Bokutlottning: Sex, sprit & ätstörningar

Nu lottar jag ut boken ”Sex, sprit & ätstörningar — Tonåringarnas handbok till föräldrarna”.

Fridah Jönsson, bland annat bloggare och ungdomsredaktör på Newsmill, har samlat ett tjugotal unga röster som öppenhjärtigt berättar om sina tankar och erfarenheter om sex, sprit, nättrakasserier, depressioner, ätstörningar, festivaler — ja, om hur det är att vara tonåring idag. 

Så fort jag läst baksidestexten kom jag att tänka på en sak som min syster berättade. När systerdottern var runt 16 år hade de en diskussion om det här med att åka på musikfestival och campa där. Hon fick inte lov. 
— Oj, då blev det väl ramaskri, utbrast jag och såg framför mig den, ibland, lite hetlevrade tonåringen.
— Nej, inte alls. Ibland vill de att man säger nej. Det är kompisarna som trycker på och då kan de rädda ansiktet genom att säga att de inte får, fast de egentligen inte vill.

Så klokt. Det är sådant som den här boken handlar om. Och att man inte ska prata sex eller bjuda dem på alkohol till exempel. Här kan du läsa mera om boken och Fridah: http://www.bonnierfakta.se/Press/4679/Fridah-Jonsson–Sex-sprit–atstorningar–tonaringarnas-handbok-till-foraldrarna/

Om du vill ha boken, eller ge bort den i julklapp till någon, skriv en kommentar och berätta varför. Du har till och med 
tisdag den 13 december på dig. 

Därefter väljer jag ut den kommentar som på något sätt tilltalar mig mest och skickar boken. Om du bor utomlands skickar jag gärna boken direkt till någon i Sverige. Julklapp kanske?

Var noga med att skriva din mejladress så att jag får tag i dig när det är dags att få adressen!

23 tankar kring ”Bokutlottning: Sex, sprit & ätstörningar

 1. Helen

  Det var en fin gest!

  Och intressant att de unga vågar vara!

  Men har du ingen bok om hur man hanterar 50 åriga manspersoner…

  Ha nu en go kväll och tack nu är det nästan äver, peppar peppar….
  men nog så jävlig iaf, storm, hästar innen, hagel blandat med regn!
  Tjohooo..

  KRamar

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Menar du ”Mannen – Ägarens handbok”? 😉 Den kanske har utgått…

   Svara
 2. PeterL

  Jag har inte läst boken, dels beroende på att jag har ”barn” i 30+ åldern och barnbarn i förskoleåldern och oavsett om jag lyckades eller inte med att göra ”rätt” när jag hade tonårsbarn så är jag väldigt tacksam att det var som det var och blev som det blev (stolt pappa).
  Fridah Jönsson är en väldigt kompetent skribent, absolut! Jag läser ofta hennes texter. Och hon har med stor sannolikhet insikt i alla dessa problem/frågeställningar ur en tonårings (själv har hon ju i dagarna just lämnat tonåren) och det finns så mycket vi föräldrar hade behövt förstå och som förhoppningsvis tas upp i boken. Den är både välkommen och behövlig.

  Nästa steg….när kommer en bok för tonåringar om hur tonårsföräldern tänker, känner, agerar och varför?
  Den boken kan också behövas. Skriver Fridah den om 15-20 år? Eller gör någon annan det?

  Bristen på kommunikation, acceptans, tolerans, förståelse och empati (d.v.s. förmågan att sätta sig in i hur en annan människa känner och har det) är och förblir roten till väldigt många konflikter.

  Svara
 3. Freja

  Med en nybliven tonåring och en som varit tonåring sen hon föddes är jag i desperat behov av guidning i det minfält som tonåren är….

  Svara
 4. Fina Frun

  Låter som en vettig bok. Men jag har mycket vettiga barn (ungdommar) med starka sinnen som vet vad som är rätt och fel, så jag avstår boken och önskar lycka till åt de som tävlar.

