Reportage: Pole2Pole

EN KLIMATNEUTRAL RESA

– Allt är möjligt. Det omöjliga tar bara längre tid, säger upptäcktsresanden Johan Ernst Nilson när han påbörjar sin ett år långa klimatneutrala resa.

Det började med ett vad för 17 år sedan när en kompis utmanade pianisten Johan Ernst att cykla från Stockholm till Sahara. Johan Ernst, med 1:a i gymnastik, antog vadet. 52 dagar senare hade kompisen förlorat vadet. 

Sedan dess har det blivit 28 expeditioner i 100 länder. Till skillnad från andra upptäcktsresanden fokuserar Johan Ernst inte bara på en typ av resor, som klättring eller kajakpaddling, utan på alla. Han har både klättrat de ”Seven Summits”, den högsta toppen på alla sju kontinenter, paddlat kajak till Afrika, vandrat över Alaska, tagit sig över Grönland med kite och åkt jetski över Atlanten. För att nämna några.

Jag hade nöjet att träffa Johan Ernst i hans lägenhet i Stockholm innan han gav sig iväg på sin upptäcktsfärd Pole2Pole, The Last Great Adventure och förväntade mig nog en våghalsig machoman. Inte den ödmjuka, nästan lite försynta person som Johan Ernst framstår som. Under ett års tid kommer han färdas från Nordpolen till Sydpolen på mest klimatneutrala sätt. Det betyder skidor över Nordpolen till den nordligaste punkten på Grönland, därefter hundspann över Grönland, segelbåt till Kanada, cykel genom hela Nord- och Sydamerika och med kite över Antarktis.

– Det blir mitt livs största äventyr, säger han. Och sista.

För när han kommer hem vill han skaffa familj.

– Det har ju varit lite svårt att göra det, ler han lite klurigt.

Och sedan berättar han om när han höll på att bli bortgift med kannibalhövdingens dotter på en av sina resor. Det är inte så smart att börja bråka med en kannibalhövding men tack vare att han snabbt kom på att säga att han hade tre fruar hemma och att man inte får ha flera där han kommer ifrån, klarade han sig.

 

Det är inte själva äventyren som driver Johan Ernst. Det är den mer kreativa delen; att filma och fotografera, skriva och förmedla. Speciellt miljöfrågor och klimatförändringar ligger honom varmt om hjärtat och han har sedan många år tillbaka filmat och producerat filmer för National Geografic, BBC, CNN och Discovery Channel.

Under Pole2Pole kommer han träffa välgörenhetsorganisationer och intervjua folk om vad ”Happiness” är för just dem. Johan är också ambassadör för ”MinStoraDag” och IUCN, International Union for Conservation of Nature – FN. 2010 mottog han en av Sveriges mest prestigefyllda utmärkelser: S:t Eriksmedaljen.

Inför en så lång expedition med olika klimat – på Nordpolen var det -50 grader när han startade – är det naturligtvis lång förberedelsetid både för utrustning och kropp.

– Jag tränar mest rygg, mage och ben, berättar Johan. Men den mentala träningen är större än den fysiska.

Mentalt jobbar han baklänges. Han ställer alltså in sig på att han redan har lyckats och klarat av expeditionen.

På frågan om han är rädd ibland svarar han på sitt lugna sätt:

– Rädsla är bra. Det är en sorts skyddsnät som talar om att någonting är fel.

Som den kvällen när Johan såg färska isbjörnsspår bredvid lägret.

­– Då är det med blandade känslor som man går och lägger sig, det är fantastiska djur men de är också riktigt farliga. Vi måste visa stor respekt för dessa djur då det är vi som inkräktar i deras hem.

Den natten sov han med pistolen nära tillhands.

 

En annan fara är isen och klimatet på Arktis. Det är också den enda sträcka när Johan inte färdas ensam. På vissa ställen är isen tunnare än väntat och klimatförändringarna gör sig påminda vilket medfört att de har fått simma betydligt mer än planerat. Till sist blev de tvungna att ändra färdriktning eftersom Arktis havsis smält och bidragit till stora områden  med öppet vatten.

