Barn av idag busar för lite

Nu kanske en del skriker högt och tycker att jag är helt galen och det är okej. Skrik på du. Vi har pratat om det här, några vuxna alltså, och jämfört med vår egen uppväxt. Då var det mycket bus som vi tycker att dagens barn inte gör. Av en oskyldigare karaktär alltså.

Jag menar inte sånt som knoddarna gör när de är riktigt små och inte fattar vad de gör. Som den gången när jag kom hem och två lediga pappor satt i köket och fikade. Inga treåringar i sikte. Och det var tyst. Som alla småbarnsföräldrar vet är tystnad inte ett gott tecken. Oroligt frågade jag förstås var de var och fick till svar, med ansiktsuttryck som sa ”typiskt oroliga mamma – vi har koll på läget”, de är ute på tomten och leker SÅ bra. Jag gick ut och hittade två små killar som var i färd med att smörja in både fasad och fönster med lera. Vårt gula hus var brungrått upp till en dryg meters höjd.

Nej, jag menar att palla äpplen och sånt. En dag nyligen kom Kloker hem och såg skyldig ut. Det visade sig att han och en kompis hade fått en utskällning av en karl som de hade tittat på genom fönstret när han lagade mat. Då tog Den Pedagogiska Mamman över och berättade väl valda delar bus som hon gjort som barn. Som att smörja in undersidan av brevlådelock med tandkräm, sitta i äppelträd och kasta skrott på folk som gick förbi, plasta in toaletten och ett gäng andra bus. Att gå så långt som deras mamma gjorde när hon snöt sig i pappans nykemtvättade byxor behövde man ju inte gå.

Båda knoddarna tittade på mig med STORA ögon och ville höra mer. Och mer. Sällan har de väl lyssnat så uppmärksamt på mig – Den Pedagogiska Mamman myste och jäste och kände att där satt den.

Några dagar senare ville jag mest slå ihjäl den där Asjobbiga Pedagogiska Morsan. Då hade sonen faktiskt gjort som jag sa. Bara det att alla bus var hemma. Först försvann min mobil. Sen slutade datormusen att fungera. Sen slutade alla datormöss funka. NÅGON hade satt en liten tejpbit över sensorn på undersidan. Krusidullan var nära mord. Ett illvrål från badrummet avslöjade att även kranen hade blivit tejpad. Alltså över hålet där vattnet rinner ut. Det fick till följd att både Krusidullan och en stor del av badrummet blev blött eftersom vattenstrålen som vanligtvis sprutar neråt nu hade förvandlats till något opålitligt fontänaktigt. Medan detta hände satt jag i arbetsrummet och avtejpade min mus.

Vid läggdags kom ännu ett vrål. Inte ett glatt och muntert sådant. Denna gång var det en tandborste som hade blivit doppad i parfym eller nåt. Tydligen smakade den illa i alla fall. Det tog flera dagars idogt tvättande att få den munvänlig igen.

Det lär ta tid innan Den Pedagogiska Mamman vågar visa sitt fula tryne här igen.

Tama djur Vilda barn

19 tankar kring ”Barn av idag busar för lite

 1. Musikanta

  Man kan kanske tänka på ordspråket ”Väck inte den björn som sover” när man läser inlägget. Vansinnigt roligt i alla fall. Jag läste ju Billböckerna när jag var liten som blev inspirationen till en hel del bus av väldigt oskyldig karaktär. Men när vi hade tävling om vem som kunde springa över vägen närmast när ambulansen kom körande runt kröken (jag bodde på lasarettet när jag var barn) blev det räfst och rättarting sedan ambulanspersonalen larmat föräldrarna…
  Kram

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Ni levde farligt minsann!
   Den björnen lär väl aldrig gå i ide igen. Man lär så länge man lever 😉
   Kram

   Svara
 2. Gunnel

  Haha! Det blev nästan att du fick prova på din egen medicin! Bus är nyttigt och jag förstår egentligen inte varför man slutar upp med det. Allt måste inte bli så allvarligt bara för att man är vuxen. Trevlig helg

