Strålande tider

Ja, vi kan gå mot strålande tider. Speciellt när det jordbävnings-drabbade Japan har byggt inte mindre än 55 reaktorer. Det finns säkert fler i andra delar av världen.

De är byggda för att klara jordbävningar, säger man. Men hur tänker de då? Har de inte sett moder jords enorma krafter? Det är klart de har. Men ändå leker man med naturen och tror sig veta bättre.

Till vilket pris?

Grafik från DN

Jag kan inte låta bli att undra var slutförvaringarna är. Är de också byggda för att ”stå emot” jordbävningar?

Skrämmande.


DN Ännu värre skalv kan vänta, DN Ännu ett kylsystem nere, DN Explosion på kärnkraftsverk, SvD problem i ännu en reaktor, AB Risk för ny explosion, AB Tusen gånger högre strålning, AB Kylproblem vid ännu en reaktor, SvD Nya explosioner, AB Ny explosion

14 tankar kring ”Strålande tider

  1. Krönikören

   Erik! När konsekvenserna kan bli så förödande, kan jag inte hålla med om att det är ”ingenting”. Det är min åsikt – du har din.

   Svara
 1. Stattinskan

  Vad jag absolut inte kan förstår – oavsett hur många veck jag lägger i pannan – är att de har byggt kärnkraftverk efter kusten, där det VET att det pågår rörelser i plattorna?????
  Gomorron

  Svara
 2. sladdertackan

  Kanske transporteras avfallet till ett annat land för slutförvaring. Hela kärnkraftsidiotin från mig att rysa. Tage Danielsson hade helt rätt när han pratade om sannolikheten:

  ”Alltså, sannolikhet, va, det betyder väl nå’t som är likt sanning. Och då är det synd, tycker jag, att man tydligen från och med i år – på grund av de rådande konjunkturerna – inte har råd med några riktiga sanningar längre, utan att man måste nöja sig med sannolikhetskalkyler. För dom är inte riktigt lika pålitliga. Dom blir till exempel väldigt olika före och efter. Jag menar till exempel, före Harrisburg… och då var det ju ytterst osannolikt, att det som hände i Harrisburg skulle hända, men se’n så fort det hade hänt, då raka sannolikheten upp till inte mindre än hundra procent, så att det blev… det blev nästan sant att det hade hänt.” (kopierat från Vickes blogg http://vickesblandningar.bloggplatsen.se/)

  Svara
 3. Britt

  Så är det när vi människor vill ha mycket ström. Ström för att tillverka massor av billiga saker. Ström för att se på TV och använda datorer. Ström för att laga mat och hålla värmen. Ska vi alla ha ström på den här jorden måste vi komma på ett sätt att få ström. Än så länge är det ju tyvärr kärnkraften som är den bästa källan till ström.

  Men om vi kunde tänka oss att köpa lite färre saker, ha lite kallare hemma, inte laga så mycket mat, inte använda datorn varje dag, inte se på TV jämnt och släcka de flesta lamporna….då kanske vi kunde låta bli att bygga fler kärnkraftverk.

  Finland kommer förresten bygga en hel hög nya fina kärnkraftverk.

  Svara
 4. Gun

  Ja, det är otroligt skrämmande. Ingen kan väl tycka att det som händer med kärnkraftverken inte är skrämmande..

  Sv: Tack så mycket, att just du säger att jag skrivit bra gör mig väldigt glad.:)

  Svara
 5. Gun

  Sv: Inget diskbråck, utan en kotförskjutning som slitit bort en disk och fått nerver i kläm. Jag är jättenöjd annars, och det blir nog bra bara jag får bort skruvarna.

  Svara
 6. Camilla

  Fruktansvärt skrämmande. Det är det var det är.
  Sv: Nopp…man behöver INTE ta bort plasten som är PÅ förpackningen. Bara kasta korken i plastbyttan.
  Konstigt,men sant!
  Kram på dig!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.