Flyg fula bananfluga flyg

Så här års är köket invaderat av bananflugor. Speciellt om man får den briljanta idén att torka äpplen. Bah! Gör inte det.

Men visst är det något religiöst med bananflugorna? Jag menar, plötsligt har de bara uppstått. Från ingenting. Fast det inte finns en enda bananjävel i närheten. Som han snickaren, du vet, han som hade så många lärlingar. Förlåt, lärjungar ska det vara. Det behövdes inget äggmöte där inte, han bara uppstod liksom.

Och sen försvann han. Precis som bananflugorna.

Och sen kommer de plötsligt tillbaka. Det gjorde ju han med. Bara det att ingen jublar när fluguschlingarna kommer tillbaka. Förutom de själva möjligtvis.

En annan grej som de har gemensamt är kärleken för rödvin. Om man råkar glömma ett glas med en rödvinsslatt i, i köket över natten, så är det fullt med fulla och drunkande bananflugor på morgonen. Inte så konstigt. Det där med att gå på vattnet är förstås bara nys. Och varför skulle man då kunna gå på vin?

Lite skrämmande va? Nu tänker du att jag hittar på. Nähädå.

Betänk då att forskningen kommit fram till att det är väldigt stor genetisk likhet mellan människor och bananflugor.  

Jahaja. Det trodde man ju inte. Flugor och vi.

Nu blir det svårare att slå ihjäl dem. Fast de har ju alltid varit ena rackare på att väja undan så det kanske inte gör så mycket.

—————————————————————————————-

24 tankar kring ”Flyg fula bananfluga flyg

 1. Britt

  Undrar om bananflugorna kan göra en hel pava vin av din slatt? Jesus kunde väl det? eller var det fisk? Jag tror nog jag måste läsa min Bibel…kan inte riktigt alla berättelser.

  Svara
 2. Helen

  Föredrar nog likheten mellan oss och aporna, om inte så blir vi lika lik stela.
  En fulfluga blir ju bara en blöt fläck och för den delen så är alla flugor fula.
  Nattikramar

  Svara
 3. fialia

  Min moder har en teori om att flugorna har ett döds skri för när man får ihjäl en så är alla andra försvunna.
  ha de Fia

  Svara
 4. Stattinskan

  Jodå, det där med genetiska förhållanden visste jag förut – men inte fan tänker jag dela med av mig av rödvinet för det … DÄR går liksom gränsen ;-D
  Gomorron

  Svara
 5. Karin

  Här slickas glaset så att inte bananflugorna får någonting alls, men de söta jävlarna brukar nog gå på vinet i vinglaset här hos oss när vi sitter vid matbordet….kanske ö-bananflugor är mera troende än de urbana storstadsflugorna? Eller kanske de flyter i det röda havet och inte alls vandrar omkring i det? Måste titta efter mera noggrant nästa gång. Men jag håller fullständigt med om att det är någonting religiöst över dem, likheterna är slående…
  Kanhända jag kunde använda mig av dem i bageriet….om jag låter dem dela ett bröd så blir det många? Tack för att du gav mig ett riktigt bra tips.
  För övrigt så idkade jag högläsning för Uffe när jag läste ditt inlägg för en stund sedan. Dagen började med många glada skratt.
  Tack för det!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Roligt! Kul att höra. Fast jag skulle inte bjuda in dem i bageriet – där finns ju jäst…

   Svara
 6. Mia systeryster

  Jag har hört det där om likheterna förut.Undrar jag om det stämmer?
  Finns det nåt vidrigare än bananflugor?
  Jag är stenhård här hemma. Ingen disk eller frukt får stå framme vid den här tidpunkten på året, och ALLA flaskor ska sköljas ur när de är tomma!
  Sv: Jag mådde lika illa vid alla 3 graviditeterna!
  en det slutade vid v 12 ung.;)

  Svara
 7. Ann-Mari

  Jag har inga moraliska betänkligheter vad gäller att slå ihjäl bananflugor, men som du sa är det så nedrans svårt att träffa dem. De surrar liksom runt på dendär punkten mitt framför en som gör att man blir vindögd när man skall fokusera 🙂
  Googlade o gjorde en blandning på vinäger, honung och lite diskmedel (för att få bort ytspänningen, så att rackarna verkligen inte kan praktisera ”gå på vattnet” kunskaperna – detta tyckte jag var oerhört smart, vem kom på det?) Det funkade, men vinäger har ju en odör…
  Intressant läsning…om jag förstod det rätt utgörs den största skillnaden på oss och bananflugor av bara ”skräp” 😉

  Svara
 8. Annelie

  Jag har utvecklat en konstig men ändå ganska effektiv vana när jag dricker vin. Jag blåser i glaset innan jag tar en klunk, i alla fall när inte glasögonen är på, man vet aldrig vad som finns i glaset, mer än vin då förstås.
  Dricker jag för sakta då?

