Jag hatar SUV:ar!

Jag hatar stora, feta, fläskiga SUV:ar. Speciellt mycket hatar jag dem när jag ska parkera. Varken p-platser eller p-garage är gjorda för stadsjeepar. De tar nästan alltid upp två platser. Jag skriver nästan, ser du det?

Stadsjeep förresten. Ett märkligt ord. Som om staden har förvandlats till öken, savann, stäpp och att den dagliga turen till jobbet kan liknas vid en expedition. ”Du skulle ha sett, vägen hade regnat bort under natten så jag blev tvungen att köra över floden och i en meter djup lera.” I city.

Viss förståelse kan jag ha för folk som bor på landet, att de kan behöva en stor, fyrhjulsdriven bil. Men det finns faktiskt mindre fyrhjulsdrivna bilar också. Och eftersom landsbygden håller på att avfolkas kan det ju inte finnas värst många av dem i de stockholmska förorterna.

Det finns också de som säger att de måste ha en för att de drar hästsläp eller andra släp. En liten fråga: Hur gjorde de innan SUV:arna fanns? Så vitt jag vet drogs släp, husvagnar och annat även då.

Jag skulle parkera i ett p-hus förra veckan, ett relativt nytt p-hus. Det såg rätt tjockt ut. Men där! Jippie! En ledig ruta. Nej. Bredvid stod en SUV och jäste. Fanns inte en chans att en vanlig bil skulle få plats bredvid. Eller jo, få plats i rutan skulle jag väl, men jag är ju så krävande att jag vill komma ur bilen också — inte bara parkera och så sitta där och glo i betongen en stund. Men där då! En ledig plats till. Nähä. Samma där. Den feta SUV:en bredvid hindrade effektivt varje parkeringsförsök av annat fordon än en cykel. Där då!

Historien upprepade sig och upprepade sig. Bredvid varje parkerad SUV var en ledig plats — som ingen annan kunde utnyttja.

Hur stort ego har man om man måste ha en stor fet bil? Eller är egot för litet? Så pass litet att föraren för en stund tror att han/hon är Indiana Jones.

————————————————————————————–

Missa inte bokutlottningen! Du har till 13 december på dig!

17 tankar kring ”Jag hatar SUV:ar!

 1. Selma

  En fördel med den här staden om man ska tro Välkommenskyltarna vid E4 är dess tillgång på fria parkeringsplatser. Det har hänt mer än en gång att jag tänkt att där ska vara nåt att se eller göra till det där fria parkerandet men …

  Kom hit och parkera vettja!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Men vilken bra idé! Är det långt att gå till Astrid Lindgrens barnsjukhus? 😉

   Svara
 2. Ann-Mari

  Klockrent! Jag har, till följs av tidsbrist varit tvungen att parkera så och sedan krångla mig ut genom passagerardörren (kan ju inte skylla det att jag var sen på andras val av bilar, men…). Och, med en utveckling där bilarna blir större, blir märkligt nog parkeringsrutorna mindre! Logik?
  Fin grej med boken!
  kram,
  Ann-Mari

  Svara
 3. Elise

  WORD!
  Avskyr dessa jävla jeepar inne i stan.
  En stor SUV med en liten man bakom ratten.
  Så larvigt att jag får ont i skallen och gnisslar tänder.

  Svara
 4. Jane

  Jag har ju alltid velat haft ett sådant där stort as till bil. Men har varit med om det du skriver om allt för många gånger så jag tror att den tanken har släppt nu.
  Dom skulle ha ett eget garage och betala dubbelt så mycket.
  Kramar i massor finaste du / Jane

  Svara
 5. murvelinas hörna

  MInns att jag nyss ondgjorde mig över en man i SUV som snabbparkerade bredvid mig. Och undrade, är det trängt? (Jag kom inte ut genom bildörren)…
  Ja svarade jag.
  Ska jag flytta då, sa han.
  Ja, sa jag och möttes av en svordomssalva utan like…
  I bilens baksäte satt ett barn som hörde sin mor eller farfar svära som en borstbindare.
  Stackars barn, hur ser de sen på sin omvärld när vuxenvärlden sabbar och häver ur sig dyligt..

  Svara
 6. Britt

  Har faktiskt inte drabbats av det problemet…kan bero på att jag har liten bil, sällan står i parkeringshus, vi har bredare rutor på parkeringarna eller att jag haft turen att inte hamna bredvid SUVarna.

  Svara
 7. Freja

  Jag blir dessutom lite irriterad på att det finns människor som anser sig behöva bilar som är stora och tunga och därför kräver mer bränsle i dessa tider…..

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Det är naturligtvis också en aspekt, en stor aspekt som talar emot dem.

   Svara
 8. Emmy

  Håller med! Här finns det såna där vidriga stadsjeepar överallt, jag förstår inte alls… SUCK! Själv promenerar jag till jobbet =)

  Svara
 9. Helen

  Här händer det också saker……….ha ha, den tanken har aldrig slagit mig men så jag inte ute och parkera så ofta heller.

  Så så inte lönt att irritera sig över det!
  Men en bra krönika blev det, hoppas att det lagt sig!

  Kramar

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jodå, det är visst lönt att irritera sig över det! Annars blir jag mesig, icke noterbar, inställsam och en hel massa saker som jag inte vill bli!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.