Annars är det största hotet människan och färden kommer att gå genom en del oroliga områden. Exempelvis kommer Johan ha poliseskort genom kokainplanteringarna i Colombia.

I skrivande stund är Johan i Guatemala på sin fem månader långa cykeltur. I april 2012 ska han vara hemma igen. Och äta spagetti med köttfärssås och dricka mjölk till – för det är det han längtar efter, efter ett år med torrfoder.

Följ Johan Ernsts äventyr på pole2pole.net!

———————————————————————————-

Reportaget är uppdaterat avseende var Johan befinner sig nu. Det har varit publicerat i ett antal stockholmska lokaltidningar.

20 tankar kring ”Reportage: Pole2Pole

 1. Elise

  En sådan intressant människa.
  En riktig äventyrare med fötterna på jorden och huvudet på skaft.
  Tänk det största hotet är människan. Det säger en del om oss..

  Svara
 2. Ann-Mari

  Intressant! Jag är själv för bekväm och kinkig med mat för att vara äventyrlig, men det är roligt att läsa om människor som tänjer gränserna! Och som arbetar på de godas sida 🙂
  Bra skrivet

  Svara
 3. Freja

  Alltså, att åka jetski över Atlanten, det känns kallt, blött och extremt obekvämt…..
  Sv: 21:37 är en av de böcker jag oxå tyckt minst om, berättelsen fick aldrig nått flyt och grep aldrig tag.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag har flugit med Aeroflot en gång, det var verkligen ett äventyr. Jag stirrade på tejpen som höll ihop planet, försökte bortse från dieselstanken i kombination med alla rökare (det här var ett tag sen) och tog en whiskey till. Aldrig mer.

   Svara
 4. ansepanse

  det var spännande att läsa om 🙂 vad kul för dig att ha fått träffa och intervjua honom, jag ska verkligen gå in där och följa honom 🙂
  Sv: jag lovar att berätta om det händer något mer av mystiska saker härhemma 🙂
  kramar

  Svara
 5. Stattinskan

  Jag beundrar människor som Johan Ernst som inte bara drömmer om äventyret och upplevelserna utan verkligen förverkligar dom. Jag har haft så många fantastiska erbjudanden i mitt liv men alltid i sista sekund tackat nej. T ex fick jag erbjudande om att följa med operasångerskan Helena Döse på en världsomfattande konsertresa som barnflicka men tackade nej i sista sekund och att jag tackade nej till tre års studier i USA samtidigt som jag skulle få träna med USA simelit är fortfarande för mig en gåta …

  Svara
 6. Helen

  Gomorron på dig!

  Det var precis det, att jag nästan hann och skicka ut svaren, men du kom med!

  Kramar
  Nu ska jag ut i stallet…….

  Svara
 7. Susanne P

  Tänka sig att det finns människor som gillar äventyr. Själv tycker jag det är ett äventyr att åka och handla en fredag… 😉
  Sv. hahaha! Klart att läraren ska få lite nya tips på hur hon bäst ska lära ut! 😉
  Kram & ha en underbar fredag.

  Svara
 8. Annelie

  Han är ju helt otrolig den där killen! Jag har varit inne på hans sida och kan knappt slita mig därifrån.
  Måste varit intressant att träffa en sån som han. Å andra sidan kan han ju vara glad att fått träffa dig! Du är ju också en ytterst intressant människa! 😉

  Svara
 9. Britt

  Usch nej, det där är inget för mig. Jag beundrar verkligen alla dessa äventyrare som bestiger berg, träffar utdöende stammar i Central Afrikas djungel, åker in i ett förbjudet land för att rapportera om krig, flyger med Aeroflot för att kunna berätta det så att jag kan läsa om det.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.