Välklämda bröst och bröstförlängning

I dag ska jag bli klämd på brösten. Jag ser fram emot det på ett sätt, men inte på ett annat. Visst är det trevligt att bli klämd på brösten, men med måtta. Lite finess skadar inte heller.

Finessen lyser dock med sin frånvaro på mammografin. Hårt är mera ordet för dagen. Skoningslöst är ett annat ord som poppar upp i huvudet. När man tror att nu går det faktiskt inte att klämma ihop det mera, säger sjuksköterskan hurtigt: ”Åsså tar vi lite till! Går det bra?” Bra?! Urbota dum fråga. ”Stå alldeles stilla nu.” Jamen vad tror hon? Det är ingen större risk att jag ska börja skutta runt med ena bröstet i ett skruvstäd. Och att svara är det inte tal om eftersom smärtan förhindrar varje tänkbar protest. Tänk att ett bröst kan bli förvillande likt en okokt lasagneplatta. I och för sig ett gummifritt bröst, men ändå.

Jag hade en mardröm en gång: jag var på mammografi och röntgenmaskinen låste sig – i ihopklämt läge. Ajaj kan man säga utan att överdriva det allra lilla minsta. Vad händer då? Vid ett strömavbrott till exempel? I drömmen gick det inte att öppna maskinen manuellt utan jag fick dra ut bröstet. Det var inte skönt. Man pratar om bröstförstoring men här blev det en bröst-förlängning. I framtiden fick jag rulla ihop bröstet varje dag och lägga in det i behån. Rullbröst. Rulletutte på skånska. Ett styck.

Så du förstår att jag är lite nojjig inför mammografin. Men ändå så tacksam att jag får göra den. Glad för att bli plågad liksom. Men jag tänker inte göra lasagne till middag.

 

27 tankar kring ”Välklämda bröst och bröstförlängning

 1. Gunnel

  Haha! Jag kommer aldrig mer att kunna äta lasagne utan att skratta. Vi kvinnor måste ha en inbyggd självplågare i kroppen. Men visst är det bra att den där klämapparaten finns. Kram

  Svara
 2. Pernilla

  Men sjukhus har reserv aggregat så det slår på direkt när strömmen går sin väg. Va bara lugn, jag lovar att det ordnar sig den dagen.
  Men jag tycker att blivit lättare att klämma bröst nu för tiden än för några år sen. Mina har liksom mist sin spänst…….?
  Pyspunka!
  /P

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Nej, absolut ingen pyspunka. Det är personalen och maskinerna som har blivit bättre. Ja. Så måste det vara. 🙂

   Svara
 3. Rantamor på näthinnan

  Hahahahahahahahaha….
  en lasangeplatta, jag du det skulle bli problem att köpa bh också.
  Ha många gånger tänkt på dom med inplantat kan dom också va på tuttbussen ??
  Eller bli det läcka dådå ??
  Jag har aldrig haft problem med mammografin,
  men så har jag ju rejält att släng upp på plattdisken också!!

  Tjingelingen från Rantamor.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag har också funderat över gummibrösten. Tänk om de springer läck?

   Svara
 4. Marina

  Exakt den tanken slår mig också varje gång jag står där fastklämd i någon konstig ställning lutandes åt något håll med ett mycket ansträngt leende på läpparna medan bröstet blir längre och längre… (Himla tur att de klämmer på båda annars kunde det bli ännu besvärligare än det är att hitta bh)

  Svara
 5. BP

  Hahaha! Det är nog tur att jag inte äter lasagne, men maken gör det. Ska genast informera honom om dina tankar. Å han gillar ju faktiskt bröst;-)

  Tack för länken! Så himla roligt, för jag bloggade också om handväskan och kroken i ett inlägg för ett tag sedan.
  Å nu vet jag också vem du är. Du var ju med i Magasin Täby eller hur!? Kul med två bloggare från ”stan på landet”:-)

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Vadå, är vi grannar? Kul! Världen är verkligen liten ibland. Det var länge sedan jag var i Magasin Täby (reportage om min barnbok och mig) men du kanske tänker på Täby Nyheter? Jag har skrivit några krönikor åt dem.

   Svara
 6. Micke

  Ja jösses…har hört talas om det där…frugan har slutat gå dit…..nej…usch.
  Mycket rolig läsning detta…tackar för det. 🙂

  Sv: nja..brukar bli tre fyra listor innan jag bestämmer mig för en.
  Kul att kika på alternativen…de är ganska många 😉

  Ha de bra.

  Svara
 7. BP

  Svar: Magasin Täby och barnboken minns jag konstigt nog. Å nu när du säger det så ringer klockan även vad gäller Täby Nyheter. Så himla kul!

