Ett tungt beslut – lättviktarna ska bort

Först vill jag tacka alla som dök upp på mitt virtuella releaseparty för Ur jord är de komna häromdagen. Eller igår. Det verkar som om alla hittade något att äta och dricka som passade. Jag hade jättetrevligt! 😉

I denna veckas bokbloggsjerka undrar Mia Eggimann vi får plats med alla böcker?
Hon säger: ”Jag har bokhögar överallt och ingen särskild struktur så jag bökar in böckerna där det finns plats. På senare tid har jag dock börjat läsa allt fler e-böcker, både på min läsplatta och Kindle, och det bästa med dem är att de rymmer i stort sett hur många böcker som helst.”

Frågan passar mig alldeles utmärkt just nu eftersom jag precis har beslutat mig för att göra mig av med en massa böcker. Jag har sju fulla bokhyllor, trots storrensningar då och då genom åren. Det är bara att inse att det inte håller. Men jag har inte sagt när jag ska rensa. Bara att. Och det gäller pocket. Men inte alla pocket. Hela min Agatha Christieserie till exempel, den går ju inte att hiva. Och att sluta läsa är ju faktiskt helt otänkbart.

image

Så tack för att e-böckerna kommer mer och mer! Marknaden är liten än så länge i Sverige, men den kommer säkerligen att växa. Jag läste för någon vecka sedan i Svensk Bokhandel (nätversionen) om ”Hundraåringen som klev … ”. Den har sålts i 548000 pappersex i Storbritannien och 700000 som e-bok. Hisnande siffror. Men det är ju några som bor där 😉 Det intressanta är att antalet e-böcker vida överstiger pappersböckerna.

Lösningen på mina överfulla bokhyllor blir alltså fler och flera e-böcker. Dels tar de ingen plats, dels är det väldigt bekvämt att läsa på paddan, ingen väntetid när man har köpt eller lånat tills den kommer. En bra grej tycker jag är att man kan byta storlek på texten, typsnitt, ändra bredden på marginalerna, färg på bakgrunden osv medan man läser. Mycket smidigt. En bidragande faktor är också att det är miljövänligare. Men jag kommer fortfarande att läsa pappersböcker. Också.

 

20 tankar kring ”Ett tungt beslut – lättviktarna ska bort

 1. TantGlad

  Go’kväll.
  Klart det kan bli en hel del böcker som tar en massa plats och så. Bra då att göra sig av med lite så att man kan få plats med lite nytt om man så vill å önskar.
  E-böcker är nog bra.
  Tyvärr så läser jag alldeles för lite böcker. Borde läsa mer. Koppla av med en god bok men näe…..Det blir på sommaren som jag gör sånt som att sitta ute och njuta över en bok. Ja fy på mig.
  Ha nu en jättefin ny vecka.
  Kram från mig.

  Svara
 2. Pernilla

  Hörde på radion igår att e-böcker även går att låna på biblioteket. Visste jag faktiskt inte och man behöver ju dessutom i te ens åka till bibblan för att få hem en e-bok. Tjoho!
  Jag ska börja med att låna hem en ljudbok. Perfekt när jag står i min ensamhet och jobbar med hundarna, nämligen.
  /P

  Svara
 3. Marina

  Precis i det läget befinner jag mig! Jag har tagit beslutet ATT rensa bort och slänga (inte NÄR) och i första hand alla pocketböcker! Jag inser ju att de inte ens går att öppna längre, de ramlar isär, men det är svårt, väldigt svårt…

  Svara
 4. Decdia

  Vi har inte lyckats göra nån snygg lösning med böckerna utan de står bara uppradade i bokhyllor sådär jättetråkigt. En del personer gör ju helt snygga grejer med sina böcker. Tack och lov har vi ett extrarum som får agera bibliotek så man slipper se eländet, ofta står där dessutom en torkställning med sedan länge torr tvätt…

  Svara
 5. Cecilia RockBabe Kärvegård

  Trångt i hyllorna här också och jag har så svårt att göra mig av med böcker. Jag föredrar att läsa pappersformat. E-böcker är tydligen en väldigt stor marknad i USA också, de har gått om pappersböckernas försäljningssiffror.

  Önskar dig en suverän kväll!

  Kram!

  You Rock!!!

