Bro bro breja – ajdå

Eller: Vem var Nisse?

Jag är ingen bromänniska. Alltså gillar jag inte speciellt mycket att vara på broar. Höga sådana. Eller i stark vind. Ingen hit. Land föredras.

Igår var jag på promenad på kajen i Göteborg. Jag gick under en stålbro som hålls uppe av ett antal pelare. 

Men vad är det där för skylt på en av pelarna?

Nu vill jag inte vara under bron heller. Det känns inte så förtroendeingivande.

Apropå Göteborg: Jag trodde det var Kålle som var Göteborgs manliga ansikte utåt – en go gubbe. Men den där Nisse Ericson dyker upp både här och där. Jag blottar härmed min okunskap och tar risken att folk från västkusten blir gramse på mig: Vem fan är Nisse?

11 tankar kring ”Bro bro breja – ajdå

 1. ergo sum

  Nämen usch då!! Vilken obehaglig skylt!! Fyyy! Hur tänker man här?

  Annars gillar jag broar – men har blivit höjdrädd på gamla dagar. Inte så att jag låter bli att klättra på byggnadsställningar uppe vid taknock och så, men jag får rejält med svindel och blodsmak i munnen..

  SV. Har gjort en liten länkning till artikeln.

  Hoppas du förövrigt har det bra! Kram

  Svara
 2. ergo sum

  Nämen usch då!! Vilken obehaglig skylt!! Fyyy! Hur tänker man här?

  Annars gillar jag broar – men har blivit höjdrädd på gamla dagar. Inte så att jag låter bli att klättra på byggnadsställningar uppe vid taknock och så, men jag får rejält med svindel och blodsmak i munnen..

  SV. Har gjort en liten länkning till artikeln.

  Hoppas du förövrigt har det bra! Kram

  Svara
 3. Freja

  Alltså, jag har ju bott i Göteborg, i två omgångar, två år varje gång, men jag var tvungen att googla… Han var järnvägsplanerare, spännande, va?

  Svara
 4. fialia

  hahaha nisse ericsson?? ingen aning o jag e göteborgare.
  Men Nisse Hult har jag hört om fast han e nog sthlmare.
  ha de Fia

  Svara
 5. PeterL

  Man undrar vad ”breja” är för något. Är det förresten inte troll som brukar vara under broar, eller är det bara i ”Bockarna Bruse””?
  Nils Ericson var ju värmlänning och har inget med Göteborg att göra, förutom att han gett namn åt ett område runt tågstationen för att han höll på med järnvägar.

  Nils brorsa John är antagligen mer känd, som uppfinnare till båtpropellern och det där hemska krigsfartyget som var med i amerikanska inbördeskriget.

  Det finns en annan göteborgare som hette Nils Ericson också,han var visst höjdhoppare och vann SM någon gång i slutet av 1800-talet, men jag tror det är den där järnvägsingenjören du hänvisar till.

  Svara
 6. PeterL

  ….det är sånt där jag fick lära mig i skolan eftersom jag är uppväxt i Göteborg.
  Sen har jag visserligen levt längre i en annan stad, men då inte växt lika mycket 😀

  Svara
 7. kalebass

  Är också infödd gbg,are. men har ”flytt” en bit inåt landet. Utan fallfärdiga broar !Nisse har jag aldrig hört talas om, men bron ! Reparerats och ifrågasatts, Har många gånger suttit med hjärtat i halsgropen, verkar livsfarlig… Vet inte om skylten är ett skämt, men den stämmer vad gäller hela bron…

  Svara
 8. Susanne P

  Oj, den skylten ingav inget vidare lugn…
  Men jag måste få säga att Öresundsbron är ungefär som Ölandsbron; inget att oroa sig för men om jag säger Höga Kusten bron & ”gamla” Sandö bron (i Höga Kusten)….uj, uj ,uj! Dessa broar är INTE att leka med!
  Kram

  Svara
 9. Karin

  Nisse? Jamen det är ju Johns brorsa. John blev mer känd (propellern) men Nils var minst lika flitig och fiffig när det gällde transporter av olika slag, kanaler, slussar, järnvägar och förmodligen broar också. Och så var han chef för västra kanaldistriktet, vilket förklarar att han förekommer flitigt i Götet.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.