Bakom varje litteraturrecensent…

… står en författarwannabee. En uppblåst, skrytande typ som måste tala om för alla hur bra han/hon är och hur många fina ord han/hon kan sätta ihop.

Ofta när jag läser litteraturrecensionerna i våra stora dagstidningar blir jag förbannad. De innehåller mera krystade meningar än vad som ryms under en svår förlossning. Om jag orkar läsa hela, och det är inte ofta, så blir jag inte ett dugg klokare angående boken, däremot framstår recensentens bittra Ranelidego kristallklart.

Senast läste jag, eller försökte läsa, en recension av Jonas Karlssons noveller ”Spelreglerna” skriven av Magnus Eriksson. Eriksson skriver bland annat att boken saknar ”textuell radikalitet”. Ähum, säger jag då. Han fortsätter med: ”Texten har inte burit fram, eller speglat, erfarenhetsbrottet på samma omvälvande sätt som i Julio Cortázars noveller eller hos Kafka”. Okej, då vet vi att han har läst både Cortázar och Kafka. Kul för honom.

Sedan säger han att ”där Cortázar underminerar läsarens textbegrepp nöjer sig Karlsson med att tematisera osäkerheten”. Jaha? Och vad menar han med ”meningsfull intertextualitet”? Han avslutar det hela med orden: ”Men språnget från tematiskt erfarenhetsbrott till textuellt saknas”.

Sådana här recension ger mig gikt och knottror och får mig att undra över vad syftet med att recensera en bok verkligen är. Förutom att framhäva sig själv och sina kunskaper.

—————————————————————————————-

(Innan du protesterar – det är klart att inte alla recensenter är så, men många).

 

 

23 tankar kring ”Bakom varje litteraturrecensent…

 1. murvelinas hörna

  Efter lång och gedigen tid i branschen – media – håller jag med. Visst har jag tillverkat recensioner både litterära och inom musik.
  Men fy attan vad jag själv är less på alla floskler.
  Och om jag läser, går på bio eller annat så struntar jag i recensentens utlägg. Vill gärna bilda mig en egen uppfattninhg.’
  Tror att de flesta känner med dig, uppradade ”fin-ord”, som få begriper. Och visst är det så att olika recensenter vill dribbla på ”styva linan”.

  Svara
 2. Karin

  Floskler har man mera än tillräckligt av i många sammanhang. Jordnära människor vill ha ett språk som man fattar nästan genast och inte skall bli irriterad över. Jag tycker att den typ av språkbruk som du beskriver handlar om en form av maktspråk. Man rör sig med termer som den vanliga människan i gemen inte ens orkar tänka på. Risken är stor att man helt enkelt ger tusan i att läsa över huvudtaget. En massa onödigt tappade lustar uppstår istället

  Karin

  Svara
 3. PeterL

  Människan heter i själva verket ”Magnus” Eriksson och inte för att jag bryr mig direkt och inte för att jag ännu hunnit läsa J Karlssons bok, men ”Magnus” betyder ju stor och stor kan man ju vara på olika sätt och sen kan man vara liten men slå på stora högljudda och ovanliga verbala trummor och blåsa hårt i litteraturhistoriska referenstrumpeter (även kallat name-dropping)

  Men vem bryr sig? Vad vill dessa människor uppnå?
  Och varför?

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Ja men titta – jag har döpt om honom, det får jag ta och rätta till.

   Svara
 4. Gunnel

  I stället för att läsa recensenternas långa obegripliga utläggningar, läser jag boken eller ser filmen och bildar mig en egen uppfattning. Mycket enklare.

  Svara
 5. Freja

  Hahaha, jag håller helt med dig! Och skäms i smyg för att jag kallade en bok för ”habil” i en av mina recensioner. Hörde Jessika Gedin på Morgonpasset i dag, där sa hon att det var det värsta en författare kunde höra, att de skrev habilt… Fast mina recensioner kanske inte innehåller så fina ord som i den du citerar så är det helt korrekt att jag är en misslyckad författare 😉

  Svara
 6. Stattinskan

  När jag nu började plugga igen blev vi varse om att en recension ska vara neutral och inte innehålla egna åsikter utan bara understryka fakta och hänvisa till den ursprungliga texten ;-D
  Gomorron

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Är det faktalitteratur du menar då? För visst ska bok- och filmrecensioner vara subjektiva, det är ju någons åsikt man får.

   God morgon!

   Svara
 7. Ann-Mari

  Skulle vara intressant att höra ”Magnus den Store” förklara vad han egentligen tycker – om han ens hade en åsikt eller bara svängde sig med ”recensent-jargong” och sedan lutade sig tillbaka och var nöjd med sig själv 🙂

  Svara
 8. Helen

  God morgon!

  Läste Hd:s recension om Lykke igår och han tillhör undantagen. Huvet på spiken och så har vi något att se fram emot…….fortsättningen!

  Bamsekram

  Svara
 9. Stattinskan

  Svar: Ja, haha – eftersom jag inte kunde protestera så försökte jag vara lite märkvärdig. Så klart att det gäller facklitteratur ;-D

  Svara
 10. Millan

  Ja precis. Tänk om man skulle sätta sig ner och recensera recentionerna…knepiga ord där…ja herrejävlar är det knark de går på..eller för lite choklad?

  Svara
 11. Selma

  Jag har en hemsnickrad teori som går ut på att folk som måste ”låta om sig på det där viset” liksom inte kan skriva begriplig svenska för att de liksom inte förstår vad de läst, sett, hört eller för den delen det de ska förklara. Jag är inte så svag för pretton.

  Svara
 12. Yohanna i Las Palmas

  Herre gud är det verkligen sant. Det ä ju helt otroligt. Skriver han sådär. Jag fattar INGENTING av vad det är han vill säja. Och är det inte till mig, det NORMALA folket som han vill nå ut.
  Nej fy skämms säjer jag. Skriv så man begriper.

  Ang. en annan sak som jag undrat över dig. Här uppe i din beskrivning står det:
  ”Inte ung mamma med författarambitioner.” Betyder det något speciellt att du INTE har författarambitioner. Eller har jag fått något om bakfoten igen 😉

  Hälsningar
  Yohanna

  Svara
 13. Elise

  Håller med dig!
  Där satte du huvudet på spiken.
  Det finns undantag ( som du skriver).
  Magnus Utvik är ett strålande undantag.
  Men så är han författare också…

  Svara
 14. Helen

  Sv. Ska du fråga mig om vad det är?

  Inte tusan vet jag, det är någon fyrkantig sak från ett fotobolag som det står foto diskett på…….eller det kanske står diskas ej!

  Sen har jag en som det står Sandisk på, men det hålet har jag hittat.
  Nu jävlar har mössen maraton här mellan kök och sovrum, jag hör dem.

  NAttikram

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.