Reportage: Hans Rosenfeldt – Den ovanlige författaren

I kväll är det premiär för Hans Rosenfeldts nya svensk-danska teveserie ”Bron”. Den har jag sett fram emot länge, dels för att Hans skriver så bra och dels för att jag verkligen gillar danska teveproduktioner. Med andra ord är förväntningarna höga på ”Bron”.

Här följer ett reportage med Hans Rosenfeldt från tidigare i år, skrivet för en lokaltidning. Reportaget är något förkortat.

——————————————————————————————-

Deckare, drama och deadlines

Sånt gillar Hans Rosenfeldt.

 Han vet vad han gillar och vad han är bra på. Lite tur och mycket skicklighet har fört honom från skådespeleri till att bli manusförfattare, radiopratare, programledare, SVT-chef och nu även författare. En ovanlig författare – han är nämligen ingen boktok.
– Nej, jag är snarare en tevedramatiktok! skrattar Hans Rosenfeldt.

En gråmulen vintermorgon är det lugnt och skönt på bageriet i Täby Kyrkby Centrum. Doften av nybakat svävar omkring mig, en lång skugga faller in över fönsterbordet och Hans Rosenfeldt vinkar glatt innan han kliver in.

 
  Hans brukar promenera till Täby Kyrkby Centrum, men just idag tog han bilen. Han ska vidare till sitt kontor i Roslags Näsby efter intervjun.
  – Vi har bott i snart 18 år i Täby Kyrkby, berättar Hans. Det började med att vi hyrde en lägenhet i en villa medan vi letade efter ett hus att köpa.
  När de hittat huset de ville ha och där de fortfarande bor, hade han sitt kontor i ett litet hus på tomten under några år.
  – Det var jättebra medan barnen var mindre. Jag var ju oftast hemma när de kom hem från skolan, även om jag inte var inne i själva huset, säger Hans. De visste att jag fanns där ute.
  Det är Hans som genom åren har köpt barnens kläder, han har alltid har kunnat deras kläd- och skostorlekar.
  – Och jag har alltid vetat vad de vill ha, det vet jag fortfarande fast de är stora nu, berättar han med stolthet i rösten.
  Helt befogat, tycker jag.

  – Och apropå kläder; var köper du dina byxor? undrar jag.
  Efter att ha läst mängder med intervjuer med Hans har jag slagits av att ingen har frågat det. En ovanligt lång kvinna hade fått frågan hur många gånger som helst. Hans är ju ändå 206 cm lång och fick sprutor med tillväxthormon för att sluta växa.
  – Oj! Nej, den frågan har jag aldrig fått förut, skrattar Hans med precis det skrattet som vi har hört i radio och teve. Det finns en butik som heter ”Nisses herrmode” i city, där har de byxor i udda storlekar, dit går jag.

   Hans har varit ambassadör för Trygg i Täby och har även varit ute och nattvandrat.
  – Det är något som alla tonårsföräldrar borde göra. Det är riktigt trevligt och mycket lugnare än jag trodde, berättar Hans och tar det sista av pressokaffet. Som han dricker ur ett glas – små kaffekoppar är inget han gillar.
  Jag får höra att under den varma årstiden pågår festandet på olika öppna platser som till exempel badplatser. Det senaste stället är längst ner på nya begravningsplatsen. Det inspirerar nog en person som älskar drama och deckare, tänker jag med en liten rysning.

   Hans har nyligen debuterat med deckaren ”Det fördolda” som han skrivit tillsammans med Michael Hjorth. Boken har en lite annorlunda historia. Först skrev de ett filmmanus till SVT som fick namnet ”Den fördömde” och som visades i julas. När de var färdiga med det kom de på att de ville prova att skriva en bok baserat på filmmanuset.
  – Dels ville vi se om vi faktiskt kunde skriva en bok och dels såg vi en potential i att fördjupa personernas karaktärer, att få berätta sånt som inte framkommer i en film. Så vi skrev några sidor och skickade in till Norstedts.
  Vad ska man säga? Det gick ju hur bra som helst, boken är såld till femton länder, de arbetar för fullt med bok nummer två (Lärjungen kom ut i augusti) och har planerat att skriva en per år i fem år.

 
  På frågan om vilka som är Hans favoritförfattare blir svaret först lite svävande.
  – Åh, svår fråga. Jag läser inte speciellt mycket och har inte direkt några favoriter, men den tidiga Stephen King är en av dem som har påverkat mig, svarar Hans efter att ha kliat sig i nacken och tänkt högt en stund.

  Så nog är han ovanlig alltid, författaren som inte läser så mycket. Han ser hellre på film. Just nu kör han igenom alla avsnitt av House. Mest för att de har lyckats få fram olika karaktärer så bra.

  Jag ber Hans berätta hur det går till rent praktiskt när man är två som skriver tillsammans.
  – Jo, vi drar upp historien tillsammans noga, kapitel för kapitel. Sen delar vi upp vilka delar vi ska skriva, vissa delar passar Micke bättre och vice versa. Själva skrivandet gör vi sedan var för sig, mycket mejlande fram och tillbaka blir det. Till sist är det jag som fogar ihop delarna och slipar texterna så att våra särdrag inte ska märkas. Och det är bara för att jag har större kontrollbehov än Micke, tillägger han med ett leende.

