Isande

ISANDE

Marken ligger fläckvis naken. Snöhögar här och där, tynande men med ett hårt skal. Fågelkvitter. Knoppar. Det är påsklov, jag är i de tidiga tonåren och på konfirmationsläger tillsammans med min bästis.

Vi är ganska många, alla jämnåriga. Det betyder att det är livat på kvällar och nätter i baracken där vi bor. Min bästis och jag törs inte somna för en av ledarna från kyrkan är läskig. Någon sa att han försöker kika in i tjejernas rum när vi klär av oss. Han är den enda av ledarna som jag kommer ihåg.

Mitt i natten blir vi väckta.
– Upp med er! Klä på er ordentligt. Vi samlas utanför om ett par minuter.
I det sotsvarta står en samling trötta, undrande ungdomar. Någon kommer med facklor, vi får varsin.
– Kom med nu! Vi ska ner till sjön. Akta så att ni inte bränner varandra.

På ett led går vi till sjön. Facklornas fladdrande ljus är opålitligt. Skärande målbrottsröster försöker vara kaxiga. Men vi är små.

Ut på isen ska vi. Några protesterar men natten suger åt sig orden. Isen är svart. Vattnig. Den vacklar under vår tyngd. Några skriker till. Andra fnittrar hysteriskt.
Jag är rädd.
Jag vill inte.
Jodå. Mitt ut på sjön ska vi. Dova knak rullar fram under isen, likt en jätte som bryter ett träd mitt itu. Då fladdrar facklorna än mer. Vi ska stå i en stor ring. Förlita oss på att Gud håller sin skyddande hand över oss och inte låter isen brista. Lära oss lita på Gud.

Hotfullt skär den, gnisslar. Skickar iväg sprickor. Sprickor som kan sluka oss.

Vettskrämda står vi där. Lättnaden när vi äntligen får gå iland är omätbar. Vi är tysta.

———————————————————————————————–

En sann historia. Och förklaringen till att jag än idag inte tycker om att vara ute på isar.

24 tankar kring ”Isande

 1. Helena

  Men fy!! Det här är en av anledningarna till att jag aldrig kommer att skicka mina barn på några läger! (Både det ena och det andra du skrev!)

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   När det gäller läger så har jag många bra, fina och roliga upplevelser från alla ridläger jag varit på som liten (innan konfalägret). Jag skulle inte vilja vara utan dem och kan absolut tänka mig att skicka barnen på läger (inte konfaläger dock). Efter koll hur det är, vilka som jobbar etc. Det blir ju något speciellt när man är borta ett gäng med samma intresse. Mycket bus! Det är på lägrena som jag har lärt mig alla bra bus …

   Svara
 2. Hörni

  Men fy vad hemskt! Varför hör man så mycket konstigt från konfirmationsläger? En av mina ledare (dock inte prästen) hade sprit med sig och flera drack för första gången. Det gick illasinnade rykten om honom och någon av tjejerna på lägret också, men jag vet inte om det låg någon sanning bakom.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Sprit på ett konfaläger?! Jisses. (Att säga herregud kändes plötsligt väldigt fel). Ska ungdomarna bli fulla och sen få så dåligt samvete att de blir superreligiösa eller?

   Svara
 3. Diana

  Som skåning är man inte direkt van vid att kunna gå på is på andra ställen än ishallen. Men en vinter var jag uppe i Östersund och de hade vägar på isen! Jösses vad exotisk! Och skitläskigt! Jag hade nog inte gett mig på det idag, det känns så förrädiskt.

  Sv: Siri är en avancerad röststyrning. Styr telefonen, kan söka på nätet osv osv.

  Svara
 4. fialia

  Men va f……
  Sätta livslång skräck i en människa.
  Förstår att du ogillar att gå ut på is, jag går aldrig ut på is heller men är nog bara rädd för det kalla vattnet då jag aldrig badar under 25 grader.
  ha de Fia

  Svara
 5. kyrksyster

  Övernitisk grej må jag säga. Så ska det inte gå till!
  Och inte heller ska det finnas alkohol med på lägret.
  Tyvärr händer det saker ibland i vårt samhälle som är fel. Och jag förstår att det blir extra provocerande när det sker i kyrkan.
  Som väl är så har nog många ungdomar ett positivt minne av konfirmationslägren. De kan vara väldigt bra också.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Säkert finns/fanns det bra läger också. Dessvärre är det dåliga som hörs och syns.

   Tack för din kommentar!

   Svara
 6. ergo sum

  Men fyyyyyyyyyy – undrar just vad guden hade gjort om isen brustit? Vad hade det varit tecken på?

  Mycket bra och suggestivt skrivet!

  Kramar

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Antagligen att Han tar de bästa till sig i förtid? Är det inte så det brukar heta?

   Tack snälla,
   kram

   Svara
 7. Veiken

  Du milde så läskigt. Det är farligt med fanatiker. Usch om isen hade brustit!Det var en upplevelse som måste sitta i hela livet och då menar jag inte något positivt!

  Svara
 8. KajsaLisa

  Känns som något som jag upplevt på ett scoutläger eller hajk. Men kanske inte på det viset. Springa ut på en våris mitt i natten utan utrustning. Vi visste i alla fall vad vi sysslade med. Dom där ledarna saknade omdöme.

  Svara
 9. Karin

  Vansinne! Isar ska man ha allra största respekt för. Lära sig känna till, ha kunskap om. Det handlar bara om det.
  Förstår fullständigt att du inte tycker om isar efter en sådan erfarenhet.

  kram

  Svara
 10. Ann-Mari

  Jag fick hönshud när jag läste detta! Och tårar i ögonen. Vad oförsvarligt och fruktansvärt. Har hört obegripliga historier om mind control och manipulation på lägren här i det sk. Bibelbältet i Finland, och är glad att min äldsta dotter aldrig konfirmerade sig utan for på livsåskådningsläger istället. Yngsta dottern for på läger, men skrev i pappret man skulle fylla i att hon förväntar sig att ingen skall bli påhoppad för deras tro/ tvekan eller sexuella läggning 🙂 (jag log när jag läste det, och var redo att hämta hem henne :-))
  kramar till dig
  Ann-Mari

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.