Vaccin or not vaccin?

Höstens svåraste fråga! Det verkar som om vi är många som velar hit och dit i frågan om vi ska vaccinera oss mot svininfluensan eller inte. Men nu har vi äntligen bestämt oss: barnen ska inte vaccineras.

Vi lever i en tid då antibiotikaresistensen börjar bli ett reellt hot och MRSA-bakterien slår ut hela sjukhusavdelningar. Men vi fortsätter att skydda oss så mycket vi bara kan, bland annat genom att skjuta in vaccin kryddat med kvicksilver i våra kroppar. Det känns inte bra. Snart tål vi ingenting – immunförsvaret har fått ligga i träda och är inte vant att arbeta.

Myndigheterna påstår att svininfluensavaccinet är så likt andra vacciner att det inte behöver testas lika noga som man gör annars. Men borde man inte då veta om det behövs en eller två doser?

Vi har aldrig tidigare vaccinerat barnen mot den vanliga säsongsinfluensan. Är det smart att börja nu?

Dottern fick sin ”vanliga” vaccination mot difteri, stelkramp, kikhosta och polio påfylld tidigare i höstas och Sonen ska få påfyllning av vaccinationen mot mässling, påssjuka och röda hund i början av december. Det känns inte bra att spruta in ytterligare vaccineringar mot något som, för friska personer, uppenbarligen är som en vanlig förkylning.

Ingen förälder vill se sitt barn sjukt, självklart inte. Men genom att tillåta barnen att bli sjuka så får de också ett starkare immunförsvar. Det kan vara bra att ha när en riktigt farlig pandemi kommer. Jag säger när inte om, för jag är övertygad om att den kommer att komma.

Vaccin eller inte vaccin – det är inte längre någon fråga.


SvD 091027: Stockholms skolor får vaccin, ”Influensavågen på gång”, Vårdpersonal tveksam till vaccin

Metro 091027: Vårdpersonal nobbar vaccin

DN 091027: Stockholms skolor får vaccin, 091102 Svårt beslut för många familjer

 

 

2 tankar kring ”Vaccin or not vaccin?

 1. Bo Engwall

  De yngre är de som nu har ett relativt svagt förvärvat naturligt skydd mot influensasjukdomar eftersom de är för unga för att ha haft Asiaten och Hongkonginfluensan eller deras besläktade årgångsinfluensor m fl. Dessa influensor har ökat de äldres skydd mot svininfluensan som därför totalt sett drabbat landet mycket lite och milt. Det beror på att det naturliga s k cellmedierade immunförsvaret minns även inre delar av olika influensavirus och dessa kan i viss utsträckning vara lika.

  Om man börjar massvaccinera alla unga kommer det att innebära att de inte får något på relativt lindrigt sätt ? som denna svininfluensa visat sig vara ? ett ökat naturligt skydd som varar mycket länge och dessutom skapar immunsvar mot virusets inre delar vilket vaccinet inte kan göra i nämnvärd grad eftersom vaccinet ska förhindra att viruset kommer in i cellen. Det är först då som även de inre virusdelarna exponeras och sedan skapas immunsvar mot dem och mot de yttre delarna också.

  På detta sätt berövas alltså många unga med massvaccinering att få ett bredare skydd som särskilt de skulle behöva för de har igen det ?med ränta? (dvs bredden på skyddet) i framtiden och de kan på sikt efter många influensavaccinationer bli beroende av ständiga influensavaccinationer i framtiden vilket är en suboptimal lösning eftersom influensavirus är svårt eller omöjligt att utrota eftersom det ändras ofta och smittar snabbt och dessutom kan smitta mellan vissa djur och människa.

  Några vetenskapliga fynd som bekräftar resonemanget ovan.

  http://www.theglobeandmail.com/news/technology/science/study-prompts-provinces-to-rethink-flu-plan/article1303330/

  Citat ur artikeln :

  ?Distributed for peer review last week, the study confounded infectious-disease experts in suggesting that people vaccinated against seasonal flu are twice as likely to catch swine flu.?

  Resultaten i Kanada stämmer bra med Ann-Cathrin Engwalls(PhD i molekylär cellbiologi och utbildad i virologi och immunologi) vetenskapligt grundade resonemang. Det stämmer dessutom med många människors erfarenhet, och med smittskyddsläkaren Staffan Sylvans uttalande i UNT 3 sept.

  Av det följer att varje vaccination inför influensor gör att skyddet jämfört med att genomgå sjukdomen blir mycket smalare eftersom det cellmedierade immunsvaret mot i princip alla virusets komponenter uppstår då virus tränger in i cellen och sedan presenterar delarna på cellytan som det gör vid infektion. Vaccinets uppgift är att förhindra att cellen infekteras.

  Det är alltså ett betydande pris man riskerar få betala långsiktigt med att kortsiktigt försöka skydda sig genom att vaccinera sig vid inför varje ny influensa.
  Det verkar inte ens i Sverige vara något tydligt lyckat facit av säsongsinfluensavaccineringen. 1000-4000 döda per år. Det har t o m Annika Linde på SMI i e-post till mig erkänt är ett dåligt facit.

  Samtidigt har de mot svininfluensan ovaccinerade svenskarna hittills drabbats ytterst lindrigt. 2 döda. Hennes (?) och andras slutsats att vi behöver mer influensavaccinering i stället för mindre blir inte logisk utan bakvänd mot bakgrund även av den nya erfarenheterna i Kanada.

  Även i USA har en studie visat liknande nämligen att successivt ökade säsongsvaccineringar av äldre har följts av ökad sjukdoms- och dödsfrekvens i säsongsinfluensa fast det borde bli tvärtom om vaccineringsstrategin långsiktigt vore effektiv.

  http://news.bio-medicine.org/medicine-news-3/Benefits-of-flu-vaccine-substantially-overestimated-says-study-6985-2/

  Mer om detta på min Netdoktorblogg :

  http://www.netdoktor.se/?_PageId=115761&Tab=Blogs#Blog%5B115768%5D

  Svara
 2. Rhea

  Jag tror inte heller att man ska börja vaccinera mot varenda influensavariant som dyker upp. Bättre att låta immunförsvaret jobba. Mvh Rhea

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.