Fasansfull grymhet

Det droppar från taket, solen värmer försiktigt men lovande, fåglarna kvittrar men jag blir iskall. Orden räcker inte till när jag läser om de dödssjuka personer som blivit ombedda av Försäkringskassan att skaffa läkarintyg på när de kommer att dö. För att få rätt till fortsatt sjukpenning.

Jo, du läste rätt.

Återigen skyller Försäkringskassan på missförstånd, att det inte är deras rutin att begära av dödssjuka att be sin läkare intyga vilket datum somliga ska dö. Faktum kvarstår att åtminstone två tjänstemän har gjort det. De borde inte ha det jobb de har. Alltså har FK anställt fel personer och det är FK:s ansvar.

Ett minimikrav för att få hantera sjukpenningärenden borde vara minimikännedom om livet, döden och människor och åtminstone en fungerande hjärncell. Ett litet hum om att den doktor inte existerar som uttalar sig, än mindre skriftligt, om när någon kommer att avlida är också att rekommendera.

Men hur tänkte de?! Det är så man inte tror att det är sant, allt det är en elak sketch om hur det har blivit att vara sjuk i Sverige. Jag förstår inte hur man kan vara så grym. Finns det inte någon lag om grymhet mot människor som man kan använda sig av?

IMG_6886 (533x800)  IMG_6980 (533x800)

DSC_0561IMG_6983 (533x800)

Den här snögubben är döende. Men när han kommer dö, det vet ingen.

————————————————————————————-

DN: FK ville veta när 23-åring skulle dö
Metro: Fler fall av dödsintyg
SvD: F-kassan bad om dödsdatum för sjuk
SvD: Krävdes på dödsintyg av F-kassan
AB: F-kassan bad om dödsdatum

20 tankar kring ”Fasansfull grymhet

 1. Gunnel

  Så fort en myndighet gör något idiotiskt som alla sen ifrågasätter så skyller de alltid på misstag. Ja, det är ett himla stort misstag att sådana personer över huvudtaget får jobba på en myndighet. Det minsta man kan begära av personalen där är väl ändå att de har en gnutta sunt förnuft.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jo, man kan ju tycka det. Men sunt förnuft verkar ha blivit en bristvara.

   Svara
 2. Hörni

  Ja det är rent förjävligt att någon ens kan komma på tanken att begära en sån sak! Och att skylla på missförstånd sen.. man blir ju ännu mer förbannad när de skyller ifrån sig.

  Svara
 3. Karin

  Herreguuud! Och förstås så är allt detta sant!
  Vart är världen på väg?
  Den verkar så avtrubbad och likgiltig. Jag ryser

  men kram till dig
  Fina bilder på den döende snögubben!
  Karin

  Svara
 4. PeterL

  ”missförstånd”…?
  Det är alltid ett ”missförstånd”…men om handläggarna på FK får direktivet att det är bättre att fälla en fria från sin ledning, som får sina direktiv från en regering vars huvudmål är att sänka skatterna och därför inte kan vara hänsynstagande (eftersom hänsyn kan kosta pengar), så kommer vi att dränkas i inhumana beslut som förklaras som ”missförstånd” när media får höra talas om dom.

  Skäms!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Det är mycket missförstånd numera. Hellre att de ber om ursäkt och står för vad de har gjort.

   Svara
 5. Freja

  Det är bara att hoppas att de handläggarna plockas bort från sina tjänster fortare än kvickt. Sen har vi en inhuman regering som pressar tjänstemännen med ”arbetslinjen” som drivs till absurdum, men humanismen måste ändå få plats i mötet med medborgarna!

  Svara
 6. Ann-Mari

  Jag läser detta men har svårt att förstå att det verkligen händer. Det låter som om de helt glömt att de arbetar med människor, att de ser allt som fall och nummer, annars kan jag inte hitta en förklaring till en sådan hjärtlöshet!
  Läste också ”förklaringen” att handläggare har beslutsångest (och någons finurliga kommentar att sjukskriva dem då)…Javisst, alla som är redovisningsskyldiga till chefer vet när man fattar beslut tar man en risk, men konsekvenserna av dessa beslut får ju inte vara så höga att man förlorar det mänskliga omdömet. Det är bra att detta får publicitet, även om det gör ont i mitt hjärta för de berördas skull.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Håller med. Första tanken blev ”Är det 1:a april idag?”. Så hemskt.

   Svara
 7. ann

  Som resten af Sverige sikkert gjorde, faldt jeg på røven, da jeg hørte den historie i nyhederne! Hur f*n i ……. Jeg har slet ikke tal på ALLE de forfærdelige historier, jeg har hørt om försäkringskassan i de år jeg har boet i Sverige, men hold da op, en skandale-kasse!!! Den burde virkelig lukkes ned og erstattes med et menneskeligt og empatisk system. Jeg er rystet 🙁

  Svara
 8. PeterL

  ….och du…det var en tacksam liten spark i baken jag fick och jag lovar att försöka vara mer kontinuerlig i mitt skrivande 😀

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag står så gärna till tjänst med en och annan spark! 🙂

   Svara
 9. Diana

  Visst är det ett fasansfullt samhälle vi lever i om papper verkligen ska styra sådär, var är mänskligheten i det hela?

  Sv: Jag tar en vild gissning att du är vegetarian. 🙂

  Svara
 10. Annelie

  Det här är en sak som man bara inte KAN tro på! Omänskligt, makabert, sinnesjukt!
  Finns det INGA som helst gränser på människors dumhet?

  Svara
 11. KajsaLisa

  Mot ren idioti kämpar man förgäves, men någon tillåter ju också den här idiotin att fortsätta. Dom här människorna skall ju vara utbildade för sina uppgifter, man kan ju sätta in vem som helst som inser att man inte gör så här.
  Men det är inte första gången, för ett par år sen kom en FN-soldat hem med ambulanstransport från Afghanistan med skadeskjutet ben. Fick han medalj ? Nej men däremot indragen sjukersättning för att han skulle stå till arbetsmarknadens förfogande.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.