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Det är nog mest omgivningen som tycker synd om dig som tror att vinet är så varmt att du måste blåsa på det 😉

   Svara
 9. Husfrun

  En slatt rödvin kvar i glaset på diskbänken över natten är faktiskt ett bra sätt att bli av med flugorna. De drunknar som bara den 🙂

  Svara
 10. murvlan

  Ja vinäger, honung och det andra funkar.
  Om man inte glömmer bort sig och slickar i sig i tro att det är annat.
  Drack för några år sedan vattnet till påskliljorna, som oskyldigt under städning stod kvar på diskbänken. Ringde giftinfo, som gapskrattade åt en mogen tant som sliskat i sig det ”farliga vattnet”, Skulle ut på lokal (vin) på kvällen och undrade om blandningen var farlig.
  – Kom igen om du känner dig dålig, sa giftinfo och garvade igen…håhåjaja.
  PS. Nu är mina bananflugor döda. Och liljorna urvissna.

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Hahaha Murvlan! Du är knäpp du! (Det är en komplimang). Var det gott? 🙂

   Svara
 11. Freja

  Hahaha, jag gjorde ett specialarbete på gymnasiet om genetik och då odlade vi bananflugor under ordnade former för att se vilka egenskaper som ärvdes vidare. Så om du av någon anledning behöver könsbestämma en bananfluga kan du skicka den till mig…

  Sv: Woohoo, din dotter är en tjej i min smak! Och den hemliga älskarinnan är det första man som nyanställd får höra talas om… I en liten stad är det svårt att undgå upptäckt. Chefen med barn har varit på besök hos hennes föräldrar, han har varit barnvakt åt hennes dotter, de ”råkade” komma med samma flyg från Paris när båda ”av en slump” varit på romantisk weekend med någon de inte berättade vem det var. Kan det ha varit med varandra? Policyn hos oss är att chefer inte får ha kärleksrelation med någon de är direkt chef över, men när persavd ställer chefen mot väggen hävdar han att de inte har någon relation… Ryktet säger dock att det är över nu, trot den som vill..

  Svara
 12. elina

  he he! samma issue här!! flugjävlarna huserar som aldrig förr!! skulle faktiskt oxå nämna det i ett inlägg….

  Svara
 13. Susanne P

  Så vi är så pass lika? Jag menar banaflugorna och vi människor… Men jag har ändå lite svårt att tycka om de små äckel päcklen.
  sv. Lite lustigt med samma innehåll i våra inlägg. 😉
  kram

  Svara
 14. Babs

  Här blir det inga slattar kvar i glasen och ingen frukt eller grönsaker framme. Sen sätter jag en papperstuss ned i vinflaskan om det nu mot förmodan skulle vara något kvar i flaskan.
  Resultatet = inga bananflugor!
  Hade aldrig hört den liknelsen men mycket intressant läsning.
  Kram

  Svara
 15. Karin

  Det är nog inte någonting religiöst över bananflugorna! Det fick jag veta i morse. De rackarna uppstår ur de småsmå äggen som finns på bananskalet men som inte syns. Bästa sättet att slippa eländet lär vara att tvätta bananerna, skalen på direkten när man kommer hem från affären.
  Äsch, den här verkligheten tog liksom udden av dina funderingar om uppståndelse och så vidare. Den är mycket roligare. Din verklighet, alltså…för en gångs skull gillade jag tanken på religiositet:)

  Svara
 16. krulli

  Vet inte om jag någonsin lyckats med at slå ohjäl dem! Däremot brukar jag ställa en slatt vin med en droppe yes i (för ytspänningen, annars kan de gå på vinet ibland)

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.