Bynamn och kroppsdelar

Just nu läser jag ”Alla vi barn i Bullerbyn” för barnen. Ja, mina alltså. Kommer du ihåg den? Rätt mysig men känns gammalmodig (får man skriva så om en Astrid Lindgrenbok? Utan att bli lemlästad och halshuggen långsamt.). Det är den ju också, eftersom den skrevs för länge sen. Pojkarna ska bli indianhövingar eller lokomotivförare och flickorna ska bli mammor när de blir stora. Jaja.

Vad jag reagerade över denna gång är att några bor i Mellangården. I Mellangården. Tur att det är ett stort M där. För efter att ha sett TV4s nya BB-serie och ett antal förlossningar får jag helt andra associationer till namnet mellangården. Tur att boken inte heter ”Alla vi barn i Mellangården”. Då skulle man ju kunna tro att den var skriven av någon i Familjen Annorlunda.


Uppdatering: Mellangården kallas det område som ligger mellan anus och könsorgan, som ibland spricker vid förlossning.

14 tankar kring ”Bynamn och kroppsdelar

 1. Babs

  Den är en klassiker, alla barn bör få uppleva hennes böcker. Sen din jämförelse med TV-programmet förstår jag inte för jag har inte sett det.
  Kram

  Svara
 2. Stattinskan

  Jag gillar Bullerbyböckerna med filmatiseringen av dem tycker jag är direkt dålig … sedan är jag väl lite trögfattad (fast vi ursäktar mig med att det är tidigt på morgonen, jag är ju ganska bra på ursäkter ;-)… jag har inte sett BB så jag HAJAR inte utan TORSKAR (haha, där fick jag till det)på din jämförelse 😀

  Svara
 3. Svorskan

  Jag har aldrig läst eller sett vare sig det ena eller det andra, men så har jag ju växt upp i Norge. 😉
  Sv: Det stämmer, jag fick putsa ner det lite med sandpapper och sen tvättade jag det med målartvätt. Men det var ett väldigt tunt lager med lack, så det var mest att rubba ytan.

  Svara
 4. Freja

  Hahahaha, jag tänkte ALLTID på det när jag läste Bullerbyn för mina barn. Jag ville inte bo i Mellangården….

  Svara
 5. Helen

  Lika långt som tummen!!

  Sägs det……….
  Läs nu inte Elsa B, för de är nog ännu mera förlegade!

  Hastiga titt in, det är ju fredag!
  En härlig helg önskas!

  Kramkram

  Svara
 6. Annelie

  Hahahahaha, har aldrig tänkt den tanken innan. Och det är ju väldigt konstigt! Jag som brukar kunna koppla ihop det mesta med dylika kroppsdelar. Jag har minst sagt det man kallar snuskig fantasi, det är säkert ett resultat av min dåliga uppfostran.
  Nu däremot kommer det bli svårt att läsa Hem till Bullerbyn kan jag lova dig.

  Det kom en kille till en Vårdcentral där jag för tillfället jobbade, han skulle ta ett blodprov som hette PTH, gissa om jag hde det jobbigt! (När jag var tonåring var det poppis att kommentera de tajta byxorna på en del grabbar, antingen var det PTH eller PTV. Pitten till höger eller pitten till vänster, om det nu var nån som undrade….)

  Svara
 7. Britt

  Det är väl inte bara du som tycker att Astrid Lindgren är gammal och omodern…och tyvärr inte heller politiskt korrekt. Finns ju de som vill ändra lite i hennes böcker…eftersom hon skriver att Pippis pappa är NEGERkung. Det går ju inte för sig idag. Men får man ändra i ett verk?

  Om man nu kommer fram att det går bra att ändra kan du ju skriva och säga att du tycker att mellangården känns lite för mycket i en barnbok.

  Svara
 8. Britt

  sv: Måste se över kommentarsfältet. Är ju lite ny på Blogger och förstår inte allt. Tycker det går bättre att publicera. Metrobloggen har strulat för mig de senaste månaderna.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.