Husfunderingar och promenadtoaletter

I annonser ser man lite då och då ”arkitektritade hus”. De framställs alltid som finare och bättre. Dyrare helt klart.

Men om arkitekter bara har ritat värstinghusen, vem har ritat alla andra hus då?

Säg inte att det är praktikanten! Fast det kan i och för sig förklara varför så många hus har trappan till övervåningen direkt bredvid ytterdörren. Just där det är som allra blötast och grusigast, där ska man kliva för att kunna komma upp eller ner, så att man är säker på att gruset sprids effektivt över hela huset.

Eller är det Nisse? Han från Manpower.

Krönikörsritat hus.

Vet ni om att klädkammare inte heter klädkammare längre? Det heter walk in closet. Visst låter det som en promenadtoalett? ”Kom nu lilla toan så går vi!” Jag har en liten walk in closet – jag kallar den one step in closet. Och det största sovrummet heter inte stora sovrummet, det heter master bedroom. Så då kan man ju undra varför kök fortfarande heter kök. Och varför de mindre sovrummen inte har startat en ansiktsbokgrupp mot förtrycket mot små sovrum.

PS. Jepp, det stämmer: jag har blivit hemnetberoende. Eller hemnetaddicted heter det nog.

PPS. Säger du arKitekt eller arTJitekt? Jag säger arKitekt. Inte säger jag arTJeolog heller.

16 tankar kring ”Husfunderingar och promenadtoaletter

 1. Stattinskan

  Det där har jag också funderat på ;-)… och så säger jag arTJitekt ;-D
  Svar: Man får fiska lite beröm på bloggen när man är teknisk idiot och hade kunnat få kanonbilder – bara man fattade hur ;-D
  Gomorron ArTJitekten 😀

  Svara
 2. PeterL

  Arkitekt härstammar från grekiskans arkhitekton (arkhi = mästare + tekton = byggnadskonst) ordet arkhi är alltså egentligen samma här som i ”ärke-biskop” och ”ärke-rival” och ska man vara petnoga så borde man säga just arKItekt. Själv säger jag arTJitekt ändå.
  Men ungrarna säger ju ”Építészmérnök” och för dom är det korrekt.

  ”Walk in closet” eller ”Gå-in-garderob” har kanske något med motsatsen till ”komma ut ur garderoben” att göra.
  I vilket fall är det inte kul med toaletter man inte kan gå in i, i synnerhet inte när man är kissnödig

  Svara
 3. fialia

  Säger nog båda, (vad säger de om mig?)
  När jag jobbade på Island upptäckte jag att alla ytter dörrar gick inåt, även i hyreshus, svårt att ha ngt i hallen, tänkte att det berodde på att man skulle få upp dörrar när det snöat men set stämde ju inte då det var så överallt.
  (på tal om ritade hus)
  ha de Fia

  Svara
 4. Ann-Mari

  :-D, inte så sent som för några veckor sedan var jag på besök i ett ”arkitektritat hus”, och förmedlade även vidare denna information när jag beskrev huset för mina vänner…utan notera lustigheten! Du är klok du!
  Och jag säger arKitekt, det gör alla finlandssvenskar 😉

  Svara
 5. murvlan

  Mitt lilla hemlighus kallas Lilla Paris, därinne på vita väggar hänger alla billiga tavlor från Paris, Eiffeltornet, Place de la Concorde, Triumphbågen, Napoleon, Pigalle och Henri Toulose Lautrec, alla mina egna älsklingar i lust och NÖD!
  Ha en bra eftermiddag.

  PS är aningen irriterad, ser inte kommentarerna på nygamla bloggen metro/wordpress.

  Svara
 6. sladdertackan

  Jo, jag säger arKitekt. Men så säger jag Euro också och inte Evro, och Kapellskär och inte Kappelskär.

  Kul inlägg! Jag vill också ha ett master bedroom, men jag har inte hittat någon master.

  Svara
 7. Diana

  Jag säger arschitekt… Men så är jag skåning, haha.
  Sen en fundering till… är inte alla hus arkitektridare? Jag menar, ingen börjar väl bara mura en grund bara sådär?

  Svara
 8. Hillevi

  Det har jag ofta undrat över! Vem har ritat alla andra hus?
  Jag är inte konsekvent, säger olika på hur det låter ihop med övriga ord…

  Svara
 9. Britt

  Herregud tror de att de säljer coola cribs i Hollywood or what?

  Arschitekt! Jag är ju från Norrland. Här älskar vi che-ljudet.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.