  Men grannar är vi nog inte – minst 5 km mellan dig och mig. Men vi bor iaf i samma kommun;-)

  Svara
 8. Decdia

  Hahaha! Du får packa skruvmejslar och annat sånt jox man kan behöva för att öppna en bröstklämmare. Är du inte tekniskt kunnig så kanske några lager vaselin på töserna kan hjälpa till vid utdranandet? 😉

  Svara
 9. Tjejsnackaren

  Vill man bli frisk får man lida pin, typ – för fin blir man ju absolut inte, vem vill ha lasagnebröst? Lite konstigt att de där mammografimaskinerna måste klämma ihop brösten så hårt, det är ju radioaktiva strålar det handlar om, de ska väl kunna ta sig igenom lite fett och vävnader?

  Svara
 10. Ama de casa

  Det var inte så länge sen jag var på sån där tuttmangling. Inte skönt, men himla bra ändå att det finns såna kontroller. Fast jag tyckte det gjorde mindre ont den här gången, kanske har dom utvecklat manickerna, eller så är dom inte lika tillplattande här i Spanien 🙂

  Svara
 11. Herr Nilssons Fru

  Hahi ho!! de var en trevlig tolkning o berättelse om tutt röntgen. aj aj, ja nog känns de, när jag var yngre tyckte jag inte de var något alls, men nu mera tycker jag de nyps, kanske mina bröst blivit slappa o tomma 🙂 innehållslösa liksom.
  Vilken läskig dröm – tur du vaknade 🙂
  Kramiz o go helg

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Tack detsamma! Fast det i och för sig är tisdag idag… 😉

   Svara
 12. Anne-Marie

  Hurtiga sjuksköterskor kan man vara utan. 😉
  Jag fick mig ett par goda skratt när jag läste ditt inlägg.
  Det var ingen trevlig dröm du hade. Man har ju hört talas om drömmar där folk går ut nakna på gatan men drömmar om rullbröst har jag aldrig hört talas om. 🙂

  Svara
 13. Annelie, Fullblodsekologen

  Det känns väldigt bra att veta att jag inte är den enda som står där med funderingar som ”hur i helskotta får de loss mig om strömmen går”?
  Ja visst är det förbaskat bra att vi kan gå och bli plågade ibland. I Spanien får man själv leta upp en läkarmottagning och betala för mammografin om man vill ha en. Här får man inte någon ”inbjudan” till mammografi på posten inte. På sin höjd kan man få en remiss om man känner knölar i brösten, men inte som någon form av förebyggande undersökning.

  Ha en fin helg! Kram/Annelie

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Häromveckan gick strömmen på Södersjukhuset (tror jag det var) och reservaggregaten gick inte igång. Operationer fick ställas in, sövda patienter fick väckas. Så det finns mer fog för min mardröm än vad jag vill känna till.

   Häpp!

   Kram

   Svara
 14. Freja

  Bra att du påminde mig! Jag fick avboka min mammografi när jag fick den ena infektionen efter den andra förra månaden, men nu borde jag kunna vara tillräckligt frisk igen… Jag fattar inte den som konstruerade den där jäkla maskinen. Det är ju en sak att det gör ont när de plattar till bröstet. Men varför bygga den så kantig att den skär in i revbenen? Och varför ställa in den så jag alltid måste stå på tå och balansera? Jag är inte kort, jag är 170 cm lång, men känner mig alltid för kort!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag tror det är någon mening med att de försöker ge en ett bröstlyft samtidigt.

   Svara
 15. Lotta

  Yikes, gillar det inte alls. Du påminde mig att det är dax att jag bokar en tid, så det var bra!

  Tack för fin hälsning, blev glad!

  Lotta

  Svara
 16. TantGlad

  Sånt här är INTE KUL. Det ska klämmas och ha sig…nä fy vale då.
  Ha nu en riktig skön söndag och njut av all sol som finns just nu.
  Kramelikram.

  Svara
 17. Karin

  Jag har tvångstankar om att det där brutala klämmandet nog FRAMKALLAR cancer. Men hittills har jag inget vetenskapligt stöd för den teorin, tack och lov. Men ONT gör det och att brösten överhuvudtaget återtar sin form igen är ett av naturens under!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag känner mig lite freudiansk och gissar och du och klämmaren inte är bästisar. Och aldrig kommer bli det.

   Jo, men vi är ju flexibla, vi kvinnor 😉

   Svara
 18. Kraka

  Mammografi tillhør inte mina favvosysselsættningar. Men det har ju ett gott syfte trots allt. Det ær så många kollegor som haft brøstcancer och som fått en chans att klara sig tack vara mammon. Men skønt ær det inte!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.