Vulkanänkan och tystnaden

Den här krönikan skrev jag för tretton månader sedan. Tänk att det nästan blev samma sak igen.

—————————————————————————–

Vulkanänkan och tystnaden

Jag är gräsänka ibland, om jag nu får tänja lite på begreppet eftersom jag inte är gift. Har alltid tyckt att det är ett så passande ord eftersom sambon oftast befinner sig på en golfbana någonstans när jag är ensam hemma. Mycket gräs där, kan man säga. Och green widdow skulle jag säga om jag var engelskspråkig.

Men denna gång tycker jag att vulkanänka passar bättre. Undrar hur många som väntar på sin make/maka/sambo/partner på grund av ett vulkanutbrott? Udda anledning, måste man tillstå, samtidigt som vi bjuds på en försmak av hur det var att leva för längesedan, när det inte var vardagsrutin att flyga.

Jag gillar tystnaden. Det tog ett par dagar innan jag ens märkte den. Tystnaden och stillheten. Inga starter och landningar på den näraliggande flygplatsen. Och tanken slår mig att det var så här det var förr i tiden – rofyllt.

Vid middagstid ikväll kom ett flygplan – ett litet ett, på låg höjd. Jag utropade: ”Ett flygplan!” ungefär som om det var århundradets händelse. Barnen kom springande. ”Va?! Var det ett flygplan?!” Det kändes som vi förflyttades till en scen hämtad ut Madicken. Minus de romatiska vita spetsklänningarna förstås.

Overkligt och samtidigt lite exotiskt. Jag ska skynda att njuta av tystnaden. Snart är flyget igång igen. Tänk att det ska till ett vulkanutbrott för att få höra tystnaden.


DN, AB, SvD

19 tankar kring ”Vulkanänkan och tystnaden

 1. murvlan

  Nejmen bor du mitt under start/landningsbanan.
  Jag vet hur det känns, vi har någon mils närhet till flygplats Dalarna—
  Men du, någon liten spetsklänning kan du väl fixa fram. Det känns såsomrigt.

  Sitter i Gröndal som barnvaktsmormor två dagar, utan spetsklänning, men den finns istället på lilla tultan.

  Svara
 2. Susanne P

  Ifjol kom min ena dotter nästan inte iväg till Afrika pga vulkanutbrottet (en veckas försening!) och nu är hon & systern på väg till Turkiet…och samma sak händer igen! Gissa om hon är hyper! Läser väderleksrapporten flera ggr/dag och bara ber om att det inte ska bli intsällt!
  Kram

  Svara
 3. Freja

  Huu, jag oroar mig för molnet, av rent egoistiska skäl. Först oroade jag mig för att inte komma hem i kväll som planerat, nu oroar jag mig för familjens semesterresa nästa vecka… Men, det blir som det blir, det verkar ju vara beskedligare den här gången…..

  Svara
 4. Diana

  Oj, det måste vara jobbigt att bo så nära en flygplats att man kan höra dem!
  Tysnaden är ljuvlig, man är verkligen inte bortskämd med det idag!

  Svara
 5. Svorskan

  Allt går runt runt runt. Mode, värden, naturkatastrofer etc. Allt kommer och går och egentligen är det enbart vår teknik som blir ny, i allafall utifrån vad vi vet. Kanske har även den funnits eller en bättre variant. Precis som ditt inlägg passade utmärkt till att återanvändas kan vi återanvända allt om vi sparar på det tillräckligt lång tid. Det är nog bara själva livet som inte går runt, runt, runt – eller så kanske gör livet det också. 😀

  Svara
 6. Britt

  Jag är fortfarande inne på att åka tåg till Stockholm i sommar…man vet ju aldrig med dessa vulkaner…bara för att det är över nu behöver det ju inte betyda att den inte kan hosta till en gång till i sommar och spy ut en massa aska.

  Jag lovar dock inget humoristiskt inlägg…där är jag lika opålitlig som en vulkan…man vet liksom aldrig när det händer.

  Svara
 7. Snyggmormor

  Jag har varit ”vulkanänka”!!..hehe..ja, då förra gången. Min man blev fast i Köpenhamn…

  Nu har jag min ena dotter i Turkiet…och förra gången hade jag min andra dotter i Turkiet och hon fick åka buss hela vägen till Arlanda. Tog FYRA dagar!! Inte vad hon och hennes kompis hade tänkt…deras första charterresa utan föräldrar…Men, det gick bra och jag antar att de fått en väldigt bra erfarenhet och vad som helst kan hända på en resa…hehe..

  Njut av tystnaden du!!! Jag njuter av stillheten en stund. Min son är hos en kompis och valpen sover som bäst!

  Kram

  Svara
 8. Helen

  Go eftermiddag på dig!

  Hur har du det på Mors Dag, fick du koftan??
  Här ska bänkas för att se Elitloppet och jobba hem rätten!

  Kramar

  Svara
 9. Karin

  Nu har jag läst lite mer här i din blogg.
  Fasen vad bra du skriver!
  Jag skäms för att jag var så snabb förra vändan, och bara kom in för att fiska….
  Det var fult av mig.
  Tack för att jag fick napp i alla fall! – Det var jättegulligt av dig!
  Kommer tillbaka och läser mer en annan dag. (Det ska bli ett sant nöje!)
  Nu ska jag däremot i säng, så jag orkar upp tidigt i morgon bitti.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.