Har horan blivit rumsren?

För inte så många år sedan var hora ett skällsord. Tjejer fick lära sig att det absolut inte var acceptabelt att bli kallad för hora och killar fick veta att de inte på några villkor fick kalla någon för hora. Vi vanliga dödliga Svenssons trodde inte våra öron och blev skakade ända in i radhussjälen av att höra att sånt förekom i skolorna.

Då, för några år sedan, var det i princip bara folk i tryckeribranschen som svängde sig med sina horungar och bilmekar som slängde sig på sina horor. Vi övriga hummade lite och log generat när vi ramlade över ett av dessa uttryck.

Vad hände sen? Plötsligt är det helt okej att säga att man är en hora och det poppar upp horor av alla de slag både till vänster och höger: blogghoror, hjärnhoror, bokhoror för att nämna några. Har ordet hora blivit accepterat bara det har lagts till ett ord framför?

En blogghora (eller twinglyhora) länkar och pingar och har sig, allt för att få besökare till sin blogg och en hjärnhora har ett jobb med mycket tänkande och problemlösande men tycker att det är tråkigt. I båda dessa fall kan vi se likheten med den ursprungliga horan – dvs en kvinna som säljer sig, låter sig utnyttjas för att på något sätt få betalt för det.

Men bokhoran då? Om man tänker logiskt borde det betyda att om man betalar henne bra så skriver hon något positivt om ens bok, eller kanske till och med det som man själv bestämmer. Eller har jag som tidigare kallats för bokmal degraderats till bokhora? Fast det funkar ju inte – jag läser för att jag vill och tycker om det, och ingen betalar mig för det. Tyvärr.

Undrar om dessa kvinnor har funderat över vad deras barn säger om sin mammas jobb? Tänk när läraren frågar barnet: ”Vad jobbar din mamma med då?” Den lille svarar aningslöst: ”Hon är hora och hon har jättemånga besökare, nästan mest i hela Sverige!” eller ”Hon horar och tjänar jättemycket pengar på det så jag ska få ett nytt Wii-spel!”

Jag tror att en och annan lärare raskt skulle byta samtalsämne. Jag tror också att originalhoran har blivit en katt bland hermelinhororna.


PS. Enligt SAOL är hora ett starkt nedsättande ord och betyder prostituerad kvinna.

PPS. Jag gillar bokhora.se, tro inget annat, och jag ska betala dem massor när jag blir utgiven, jag har redan börjat spara.

PPPS. Om du känner igen texten så stämmer det. Det är återanvändning.

DN Känsligare med ”hora” på 1600-talet
SVT Snorslev och rumpoxe

13 tankar kring ”Har horan blivit rumsren?

 1. Freja

  Jaha, då är jag en hjärnhora då…. Nej, jag tycker inte det är OK, det ordet vill jag inte ska bli rumsrent! Bitch däremot kan jag tycka är positivt, det står för en kvinna med starka egna åsikter som hon inte räds att uttrycka. Fast för andra kanske det är lika fult som hora….

  Svara
 2. Britt

  När jag var ung kallade vi de tjejer som åkte raggarbil för plåtluder, de som hängde längst fram vid bandet som spelade på dansen var ju dansbandsluder…men hora tror jag inte att jag är riktigt bekväm med att använda…men vem vet jag kanske använder det ordet som vilket annat ord snart.

  Svara
 3. Helen

  Snorslev är bättre!
  Absolut inte, ska det ordet få acceptans och bli allmänt vedertaget. Det var inte roligt att höra snuthora och det var då, för 20-30 år sedan.

  Nattikram

  Svara
 4. PeterL

  Jag kommer att tänka på en av karaktärerna i Michael Endes underbara bok ”Momo-eller kampen om tiden” där en av de bra figurena heter ”Mäster Hora”. Men det har ju inget med din frågeställning att göra.

  Jag vet inte om ett mer flitigt användning av ladda ord kommer att avdramatisera själva ordet, men att ”hora” är ett mer nedsättande ord än ”sexköpare” är helt klart.
  Att det är så är tveklöst rotat i vår patriarkala kultur och moral.

  Det finns förresten en fisk som heter ”skäggtorsk” också. Men det har ju inte heller med din frågeställning att göra

  Svara
 5. Ama de casa

  Här i Spanien ser man det hela tiden. På skyltar på stan och lite överallt. Hora. Dom påstår att det har med tid att göra, men jag vet inte jag…
  😉

  Svara
 6. Yohanna i Las Palmas

  Ja det var en bra fråga, är det på väg att bli rumsrent?
  Jag hoppas INTE det för jag tycker fortfarande att det är fult.

  Vet du, jag har fått läsa och läsa den där meningen om och om igen. Jag slog knut på mig att förstå den.
  Först så kände jag att det var mig du drev med för jag är en INTE ung mamma MED författarambitioner och det lät som att det var du INTE 😉

  Sen så fick jag läsa om och då blev det en INTE ung mamma som HADE författarambitioner.

  Och så trasslade jag till det så mycket att jag varken visste om du var ung, mamma, eller hade författarambitioner…

  Men så kom jag överens om med mig själv att vi är samma du och jag; vi är inte unga men vi HAR författarambitioner, MEN vi småskojjar lite med alla andra med författardrömmar som kallar sig UNGA MAMMOR.

  RÄTT?!?

  Hälsningar
  Yohanna, den som trasslar 😉

  Svara
 7. Annelie

  Kan inte hjälpa det men jag tycker ordet hora fortfarande är fruktansvärt nedsättande. Skulle nån kalla MIG det skulle jag verkligen bli urförbannad, men idag är det tydligen okey att kalla vem som helst det. Gammal och pryd? Kanske.
  Ibland undrar jag om man hittat på alla de här nya hororden för att man faktiskt inte orkar ta tag i alla ungdomar som kallar sina medmänniskor för detta titt som tätt. Man ska ta udden ur det, och gör man det slipper man problemet med att sätta ner foten ordentligt och säga ifrån att det faktiskt inte är okey. Långsökt kanske?

  Svara
 8. Elise

  Ordet hora ska inte få acceptans.
  Det är och förblir ett nedsättande ord.
  Förstår inte varför bokhora.se kallar sig för bokhora.
  Gillar sajten, men namnet känns larvigt och visar brist på fantasi. vad menar de med namnet? Om man läser mycket och ofta så är man en bokhora? Hur har de tänkt där undrar jag.
  Uj, de kankse ville vara lite crazy, lite annorlunda, lite med i tiden…
  Tänk att det finns en bok som heter något i stil med ” Vi som inte sa hora”. Ska de ha medalj? Eller…
  Ja här såsar jag in mig.
  Blogghora, bokhora..förstår inte alls.
  Bloggtorsk, boktorsk…..

  Svara
 9. fialia

  För mig e de inte ok med ordet hora, ännu, Har kanske med åldern att göra? Språket ändras och ord får annan betydelse.Finns det egntligen några ord kvar som man blir riktigt chockad eller upprörd över? Ska fundera lite på det.
  ha de Fia

  Svara
 10. Pingback: Hora sverige | Averimages

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.