  Svara
 5. Oskar

  Har en bror som snart blir tonårsförälder så boken hade säkert passat in som julklapp till honom och hans fru! Även om det viktigaste kanske inte står i en bok, utan i hjärtat och i kommunikationen med ens barn 🙂

  Svara
 6. Signhild Skrivmoster

  Verkar vara en ”häftig” bok, som jag gärna skulle vilja ge till en nära, som har två tonåringar med vilja, klara uppfattningar och däremellan pendlar mellan barn och vuxen. Tror att boken har mycket att ge både vuxna och tonåringar. Kul med bokutlottning!

  Kram!

  Svara
 7. Annelie

  Har inga tonåringar i släkten och det dröjer ju ett tag till så jag är inte spekulant men jag ville bara säga: BRA INITIATIV!
  Måste ju vara rena guldet för en tonårsförälder.

  Svara
 8. Camilla

  Klart att jag vill vinna den. Min motivering är: Jag har två tonårsdöttrar! Ja….det säger väl allt.
  Nu håller jag tummarna på en vinst.
  Kram på dig!

  Svara
 9. Stattinskan

  Inte prata om sex? Det gjorde jag med mina barn eftersom jag ville att de skulle ha en sund relation till ämnet :-)Ätstörningar tycker jag är jätteviktigt att det pratas om. Jag själv höll på att stryka med i Anorexi då jag förlorade fotfästet och identiteten när jag la av med min simkarriär.

  Svara
 10. Britt

  Vilken tur att mina föräldrar redan på 70-talet visste allt det man måste veta för att uppfostra en galen tonåring…hur hade det annars gått? Många ”Nej” har jag fått höra, många gånger fick jag indragen månadspeng eller hade utegångsförbud. Det tackar jag för idag…

  Svara
 11. Susanne P

  Den skulle jag behövt….eller behöva läsa! Det skulle vara bra för ens egen skull att läsa vad man gjort för fel…
  Sv. Flyttat? Jag är född i Ö-vik och har aldrig bott någon annan stans och kommer aldrig någonsin att flytta på mej! 😉
  Kram

  Svara
 12. Helen

  God morgon! Å tack, två eller tre dagar innan då är det om värst, inatt sov jag gött! Och nu måste jag ut och DET ser inte så angenämnt ut, grått och tråkigt och bara 2 plus!

  KRamkram

  Svara
 13. Nettan

  Jag tror min syster kommer att behöva den inför stundande tonåringsår.Alltid lär man sig något och i tonåringars sällskap blir man mycket glad för aldrig så lite kommunikation och förståelse.

  Svara
 14. Chiquita

  Oj äntligen en handbok jag kan ge till matte så hon kanske får lite bättre förståelse för hur det är att vara tonåring idag… känns som att hon inte riktigt förstår sig på mina ätstörningar 😉

  Svara
 15. Yohanna i Las Palmas

  Åh nej, har jag missat detta. Skit också 😉 Men jag har ju en tid kvar innan det blir dags för mig…

  Såg någon artikel om denna bok och jag ska erkänna att jag blev skitsur på den.
  Nu ska vi se vad det var.
  Måste gå och leta. Tror det var i senaste Mama.
  Vänta..
  Nej i Tara var det visst och hela artikeln går ut på att hon tycker att vi föräldrar inte kommer ihåg hur det var att vara tonåring så vi förstår dem inte.
  VA! Det är ju det som är tonåringens problem hela tiden, att de tror att ingen förstår dem.
  Uj nu eldade jag upp mig lite. Det var inte meningen 😉
  Synd att jag missade tävlingen annars hade jag kunnat fått läsa själv.
  Har du läst den?

  Hälsningar
  Yohanna

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag har inte läst den än. Men jag ska. Får se sedan. Men jag tror att den är bra, just för att det är ett gång tonåringar som berättar själva.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.