Vi olydiga svenskar

I Sverige säger forskare på VTI, Väg- och transportforskningsinstitutet, att det inte är någon idé att förbjuda mobilanvändning utan handsfree medan man kör bil. För vi kommer fortsätta använda mobilen, i handen – ändå (DN, SvDGP).

Ny amerikansk forskning visar att antalet dödade och skadade i trafiken minskar drastiskt när man har infört förbud (DN).

Men i Sverige skulle det alltså inte göra någon skillnad.

Konstigt.

Är vi så fruktansvärt olydiga?

Sitter och funderar över brott, så där generellt. Som till exempel att det görs en massa inbrott varje dag, fast det förvisso är förbjudet. Om man ska vara konsekvent borde inbrott därför inte vara olagligt. Vadå? Lagen har ju inte hjälpt, inbrott görs ändå.

Eftersom vi svenskar tydligen är så olydiga att det inte är någon idé att lagstifta.

Här i mitt bostadsområde bor det en kvinna (väldigt trevlig) som tittar mer på sin mobil än på vägen när hon kör. Jag har vinkat hej till henne från trottoaren på vår lilla smala 30-väg kanske tio gånger de senaste två-tre månaderna. Av dessa har hon sett mig en gång. EN gång. Om hon messar, spelar Angry bird, kollar sin kalender eller vad hon nu gör – det vet jag inte. Men jag är säker på att om det blev förbjudet att göra detta medan bilen rullar så skulle hennes ivriga mobilstirrande minska.

Och all minskning är ett plus. För varje litet plus kan betyda ett barn färre som blir rullstolbunden, några föräldrar som slipper gå på en för tidig begravning, någon som slipper bli ensam.

 

 

16 tankar kring ”Vi olydiga svenskar

 1. Karin

  Så sant, så sant!
  Här är det samma sak, folk pratar i telefonen medan de kör, de messar, de gör allt trots förbud. Poliserna hinner inte med..och jag gissar att alla tänker att det händer inte mig..
  Själv är jag glad över att jag är så enformig. Kan inte köra bil och prata samtidigt i telefon. Kan inte! Så jag har alltid kört in till vägkanten eller låtit bli att svara

  Ha en solskentorsdag!
  Karinkram

  Svara
 2. Bildrullen

  Tackdetsamma 🙂

  Bra skrivet skrev du ju om min senaste notis på Bil-d-rullen: Så mörkas SMS-ande förares dödsolyckor.

  Det personliga du skriver berör nog de flesta läsare mer än mitt vetenskapliga tugg. Men tillåt mig vända på ditt perspektiv:

  Är det inte så att vi i stället är väldigt lydiga? Mot överhetens enkla lagar och bestämmelser alltså.

  Komplexa naturlagar och ovanliga missöden är det få som känner till. Därför kan media och politiker manipuleras av ”experter” som har fått mer makt än de är kompetenta att hantera.

  Eller?

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Vet inte om jag riktigt förstår ditt resonemang. En lag som säger att det är förbjudet att använda mobiltelefon utan hands free medan man kör – det är ju en väldigt enkel lag.

   Svara
  2. Bildrullen

   Ja just det, Krönikören (19:48), SMS-förbud är en enkel lag. Men den finns inte. Alltså tror din granne att hon kör säkert, eftersom hennes mobiltittande är tillåtet.

   Att körsituationen är komplex inser hon inte, det gäller bara att inte överskrida 30-gränsen alltför mycket. Hon har heller inte fått veta hur mycket elände mobiltittandet har ställt till med för andra människor: SMS vid ratten dödade 16000 – USA-studie mörkad i Sverige.

   Den här godtrogenheten stöds av några ”experter”, som får mindre forskningsanslag, om mobiltelefonins värsta problem löses med ett enkelt SMS-förbud. Därför blandar de bort SMS-kortet i mängden av komplexa problem som finns med bilförares kommunikation.

