Rosa giraffer

Hon är en dålig mamma, tänker nog somliga om mig. Hon låter ju sin dotter klä sig i ROSA (ska läsas med darrande stämma och uppspärrade ögon). Hon får till och med ha både klänning och kjol! Nu för tiden får man gärna klä sin son i ROSA men döttrar ska helst ha brunt eller mörkblått eller så – bara inte ROSA. Så är det med en del av genustänkandet, tycker jag – lite som att det blir bättre om flickorna blir som pojkarna.

Krusidullan gillar ROSA och vill att det mesta ska vara ROSA. Just nu är mörkROSA hennes favoritfärg. När hon var riktigt liten var det blått som gällde, speciellt på kläder. Men plötsligt en dag: ROSA. Därför går hennes rum i ROSA. (Det är bara för att retas som jag skriver ROSA med versaler).

På en av väggarna är det tapet med glada något förvånade ROSA giraffer på. Love it!

 

På golvet tassar man mjukt på en mörkROSA matta med ljust ljust ROSA prickar. Den är mjuk och varm och skön och… och… alldeles underbar!

 

Min gamla nalle, nött och blekt och med plastnosen hjälpligt fastsydd, var riktigt ROSA för länge sen. Nu är den mest ROSA på ryggen och bara till prydnad.

 

 

ROSA är också färgen för Cancerfondens insamling till bröstcancerforskningen. Stöd den! Det gör både jag och veckans Fototriss.

15 tankar kring ”Rosa giraffer

 1. Hufrun

  Vilka söta giraffer! Genustänk kan verkligen gå till överdrift ibland och det gör mig irriterad.
  Trevlig fredag.

  Svara
 2. Ann-Mari

  Håller med dig. I vissa fall, som i Rosa bandet kampanjen har färgen den funktionen att den berättar om ens ställningstagande. Men i andra fall, som t.ex i vilka färger ens barn vill klä sig, borde inte färger berätta något om barnet eller föräldrarna. Jämlikheten sitter ju inte i färgerna.
  Härliga giraffer!
  ha en fin fredag 🙂

  Svara
 3. fialia

  Ja detta med färger för flickor o pojkar, vad som e rätt o fel har väl gått till överdrift.
  Självklart stöder jag cancerfonden.
  ha de Fia

  Svara
 4. Helen

  Självklart! T o m den nya dammsugaren är rosa! Och heter ROSA…

  Så många som deltar i Fototriss…

  I morgon har jag lagt ut en 55:a, ordet rosa skulle ha varit med men men orden tog liksom slut.
  Och inte vet jag om det blev rätt heller, men länkningen till dig, den är rätt!

  Nu ska jag och ROSA roa os en stund!

  Bamsekram

  Svara
 5. Elise

  Fina giraffer!
  Gullig nalle, att det är rosa, ja herregud så hemskt 😉
  Färgen säger noll om jämlikheten,löjligt tänk det där.
  Självklart stödjer jag Cancerfonden.
  Rosa Bandet kampanjen är viktig året runt.
  Trevlig helg.

  Svara
 6. Oliver

  Färger är starka symboler. Förmår provocera också. Själv har jag dock svårt för svarta tankar när jag möter rosa giraffer.

  Svara
 7. Freja

  För mig (som är en riktig genushäxa) har det mer handlat om att ge mina barn många valmöjligheter istället för att bara låta dem vara i ett fack. Rosa är en helt OK färg, och det är definitivt inte färgerna som är det viktiga i det hela, men om färgen väljs för att barnet lär sig vilken färg som hör till ens eget kön, då gillar jag det inte. Och det lär sig barn av vuxnas kommentarer. Den flicka som får veta att hon är söt när hon bär rosa, och den kille som får veta att han är stark när han bär blått…. Sen tycker inte jag det blir bättre av att klämma in en kille i en tjejroll och en tjej i en killroll, då missar man poängen med valmöjligheter. Det är så komplext att man går vilse! Huvudsaken är att barnet får lära sig och oxå i själ och hjärta känner att det är OK att välja vad som helst, sen kommer vissa att gilla rosa, andra blått, några rött och så vidare….

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Jag är ingen genushäxa. Jag tycker det är självklart att alla ska ha samma möjligheter och rättigheter. Det ska inte ha något att göra med färg på kläder, höjd på klackar, hudfärg, kalsong eller trosa osv osv.

   Svara
 8. Ama de casa

  Vilka härliga giraffer! Man blir glad av dom 🙂
  Om krusidullan gillar ROSA så är det ju självklart att hon ska få omge sig med ROSA 🙂

  Svara
 9. Eva

  Kanske är det diskussionen om att inte vara genusfixerad som gör att alla är det? 😉
  Fina bilder. Rosa som sig bör!
  Ha en skön helg!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.