Jag ser rött

Det gör väl antagligen du också nu – en vacker röd dahlia. Att se rött är ett gammalt svenskt idiomatiskt uttryck som kommer från sägnen att tjuren blir arg av att se rött. Har för mig att jag har hört eller läst att tjurar är färgblinda, men men. Det är inte jag.

Så då kan man ju undra över den röda dahlian. Den borde man ju bli glad över att se, eller hur?

I maj skrev jag om att planera sitt planterande när jag hade fått och gått en kurs om sommarblommor i krukor. Och det har jag gjort. Verkligen. Rätt sorts jord. Mörka och ljusa blad, olika former och färger, men svarta blommor.

Därför ser jag rött när jag ser denna blomma. Den skulle nämligen bli svart. Bilden på knölförpackningen visar svarta blommor och märkningen är svart.

RÖDA blommor passar inte in! I grannkrukan kommer det dessutom att bli lila blommor. Som skulle bryta av mot de svarta. Suck. På kursen pratade de inte om vad som blivit fel när blommor ändrar färg.

Jag ser rött.

17 tankar kring ”Jag ser rött

 1. Gun

  Men den är jättevacker! Och blommor kan man kombinera i vilka färger som helst. Allt passar ihop. 😉

  Svara
 2. Karin

  Förstår problemet. Jag har just huggit ner en praktfull Rhododendron som var rikblommande, men lila, vilket skar sig mot den röda stugväggen. Men krukor går att flytta. Kanske det finns någon vrå där den röda dhalian kan funka? Mot en mörkgrön gran? Tillsammans med något blått?

  Svara
 3. Freja

  Jag gillar rött så jag tycker den är snygg, men klart är att om man har en tanke med valet vill man ju ha rätt färg. Du får vattna den med svart bläck, sådana experiment gjorde vi i skolan, och blommorna sög upp vattnet och ändrade färg…

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Spännande med bläck i blomvattnet. Då borde alla blommor i samma kruka bli svarta…

   Svara
 4. Selma

  Äsch … Vår stadsträdgårdsmästare verkar också helt färgblind. I planteringarna här i stan blandas alla färger och höjder till synes helt planlöst fast ändå i trista rader. Det verkar gå bra det med.

  Svara
 5. ergo sum

  Aj då! Inte trevligt alls! Inte när man faktiskt gått in för det här med planteringen och tänkt ut det på ett visst sätt.. Hmm, det där med bläck i vattnet tycker jag låter som en intressant idé..

  Förstår att du ser rött!

  Kramar

  Svara
 6. Ama de casa

  Rött är ju världens finaste färg! Dessutom tycker jag mig skönja lite svart där inne mellan bladen… 🙂
  Du är överkänslig! 😀

  Svara
 7. Camilla

  När det gäller blommor finns det ingen hejd att blanda färger.
  Blommor SKA vara i olika färger.
  Men det är klart …RÖTT ska vara med 🙂
  Kram!

  Svara
 8. PeterL

  Wikipedia är ofta informativt, men sällan poetiskt. Men om man kollar engelska Wikipedia under ”red” så inleds texten med: ”Red is the color of blood and of strawberries”

  Svara
 9. Mia systeryster

  Haha, visst är sånt retfullt!! Jag vill inte heller se nåt rött i min trädgård, men blev lurad på en ros, som är knallröd, o den skulle ha varit ljuvt rosa.Jag har ju inte hjärta att slänga den heller, så den blommar år efter år o blir större o större o retar gallfeber på mig;)

  Svara
 10. Pingback: Eget beröm luktar fortfarande illa? | Äntligen måndag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.