   Om media och politiker då inte öppnar för andra experters kunnande, så ser de inte bluffen. I den vetenskapliga samfälligheten är det inte lika lätt att hålla dörrarna stängda.

   Det försökte jag utveckla i Bildrullens
   Så mörkas SMS-ande förares dödsolyckor.

   Svara
 3. Ama de casa

  Två tre månader? Jag är övertygad om att hon spelar wordfeud… Inte bättre för det. Förut skedde ju ”alla” olyckor för att man pillade på stereon. Telefonen är nog kanske liiite mer distraherande…

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Eller uppdaterar facebook (Nu är jag på väg till jobbet!). När jag tänker efter är det många fler gånger som jag har morsat utan respons, vi har samma morgontid när jag är dagmatte och går morgonpromenaden.

   Svara
 4. ansepanse

  men vad är det för ett konstigt resonemang av transportstyrelsen???? klar att det ska förbjudas, självklart
  Sv: jodå, fänrikshjärtanen blommar redan 🙂
  kramar

  Svara
 5. Mia systeryster

  Håller faktiskt helt o hållet med dig! Min man sitter i telefonen(tillhör hans jobb) jämnt när vi kör, och jag sitter o skriker”akta”
  Jag har bett honom skaffa en hands free men förgäves. Tycker egentligen att det borde förbjudas helt, det är livsfarligt!
  Kram

  Svara
 6. Stattinskan

  Jag förstår inte alls den där ”politiken”. Jag menar – här i Sverige lagstiftas det ju om både ditten och datten … mest datten (dvs totalt onödiga saker);-)

  Svara
 7. Freja

  Så deprimerande det är att resonera så, det är ingen idé, ingen kommer ändå att lyda… Sen sas det ju när vi gick med i EU att det skulle bli så jobbigt för både Sverige och de andra länderna, för där de andra länderna inte brydde sihg om vad EU bestämde så skulle Sverige lyda minsta lilla bestämmelse för vi var så lydiga… Och barnaga försvann till stor del på bara några år när vi lagstiftade mot det….

  Svara
 8. Karin

  För att inte tala om yrkeschaufförer som använder sina mobiler oavbrutet. Klart det är en riskfaktor och klart vi borde ha ett förbud som i många andra länder! Men min GPS vill jag gärna ha kvar – i alla fall så att jag kan lyssna till den när den säger åt mig hur jag ska köra. Att titta på kartan är lite för distraherande när man kör.

  Svara
 9. annelie

  Konstigt rtesonemang, ologiskt så det förslår.
  1500 var ju rätt bra ändå! Grattis! Det lönar sig alltså att vara snäll. 😉
  De där servetterna verkar ju vara ett spännande projekt. Att vika papper har man ju hört om, men tyg!?
  Och det där med kranen ska jag också sätta upp på minnet, bra idé! Kameran ja, HUR KUNDE JAG GLÖMMA KAMERASTATIVET???? Kanske har jag redan blivit lite dement.

  Svara
 10. Camilla

  Som sagt…det är förbjudet att knarka också. Men det finns dom som gör det ändå.
  Alla lagar bryts ju, på ett eller annat vis.
  Kram!

  Svara
 11. murvlan

  JAG BLIR FÖRB- SKULLE STOPPA DEN TREVLIGA MÄNNISKAN OCH VERKLIGEN DISKUTERA HENNES MOBILPRAT.
  TÄNK OM?
  JAG FICK NYSS EN SNABBCYKLIST PÅ MOTORHUVEN, JAG KÖRDE 25 KM/T. PRATADE INTE I MOBIL, KILLEN CYKLADE SNABBT ÖVER ETT ÖVERGÅNGSSTÄLLE. JAG UPP MED RUTAN OCH PÅPEKADE ATT DET ENLIGT LAG ÄR FÖRBJUDET ATT CYKLA PÅ ÖVERG. STÄLLE. HAN REJSADE VIDARE – UTAN ETT ORD. CHOCKAD? JA!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.