Var det sämre förr?

Jag hör till dem som fick lära mig att läsa med hjälp (är osäker på om hjälp är rätt ordval, fast jag har i och för sig läst flera böcker sedan jag slutade skolan) av:

Far ror. Mor är rar.

Det här är vi många som har skrattat både överlägset och en smula hånfullt åt. ”Haha! Tur att utvecklingen går framåt! Numera får ungarna läsa texter som betyder något, som de har en chans att förstå! Far ror! Hoho!” Någon som känner igen sig?

Därför är min förvåning stor nu när min sjuåring sitter med sina läsläxor och tragglar. Här är några utdrag:

en sol   en so   en lo   en sele   Här visas en bild på en bebissele som jag tror försvann ur produktion 1967.

Eller vad sägs om denna, med texten i tre pratbubblor: Leo! Jag? Se en lo.

I ett kapitel är tre barn ute och ror. Där står det bl.a. så här:

Leo ror och ror. Ola och Elsa solar.

– Ola kan ro, sa Elsa.

Ola ror och ror.

Elsa och Leo solar.

Ola, Elsa och Leo ser en räv. Ola ror och ror. Leo solar och solar.

– Jag kan se solar, sa Leo. (Jag har inte skrivit fel, det står faktiskt solar!)

– Elsa kan ro! sa Ola.

Har det gått framåt? Hänt mycket de senaste 40 åren eller så? Eller är det så att vi svenskar inte kan lära oss läsa om vi inte får med ordet ror? Jo, men så måste det vara, eftersom det är så vanligt att vi är ute och ror. Pfjutt. 

Barnen skulle leka telegramleken en dag i skolan. Telegram!? Det gick inget vidare, eftersom ingen fattade vad leken gick ut på (nä, fråga inte mig, tror det var något om att skicka information till varandra). Pedagogen blev lite irriterad och gav till slut upp. Men, inget barn hade ens hört talas om telegram.

Förstaklassarna har börjat med engelska. Först ut var olika kroppsdelar: leg, arm osv och sedan gick de över till färger. De har inte varit i närheten av rowing än. Det kan aldrig sluta väl detta.

En slutsats som ligger nära till hands är att skolan ror på i sin egen takt och förändringar drivs med telegramhastighet, åtminstone när det gäller de ”gamla” ämnena. Ska vi sitta ner i båten och ta det med ro, för det tar tid att genomföra förändringar? Under tiden kan vi alltid njuta av solar och se lo.


Svd 091023, Svenska språket i fritt fall

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.