Vem ska ”visa samhällsansvar”?

Jaha, nu är vi där igen. Stackars sjuksköterskor. Genom att gå med på att deras löneavtal som ska ge dem hela två procents löneökning nästa år och som de fick kämpa för genom strejk, rivs upp, uppmanas de nu att ”inse stundens allvar” och ”visa samhällsansvar”.

Det är så konstigt att det alltid är vissa grupper i samhället som ska vara demokratiska och ansvarstagande, som vårdpersonal, lärare, barnskötare och liknande. Ofta de grupper som har med barn, sjuka och äldre att göra. Jag har aldrig hört någon uppmana till exempel fackpampar, kommunpolitiker, riksdagsmän och bankchefer att de ska ”visa samhällsansvar”. Där brukar det tvärtom heta att vi (då är vi plötsligt vi i hela Sverige) måste ha konkurrenskraftiga löner för att kunna mäta oss med övriga världen. Konkurrenskraftiga bonusar, fallskärmar och pensionsavtal verkar ingå av bara farten – fast man undviker att tala om dem. Vi har också nyligen sett att det för vissa politiker är helt okej att lyfta dubbla löner. Visst är det märkligt det här med demokrati.

Jag måste medge att det är modigt att gå ut med ett sånt här uttalande nu när Lex Maria-anmälningarna bara ökar, vården dras med ökande överbeläggningsproblem och vi står inför en enorm hysterivaccination som kommer att belasta sjukvården extremt hårt.

Fast ibland är det lätt att förväxla mod med dumdristighet.


SvD 091023: SKL överväger riva upp löneavtal

DN 091023: Sjuksköterskorna kan bli av med sin löneökning 2010, Vårdförbundet: Väldigt provokativt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.