp enorma mängder råvaror. En stor del tillagas aldrig. Jag hoppas att produktionsteamet tar hem den delen. Mycket av det tillagade slängs, efter att en jury har provsmakat en liten tugga.

Inget kommer att slängas av min gofika. Jag lovar.

I Sveriges Mästerkock på TV4 i onsdags slängdes hundratals ägg och många, många kilo smör. Bland annat. Rätt äckligt faktiskt. Om man ser det ur ett lite större perspektiv. Därför retar det mig så att jag tycker det är ganska underhållande att se den här typen av program. Det blir lite som att njuta medan man mår illa.

Och när jag nu ändå skriver om Sveriges Mästerkock, snälla ni, berätta varför Morberg är så het. (Nu måste jag ladda för allt skäll jag kommer att få.) Han är en duktig kock och skådis, men det kan inte vara enda förklaringen att både unga och äldre kvinnor börjar stamma och fnittra när han visar sig. Han är inte snygg med sin lilla knipmun och sönderslagna näsa. Han är burdus och innehar topplacering på skitstövelskalan. Han är egotrippad i kvadrat, kladdar med maten (har inte orkat se ett helt av hans program) och drar sina flottiga händer genom håret. Är det sexigt att ha fläskfett i håret?

Förresten kanske TV4 ska överväga att intelligenstesta deltagarna också. Jag menar, hur smart är det att göra indiska köttbullar när uppdraget är att göra en klassisk svensk köttbulle?

DN
Fria Tidningen
Svenska YLE

24 tankar kring ”Overkliga två miljarder ton mat slängs. Och så lite Morberg.

 1. Gunnel

  Då är det inte bara jag som irriterar mig på Morbergs flottiga hår. Bläää! Måsta han dänga allt i bänken innan det ska användas? Jag retar upp mig så på det, så jag glömmer titta på vad han lagar. Ha en trevlig fredagkväll.

  Svara
 2. annelie

  Jag gillar honom, jag kan inte förklara varför. Och tro mig, jag har försökt. Är det detta som kallas DET kanske?
  Men det andra du skrev säger jag inte emot en sekund, man skäms!

  Svara
 3. Karin

  Mina tummar pekar ner när det gäller Morberg.
  Hans attityd är otrevlig och dryg, hans eget matprogram är nonchalant och ohygieniskt. I vilket kök kan man dra handen genom ett flottigt hår med jämna mellanrum, använda handduken till att både torka näsa och mun med samtidigt som den sedan kastas mitt bland maten på bänken. Otroligt, att folk sväljer sådant och dräglar efter honom. Jag har inte ord och tycker att hans medarbetare i mästerkockstävlingen skulle säga till. Han är inte en bra förebild. Långt därifrån
  Nog om honom nu, fastän jag har mera att säga

  Vad gäller all mat som slängs. Det är inte klokt. Idag fick vi en säck bröd från en mindre affär för att ge åt våra rådjur. Varje dag slängs matvaror med datum som gick ut dagen innan. Mängder, mängder….
  Tack och lov så bryr sig inte affärerna här på ön om lagarna, de delar ut till djur och ibland också till Matbanken. Matbanken är en organisation som ser till att de som är verkligt fattiga får en kasse med mat minst en gång i veckan. Vi bryr oss inte om EU. Alla känner till lagarna, men alla tittar bort när maten delas ut. Mycket klokare så än att slänga helt. Maten har inte något fel, bara fel sistadatum.

  Jisses, vad du fick igång mig nu:)
  Ha en fin kväll!
  kram

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Ja, haha, där gick du igång! Men så bra med Matbanken. Det där som du kallar att titta bort, det finns ett annat namn på det: civilkurage. Något som vi behöver mer av. Vi borde importera den åländska modellen här.

   Svara
 4. ann

  Det er jo forfærdeligt at alt det mad smides ud. Jeg sad og tænkte det samme, og sad også og tænkte på, om de sørgede for at affaldssortere!!!
  Al maden som bliver i overskud, burde tillaves og deles ud til hjemløse – dem er der mange af, og hvilken glæde det ville være for dem.
  Morberg er måske nok en dygtig kok, men ja – jeg ville aldrig spise hans mad tilsat hår og snot – ellers tak. Derudover synes jeg han er en dårlig skuespiller – sorry… og undskyld også her fra ;)Fy skam mig; jeg taler/skriver sjældent dårligt om nogen, men kunne ikke nære mig!!!

  Trevlig helg 😀

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag skäms lite jag med, inte bra att skriva illa om någon. Men det var svårt att låta bli den här gången! 🙂

   Svara
 5. Freja

  Jag förstår Morbergs attraktion precis lika lite som jag förstår Persbrandts attraktion. De framställs jämt som skitstövlar och det attraherar mig inte det minsta… Sen har jag en fd kollega med i Mästerkockarna i år, så jag måste ju titta, åtminstone så länge som hen är med…

  Svara
 6. Karin

  Bra med tävlingar om minsta matspillet. Med mitt nya lågkaloriliv handlar jag lite mer medvetet och slänger nästan ingenting. OCH går ner i vikt! Skulle kunna vinna en sån där tävling rentav.

  Morberg är vad vi i Dalarna kallar en flåbuse, vilket inte är något hedersuppdrag för en karl.

  Svara
 7. ergo sum

  *skrattar* Ser att jag inte behöver kommentera Morberg. Redan i ”1939” blev jag rädd för honom.