  Svara
 3. micke

  Nog bäst att hålla låg profil när det gäller bus man gjort.
  fast på mitt jobb kan ungarna alla bus ändå förstås, och en massa nya som jag aldrig skulle kunnat komma på själv.
  är man vuxen och gör en del bus som de gör där är dryga böter och villkorlig dom konsekvensen 😉

  Ha de gott. 🙂

  Svara
 4. Bosse Lidén

  Du har så rätt i rubriken. Framför allt alla utomhushyss som vi ägnade oss åt har börjat försvinna. Där vi var fysiskt aktiva och fick rosor på kinderna. Sedan får du skylla dig själv. 🙂 Du avslöjar för mycket för tidigt. Jag har väntat att berätta till farorna är över. Tror jag. Nu förstår du kanske hur alla de som utsattes för dina bravader kände det. En del av dina barndomsgrannar hämtade aldrig sig. Enligt ryktet flyttade en del på grund av den där Lotta. Härlig igenkänningsfaktor på inlägget. Tuff skylt.
  Kram busiga Bosse

  Svara
 5. Pernilla

  Du står för morgonens argarv!
  Visst har du rätt. Fantasin fröjdas ju av bus och våra barn av idag har ofta dålig fantasi. Men som tur är, är min minsta, femton år idag. Hon ska inte få läsa det här inlägget………host! (Skojar)
  När jag tänker efter så är det nog jag som står för de flesta ”småbus” här hemma. Fast det där med vattenkranen var inte snällt och det tänker jag inte ta efter. Men att sabotera någon mus, hit och dit, har hänt.
  /P

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jo, vi måste kunna busa med varann och lära oss att tåla en del. Tycker jag.

   Svara
 6. TantGlad

  Vilket businlägg. Förstår dom satt med öronen stora som ena tefat och lyssnade. Spännande att höra om andras bus.
  Gjorde väl själv lite bus åxo som barn. Tittade in i fönstret hos engelsmännen var kul. Vi barn knackade på deras fönster i hyreshuset som var på första plan. Vi knackade å så sprang vi och glömde oss. Dom skrek på engelska och jädrans så vi skrattade.
  Jag ringde åxo en massa folk och drev med dem. Gjorde om rösten……och så la jag på luren. Sen ringde jag någon ny…..haha.

  Ha nu en fin lördag. Kram från mig.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Hehe! Det finns mycket roligt att hitta på. Undrar varför de busar mindre nu?

   Kram

   Svara
 7. BP

  Hahaha! Klart du får hänga på skyltsöndagen. Det får alla som gillat skyltar. Å den där – tillsammans med texten är ju som klippt och skurit för Skyltsöndagen:-)

  Stort tack för titt-in idag och jag hoppas verkligen att du hänger på fler gånger!

  Svara
 8. maria at inredningsvis

  haha härlig skylt:) hoppas ni haft en lika vårsolig helg som här i GBG, nu ser man hopp efter mörker.

  Vill du se ett UNDERBART tornhus kan du kika in min blogg:)

  ha en fin ny vecka

  LOVE Maria at inredningsvis – inredning it’s, Swedish for decor 🙂

  Svara
 9. Marina

  Visst är det så – lite bus är bara nyttigt. Fast då ska det vara lite och drabba någon annan 😉 Jag förstår att det gjordes stora öron när du berättade och visst är det härligt med lite ”hederligt bus”.

  Svara
 10. Ama de casa

  Haha! Inte sådär jättebra att vara pedagogisk alla gånger… Tipsen från din sida var väl kanske inte sådär jättegenomtänkta 🙂

  sv: En sån där boll i snöre åkte vi förra gången vi var i Grenoble. Det fick räcka 🙂

  Svara
 11. Tjejsnackaren

  Haha, så du har också kommit på hur pedagogiken fungerar. Det gjorde vi när särbon lärde sonen Kalle läsa genom att skriva ord som BAJS, RÖV, JÄKLAR etc på ett papper. JÄKLAR så fort det gick för sonen att ta till sig lärdomarna med den metoden 🙂 Borde införas i skolmetodiken omgående! 🙂

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.