Jag är så bra!

Ja, så säger barn. Rakt upp och ned. Meningar som ”Jag är världsbäst på det här” har inga problem att leta sig ut, utan fniss, clowneri eller ironi till. Självförtroendet är stort, utan att bli skrytsamt.

Sen händer något. Ofta i början av skolåldern. Plötsligt blir det lätt att säga ”Jag är så dålig på det här.”. Eller rättare sagt: ”Jag suger på det här.”. Varför blir det så? Är det skolan?

Jag har fått en utmärkelse och en utmaning av Mia Systeryster – tack för fina ord! –  som går ut på att berätta tio saker som jag är bra på, eller kanske till och med bäst på. Bra träning som många av oss svenskar, kanske främst kvinnor, kan behöva göra. Så det ska jag göra nu. Jag behöver ju inte berätta att jag har funderat på det här i några dagar nu, det var svårare än jag trodde.

Jag är bra på:

1. Att låta bli att gå och lägga mig.

2. Att sova länge. (Känns som om den hör ihop med nummer ett?)

3. Att hitta ursäkter för att låta bli att träna. Det här är jag faktiskt riktigt bra på. Kloker skulle säga att jag äger på det. Men jag är väldigt bra på att tänka vardagsmotion, som till exempel när jag kör lillebilen utan servo – det är armträning det!

4. Att komma ihåg saker. (Det finns dem som bor under samma tak som jag som tycker att jag är alldeles för bra på det.)

5. Att vara ärlig, snäll och omtänksam. Wow! Tre i en där. Pluspoäng?

6. Att tänka och agera miljövänligt.

7. Att skriva. Och då menar jag inte antal nedslag på tangentbordet utan mera vilka ord som passar ihop med vilka och i vilken ordning.

8. Användarvänlighetsfrågor på webben. Det är mitt yrke. I och för sig finns det inget som säger att man måste vara bra på sitt yrke, men jag är det. Hör av dig om du vill ha hjälp med din hemsida.

9. Svenska. Men nummer 7 då, tänker du. Jo ja, men det är inte riktigt samma sak.

10. Att göra blomsteruppsättningar. En liten doldis där!

En kram ska utdelas till den första personen man träffar efter att man fått awarden (luras inte att tro att jag inte observerar svengelskan!). Den fick Krusidullan som sov sött i min säng.

Jag väljer att ge denna utmaning till alla fina bloggare som tycker sig behöva öva på att säga vad han/hon är bra på. Lycka till!

21 tankar kring ”Jag är så bra!

 1. Britt

  Jag som arbetar med barn hela dagen tycker om att uppmuntra dessa egon och hålla med i allt de är världsbäst på. På förskolan är det bara mina dåliga beslut som suger…själva äger de och allt rockar fett. Jag hoppas de kan fortsätta i den stilen ett tag till.

  Det är bra att öva på att rabbla allt man är världsbäst på…till CV och anställningsintervjuer.

  Verkar som om män inte förlorar så mycket av den där självkänslan som vi verkar göra.

  Svara
 2. Stattinskan

  Det var jag som skickade den till Mia. Jag är inte så glad för de här ”utmärkelserna”, men den här är viktig tycker jag. Vi måste våga tala om att vi ÄR duktiga, vi är bra och vi duger som vi är!
  Gomorron till ”braiga” Krönikören ;-D

  Svara
 3. anne

  Man är alltid bra på en massa saker, man behöver framförallt påminna sig själv om det. Ofta!

  Sv. Det är väl inte helt uppenbart för alla var jag är, men jag inbillade mig att många har en föreställning om var i kustbandet det finns en byggnad av sagoslottkaraktär, nämligen Grand Hotel i Saltsjöbaden.

  Svara
 4. Helen

  Sv…Datorn ska till Samsung och det andra var Telias område!

  Jo då alla dina bra punkter är bra punkter, men inte trodde jag att du varit uppe och gjort blomsteruppsättningar!

  Krampårej

  Svara
 5. Asta

  Vilken bra utmaning och vilket bra inlägg.
  Snor det rakt av. Eller ja, antar utmaningen. Nyupptäckte dej alldeles nyligen, vilken fin blogg du har här. Har länkat dej nu och kommer att kika in igen. Kram Asta

  Svara
 6. Millan

  Åhh det där med blomstergrejset var överraskande!!! Sen så undrar jag…är du inte bra på att äta choklad med eller…har jag fått det om bakfoten?

  Svara
 7. elina

  blomster arrangemang?? impressiv! det suger jag stenhårt på! men jag är oxå jätte bra på att INTE gå och lägga mig och på att sova länge|:-) Elina

  Svara
 8. Freja

  Hahaha, jag skrev ett inlägg där jag skulle ha tre saker jag var bra på, det var svårt nog! Det är ju då bra att ta till sånt som att komma undan träning, det är jag oxå kanonbra på 😉

  Svara
 9. Gunnel

  Kan det vara Jantelagen som hänger som ett regnmoln över oss? Tack och lov tycker jag att de flesta vågar säga vad de är bra på nu för tiden.

  Svara
 10. Ann-Mari

  Det är väl därför småbarn är sådana glädjespridare – för att de tycker om så mycket hos sig själva 😉
  Håller med dig på alla de punkter jag ”känner dig” och för femman får du absolut pluspoäng av mig, omtänksamma du 🙂

  Svara
 11. Malin

  Förstår precis. 7 och 9 är inte riktigt samma sak. Det är nästan så att man kan vara bra på det ena men inte det andra till och med!

  Jag är också bra på en massa grejer. Ska nog skriva ner dem någon dag, för just nu tror jag att jag glömt lite hur min topp 10 egentligen ser ut…

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.