  Svara
 6. BP

  Ungefär så där ser det ut hos oss också, fast inte lika fint ”ordnat”. Pocketböcker brukar jag alltid återvinna på vår begagnat-hylla på jobbet. – direkt när jag avslutat dom. Inbundna böcker har jag betydligt svårare för att hiva, speciellt när jag gillt dom

  e-böcker – nj, jag vill bläddra med riktigt papper. Dessutom läder jag otroligt mycket på balkongen under sommaren och då ser man ju inget på skärmen. Nej, jag fortsätter ett tag till på det gamla, hederliga viset

  Svara
  1. Koko

   BP- om du har en riktig läsplatta och inte en dator så går den alldeles utmärkt att läsa på balkongen 🙂 Jag har en Sony e-reader och älskar det faktum att den inte har bakgrundsbelysning, för jag sitetr vid en skärm hela dagarna. Jag föredrar nog också pappersböcker, men e-böcker tar mindre plats, så är det.

   Svara
 7. Anne-Marie

  Som du ju vet nu kommer jag från en familj med stort bokintresse. Min pappa hade runt 20000-30000 böcker. Det var fullt överallt och böcker fanns i precis alla rum.
  Min pappa hade aldrig kunnat göra sig av med böcker. Som tur var fanns det folk som tog hand om de flesta när han gick bort 2001 eftersom min mamma inte kunde ta hand om särskilt många.
  Jag var gift med en författare här i USA tills han gick bort för ett antal år sedan och vi till och med slängde många av de böcker han hade tryckt eftersom vi flyttade alldeles för mycket och det inte gick att ha alla dessa. Det är knepigt med böcker men visst skall man ha en del ”riktiga”.

  Svara
 8. Gunnel

  Man borde nog rensa….men jag har också en del böcker som jag absolut inte kan slänga som då Agatha Cristie-serien t.ex. och Maria Lang. Egentligen vill jag inte göra mig av med några böcker alls, men hur löser man det? Jag upptäckte nu med din bok att e-böcker är väldigt praktiskt, så det får kanske bli lösningen. PS. Jag har länkat till dig idag. Tidigare har jag aldrig varit rädd för den slags figurer du nämner, men det har du ändrat på nu. Ha en trevlig helg och se var du sätter fötterna.

  Svara
 9. Bosse Lidén

  Vid alla våra flyttar har vi insett att böcker är tunga. Vi har lyckats gallra ganska hyffsat och infört köpstopp då och då. Charmen att äga fysiska böcker kommer alltid att ha sin tätplats hos familjen Lidén. Du det stämmer inte alls Lotta. Jag lyckades fånga en padda vid dammen och inte sjutton går det att byta typsnitt eller ens få tyst på kväkandet. När jag kämpade med att ändra bredden blev den skitsur och bet mig i näsan. En annan sak som skrämmer mig. Är det inte stor risk att få ström i sig om man läser E-böcker? Ja, ja. Jag förstår att du kontrar och säger att det inte gäller din bok. Du har åskledare kopplat till den titeln. 🙂
  Det finns många fördelar med de nya läsmöjligheterna. Det beror på vad man lever för liv. Nu ska jag bläddra vidare i Adler-Olsen. Jag ska bara först slå den tjocka boken i huvudet på den retliga paddan. Hoppas ingen ser mig. 😉 Lördagskram Bosse Retsticka.

  Svara
 10. Micke

  Här har vi tre böcker i bokhyllan…och 5-6 gamla biblar förstås som gått i arv…för övrigt har vi bara böcker i talboksform på stickor…tar ingen plats alls.
  En ebok har jag dock…funkar bra det också 🙂

  Ha en fin kväll.

  Svara
 11. Freja

  Jag ska lära mig läsa på padda/platta jag med. Nån gång… Men nu gläds jag åt att alla hyllorna i vår bibliograf faktiskt sväljer mina böcker!

  Svara
 12. Lena i Wales

  Jag har så svårt för att göra mej av med böcker! Troligen ett arv från min bokmal till far. Böcker är livet, enligt honom. De är också prydnad och trygghet. Men tiderna förändras ju. Fast jag tycker fortfarande om pappersböcker, gammalmodig, svar ja!
  Roligt det du skriv om 100-åringen i UK. Ja, vi är ju ganska många ,kan man lugnt säja.
  Ha det bra!

  Svara
 13. Ama de casa

  Jag fick göra mig av med massor av böcker när vi flyttade hit. Och nu har jag så liten plats så böckerna bortprioriteras. Ja, inte att läsa dom då, men att spara på dom. Dom går vidare här nere till andra som inte har läst dom, jag lånar alltså ut dom med villkoret att dom INTE få lämnas tillbaka 🙂

  Anders läser mest böcker på plattan, han lånar dom gratis på biblioteket.se. Själv är jag gammalmodig och föredrar ”riktiga” böcker. Helst pocket 🙂

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Här lånar man också gratis på bibblan. Aldrig väntetid och man får dem direkt! Suveränt.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.