  Mat. Så fruktansvärt!! Vi slänger inte mycket hos oss. Alls. Men så har ju många i min släkt haft ont om det mesta. Och levt med ransonering med mera. Brödköer. Viktigt ämne!

  Kramar Lotta!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag kommer ihåg honom i 1939, det var nog första gången jag såg honom i en film. Den rollen passade honom utmärkt!

   Kram

   Svara
 8. Rantamor

  Hälften av all mat vi ska äta slängs i en sophink, vilket hån mot dom som svälter.
  Ta bara det nära landet Ryssland, fan jag trodde att ryssarna var rika, och det är dom, dom rika alltså, men dom stackars fattiga är så himla fattiga….
  och vi bara slänger mat.
  Har aldrig tänkt mästerkocken så som en slösa, men nu ska jag tänka på det…
  men kan inte helt koppla bort att jag gillar Morberg…lite charmig, sluskig och en riktig hemmakock som jag kunde ha i mitt kök, men inte skulle vilja städa efter en middag…
  där går gränsen…han sladdar för mycket på allt å det ser inte snyggt ut efteråt…
  vem städar ????
  Kanske dom som behöver varje krona för att överleva…

  Tjingelingen…

  Svara
 9. Fina Frun

  Jag har aldrig sett programmet i fråga. Är inte det minsta intresserad att se det heller. Och att Mr Cock (förlåt fel stavning? hehe) skulle vara attraktiv är för mig en stor gåta. Rysning….

  Ja, skamligt och hemskt att så mycket mat slängs och inte kommer till nytta – chockerande!

  kram/finafrun.se

  Svara
 10. Ama de casa

  Jag är tyvärr väldigt datumfixerad. Men vi slänger nästan ingen mat alls. Frysen är tipset 🙂

  Morberg tittar jag inte på frivilligt…

  Svara
 11. Freja

  Sv: Det är en version av IKEAs Billyhylla som såldes för några år sedan. Graffiti i svart, rött eller grönt. Vi hade tänkt oss grönt, men den fanns inte när vi handlade, så det blev två med svart mönster i stället…

  Svara
 12. Susanne P

  Det är vidrigt att så mycket mat går till spillo! DÄR håller jag med dej till fullo.
  Här slängs ingenting. Allt tas tillvara på och omgörs till en annan, supergod måltid.

  Men eftersom jag är ett stort fan av Morberg så tror jag att du just nu svarat på din fråga:
  han är snygg med sin lilla knipmun och gulliga näsa. Han är burdus och innehar topplacering på skitstövelskalan. Han är egotrippad i kvadrat, kladdar med maten och drar sina flottiga händer genom håret. Det ÄR det som gör honom så sexig!
  Sen kan han ju laga till god mat också… 😉 😉
  Kram

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Haha! Jag visst att du är ett stort Morbergfan! Det är bara att inse att jag inte kommer att förstå vissa saker. Och att vi är olika.

   Kram

   Svara
 13. Ama de casa

  sv: Tack för grattis 🙂
  När vi blev ihop var jag nyss fyllda 17 och Anders var 19. Så vi hade i alla fall lämnat dagis såvitt jag minns 😉

  Svara
 14. Susanne P

  Sv. Hahaha! Säga upp bekantskapen!!?? Det ska nog mycket mer till innan du slipper mej! 😉 😉
  Jag älskar olikheter och att munhuggas! 😉

  Mr C…njaaa…det fastnar inte så mycket jox i hans korta hår… 😉

  Kram

  Svara
 15. Hörni

  Morberg är som han är och skiter i vad andra tycker om saken, sånt gillar jag. Skitstövel tycker jag inte han är, och jag brukar titta klart på hans program så jag borde veta. Han är het, haha. 😉

  Att mycket mat slängs är ju för hemskt..

  Lilla Mu har änltigen fått sin lilla bok i paket och vi har läst den på kvällarna här när hon ska somna. Två gånger på fredagen och två gånger på lördagen.
  Klara är tre år ”som jag” säger Lilla Mu och håller upp tre fingrar. Klara kan allt själv, ”precis som jag, jag kan allt själv, utom västen, den är lite svår, då måste jag ha hjälp”, säger Lilla Mu varje gång. 😀
  Hon gillar boken och det gör jag också. 🙂

  Svara
 16. camilla

  Fy så mycket mat som slängs.
  Inte klokt!
  Visst gillar jag Moberg men inte så jag blir tokig då jag ser honom.
  Hihi..Indiska köttbullar…jag trodde inte mina öron då hon sa att hon skulle göra det. Men men…hon chansade väl 🙂
  Kram!

  Svara
 17. snawitz

  Jag har för mig, att när jag gick i skolan på 60- och 70-talet så slevade mattanterna upp massor av den äckliga maten. Mat som ofta kastades.
  Affärer, bagerier och restauranger borde skänka dagens överblivna mat till olika hjälporganisationer.
  Herr Morberg får mig att rysa, inte av välbehag. Gillar absolut inte den fjanten

  Svara
 18. Ann-Mari

  Tror jag varit lita naiv…ser ju inte på alla kockprogram, men från Jamie Oliver fick jag en bild av att han alltid bjöd på maten, inte bara lagade den för att slängas…men det är ju klart att massor slängs! Vilket slöseri.
  Bra att vissa butiker är förnuftiga och trotsar EUlagarna, som för övrigt Finland följer löjligt pedantiskt jämfört med sydligare länder 🙂
  Tänkvärt inlägg.
  kram
  Ann-Mari

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.