Kristallsjukan – värsta gratisfyllan

I fredags morse vaknade jag ovanligt tidigt och mådde pyton. Rummet snurrade, golvet gick i vågor. Förbryllad satte jag mig upp. Och blev genast illamående.

Jag förstod ingenting. Det kändes som en praktfylla, en sån som man hade för ungefär tre livstider sen, på studentfester och så. Så vitt jag kunde minnas hade torsdagskvällen inte erbjudit något festande. Läxläsning, middag, disk, lägga barn. Inget partande där inte.

Med vilja och envishet försökte jag få blicken att fokusera. Det gick inte. Två koppar kaffe hjälpte inte. När jag böjde mig fram för att väcka de sovande barnen fick jag ta stöd mot väggen.

På vägen ut till bilen höll jag mig lite diskret i husväggen. På väg till skolan visade det sig att vägen inte låg stilla. Jösses. Som en ål med magknip ringlade den sig på alla ställen utom där den borde vara. Jag följde inte med knoddarna in till skolan.

Oron kom mer och mer.

Väl hemma (mantrat Jag ska inte spy i bilen fungerade) ställde jag hinken på golvet och gick och lade mig. I en snurrande värld.

På eftermiddagen ringde jag syrran, som är sjuksyrra, och beskrev hur jag mådde. Vid det laget var jag rätt säker på att jag hade antingen en hjärntumör eller en hjärnblödning. Eller möjligtvis båda samtidigt.
– Ja ja, sa hon, gäspade och lät inte ens det minsta bekymrad, du har fått Kristallsjukan. Den är jättevanlig och ofarlig. När jag jobbade på Öron hade vi ungefär fem om dan. Dom brukade komma stapplande med en hink i ena handen och den andra handen på väggen. Övertygade om att de höll på att dö.

Häpp. Kristallsjukan? Så vanlig och jag hade aldrig hört talas om den? Det är kristaller i örat som har smitit och ligger och skvalpar i båggångarna. Varför vet man inte riktigt. Om man nu inte har fått en rejäl smäll på skallen. Oftast går det över av sig själv efter några veckor. Eller månader. Eller så går man till en öronläkare som vrider och vänder på huvudet så att kristallerna trillar ur. Ploink.

Jahaja. En upplevelse rikare. Den dolda folksjukdomen. Ungefär som en fylla av värsta slag, fast minus det där att man är så schnygg, schnyggast i världen typ och att man är en gudinna på dansgolvet (släng dig i väggen Baby!).

Om man ska se det positivt så blir benen välstretchade. Måste ju parera gungandet. Så där har helgen snurrat på.

DSC_0541 - Kopia

Kristaller kan vara förödande vackra. Som dessa som hängde i en snöhög. Men mina förlupna kristaller är bergis fula som stryk.

Vill bara säga att om du ser mig ragla omkring den närmaste tiden, så är jag inte berusad. Bara snurrig(are).

33 tankar kring ”Kristallsjukan – värsta gratisfyllan

 1. Karin

  ….och du, söta rara, kör inte bil när du är snurrigare. Tack för infon, saker satte sig på plats. Nu förstår jag varför jag också plötsligt har varit ”bakfull” någon gång. Det är mycket med det jordiska, kristalliska

  Må dina kristaller sätta sig på plats!
  Krya på dem och dig!
  Kram
  Karin

  Svara
 2. Gunnel

  Känner igen mig i din beskrivning. Fick samma för många år sen, och när jag ringde läkaren sa han att jag skulle ruska på huvudet ofta, för då kom kristallerna fortare på plats, men du är kanske så snurrig att du inte kan läsa mitt råd. Kram

  Svara
 3. Helena

  Usch och fy! Jag hade nog också trott att jag var döende.
  Min syster har precis gått igenom det där också, höll i sig drygt en månad. Mer eller mindre besvärande. Men hon fick förklaringen att hon hade spänt sig och stressat för mycket.
  Hoppas det går över fort för dig! Man blir ju ganska låst kan jag tänka mig.

  Svara
 4. Susanne P

  Jg har hört om denna sjukdom. Min syster hade den för några år sedan och hon var så yr att hon höll på att ramla ur sängen när hon låg ner…
  Usch det låter riktigt olustigt.
  Hoppas att du får kristallerna på plats snabbt.
  Kram

  Svara
 5. Ama de casa

  Men fy vad läskigt! Gå till doktorn så han får ordning på dom där kristallerna!

  Svara
 6. Rantamor

  Kristallsjuka läste jag som överskrift på ditt blogginlägg och tänkte..
  hon har bergis varit på antikmässan ???

  Tänkte på att du hade begär till just kristaller, och jag som inte alls gillar just kristaller och ännu mindre nu när jag hör att du är sjuk i något så vidrigt.
  Aldrig hört talas om.

  Krya på dig genast.

  Tjingelingen från Rantamor.

  Svara
 7. Rantamor

  Javisst där ute i mitt lilla äppelträd passar allt prismorna, men dock inte innomhus.
  Fick lampetter av mor å far när jag fyllde 30 och jag skäms lite men dom ligger nedpackade i garaget.
  Ska försiktigt fråga någon av barnen om dom gillar kristaller så då blir jag av med mitt samvete….kanske !!!
  Men dom passar inte riktigt in hos mig.
  Och du jag bor inte i Sibirien, men just nu känns det nästa så…
  snöar idag…igen.
  Och min ryska spion hade en kompis med sig imorse, nu kanske jag får små spionbarn i sommar….
  Rysk eller Sibirisk Nötkråka är det, helt orädd faktiskt.

  Tjingelingen hoppas att du mår bättre, att gå med ständig ”fyllebalans” måste vara jobbigt.

  Svara
 8. Fina Frun

  Åh din stackare! Jag vet precis vad det är, för min pappa råkar ut för det då och då. Det är jättejobbigt! Hoppas du slipper lida av det så länge.

  Ang min nya dator; tack för varningen! Jag hade glömt hur jobbigt det var med ny dator (och ny mobil). Hoppas, hoppas, att den här är sammarbetsvillig och inte ställer till med problem eller allt för höga krav…

  kram på dig/
  finafrun.se

  Svara
 9. Britt

  Min förra svärmor fick det TVÅ år på raken! Hon var övertygad om att det var vaccinet för säsongsinfluensan som gav henne det. Vet inte hur det gått sen om hon fortsatt få en per år eller om det verkligen var vaccinets fel.

  Hoppas det slutat snurra för din del.

  Svara
 10. ergo sum

  Isch!!!!! Otroligt jobbigt! Har själv aldrig råkat ut för det, men hört andra beskriva det… Hoppas det ger med sig snabbt som sjutton!!!!

  Kram så länge!

  Svara
 11. camilla

  Ska göra dig ännu lugnare. Jag har det också.
  Och min kusin/granne.
  Han åkte in på akuten för han trodde att han fått en hjärnblödning. Men…han hade kristallsjukan.
  Själv höll jag på att ramla av sängen då det snurrade som värst. Otäckt.
  Men…som sagt…ofarligt!
  Kram!

  Svara
 12. Karin

  Men oj, att du inte åkte direkt till akuten och krävde magnetröntgen av skallen, alltaminst! Åkte hem efter en heroisk icke-kräkning i bilen och lade dig bara sådär. Och ringde syrran… Känns det lite kvinnligt på något sätt?

  Men hoppas det går fort över och vad bra att du berättar för rätt som det är drabbar det väl någon av dina bloggläsare också, t.ex. mig, och då är det bra att ha utökat provkartan på tänkbara åkommor utöver hjärntumör och stroke!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jo, mycket kvinnligt. Syrran berättade också att det oftast är männen som lägger sig på britsen och bara ynkar, redo att dö.

   Svara
 13. Gunilla och Frasse

  En kompis till mig drabbades också av detta. Har själv aldrig haft det men kan tänka mig att det är en mycket obehaglig känsla, man tappar ju kontrollen över sin kropp. Men min kompis blev helt återställd när hennes läkare fick kristallen i rätt läge igen. Så det finns gott hopp!
  Har förresten visat din fina blogg för folk som har något att säga till om, och håller nu tummarna att det ska ge resultat 🙂

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Åh vad roligt! Jag blir så glad så jag blir alldeles pirrig! Tack snälla du.

   Fast så fin är den inte, en ny blogg har stått på att-göra-listan länge.

   Svara
 14. Ama de casa

  sv: Bild 12 är från en Massajby, så jag gissar att Veiken har tagit den i Kenya.
  🙂

  Svara
 15. Freja

  Jepp, en kollega hade det för nått år sen. Hon läste sig till något sätt på nätet att skaka till de där kristallerna…

  Svara
 16. annsofi

  Hammnade här när jag googlade kristallsjukan, min undran till dig är, var du yr även när du gick rakt o inte vände huvudet? (Det lät så på din beskrivning när du gicktill bilen! ) jag tror nämlignämligen att jag har drabbats o din berättelse stämmer helt med hur jag känner! Men överallt annars står det bara att man är yr bara när man vänder huvudet. Jag är yr när jag går oxå!? Tacksam för svar! Mvh annsofi

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Hej Annsofi!

   Jodå, jag var yr hela tiden, även när jag gick och satt stilla. Men jag blev mera yr när jag rörde på huvudet eller lutade mig.

   Stackars dig. Men det går ju över, för min del tog det väl en vecka. Men första dagen var värst.

   Krya på dig!

   Svara
 17. annsofi

  Tack, det jag menade är att du var yr när du gick utan att du vände eller rörde huvudet? Mådde du bra i övrigt, jag har lite lite lite svag huvudvärk men tror det är för jag spänt mig! Men man känner sig lite skum på nåt vis! Tack på förhand för svar! Mvh annsofi

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Ja, som jag sa: jag var yr hela tiden.

   Njäe, så värst bra mådde jag inte. Illamåendet var värst.

   Hoppas du mår bättre snart!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.