  Självinsikt saknas inte hos Hans – enligt egen utsago var han en riktigt dålig skådespelare. Inte heller vetskapen att deadlines nästan är en förutsättning för att prestera något färdigt.
  – Deadlines är bra! utbrister Hans och skrattar. Utan deadlines och någon som satt och väntade på vad jag gjort skulle jag inte få mycket gjort alls.

 

Det är alltså deadlines vi har att tacka för allt vi har kunnat se genom åren som Hans ligger bakom. Nu väntar vi med spänning på den senaste teveserien ”Bron” som kommer att visas i höst. Det är en svensk-dansk produktion om ett lik som hittas på bron mitt emellan Sverige och Danmark. Men liket är … Nej, ni får se själva sen. 

  När vi skiljs åt utanför apoteket där Hans har ett ärende, funderar jag över hur en så genomsympatisk och glad person kan skriva så skrämmande och spännande. Tur för oss att han gör det.

 

Hans i korthet
Namn: Hans Rosenfeldt, 46 år
Familj: Hustrun Lotta, barnen Sixten 19 år, Alice 17 och Ebba 11 år
Bor: Täby Kyrkby
Yrke: Manusförfattare och författare
Drömmanus: ”Getingfabriken” av Iain Banks
Kvar att uppnå: Att vinna en Emmy
Bokaktuell med: ”Det fördolda”, uppföljaren kommer i höst
Filmaktuell med: ”Bron”, en svensk-dansk teveserie
Långkörare: 14 år i ”På minuten” i P1

Urval av tv-produktioner
Rederiet
Tre Kronor
Aspiranterna
Reuter & Skoog
Kaspar i Nudådalen
De drabbade
En riktig jul
Den fördömde

————————————————————————-

Mera om ”Bron”:
DN
SVT
SvD
NSK

 

24 tankar kring ”Reportage: Hans Rosenfeldt – Den ovanlige författaren

 1. Helen

  Trevligt!

  Å gillar han House, då har han pluspoäng nu. Tack för påminnelsen om seriestarten, ska se!

  Men du vad tycker du om Lykke´s outfit? Är det någon smygreklam för någon ny designer? Här är det ihållande duggregn och en sån där dag då det är svårt att vakna till….

  Kramar

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Serien Lykke är sååå bra. Just nu älskar jag inte bara måndagar utan även måndagskvällar! Ja, visst har hon snygga kläder, lite stramt så där, passar henne väldigt bra.

   Kram

   Svara
 2. Helen

  Ha ha, jag menade tvärt om…….
  Urfult med desta puffar på axlarna, på ALLT och skärningen på byxorna med hängröven!

  Äh jag börjar bli gammal!

  Lycka till i eftermiddag!

  Kram

  Svara
 3. Karin

  Fast jag gillar inte Lykkes byxor, förstår inte att grenen skall sluta vid knäna:D. Serien är kul.
  Förövrigt så skall jag också sitta klistrad och titta på Bron, gillar Hans skarpt.

  Svara
 4. Gunnel

  Dina intervjuer med kända personer är rena nöjet att läsa. Inte en massa onödigt svammel utan intressanta saker som verkligen gör personen rättvisa. Ser fram emot fler sådana reportage. Ha det bra

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Så roligt att höra! Jag blir så glad, tack för att du berättade.
   Ha det så bra du med

   Svara
 5. Yohanna i Las Palmas

  Oj Tre Kronor och Rederiet, de kommer jag ihåd.
  DET var länge sedan. Sedan dess har jag ju tappat det där med svensk TV.
  Synd.

  Nej det blev ingen Brad i drömmarna, jag vaknade med tandvärk mitt i natten. Inte på långa vägar nåt liknande.
  Mystiskt då jag dagen efter inte kände något.

  Och skivade gurkskivor till frukost är väl så avancerat som jag lyckas komma ha ha.

  Håller som bäst på att kika igenom alla bongo-historier för att familiarisera mig med ”snacket”. Ska väl komma på nåt jag också.

  Hälsningar
  Yohanna, som fortfarande avslutar sina hälsningar så, men förstår om det inte görs utan mera pang på rödbetan 😉

  Svara
 6. ansepanse

  jag tycker om Hans Rosenfeldt, han verkar vara en så trevlig person
  Sv: nej, jag har definitivt inte blivit för fin för Bongoklubben, mitt bidrag kommer imorgon
  bamsekramar

  Svara
 7. Freja

  Åhhh, har han varit med och gjort både Aspiranterna och De drabbade, jag gillade båda! Och har precis beställt hans två böcker, ska bli kul att se om jag gillar dem!

  Svara
 8. Helen

  Sv….Luftigt, det kan man nog säga, men rumpsvett vad är det??

  Bron var så där tycker jag, lite rörig och många ??.
  Jasså ingen perkulator, jag som tyckte det kunde vara lämpligt att du tog den med dig hem när du kommer på ”stallsemester”

  Nu ska jag fundera lite!

  Nattikramar

  Svara
 9. Annelie

  Tack för idag! (Vill hem och kolla bilder, inte sitta här!)Tror du inte jag fick köra hem till Bromma i alla fall? Jag hade ju nycklar till skor och klädskåp kvar hemma, det skulle ju ”bara” ta en timma! Hahahahaha, men jag hann, plattan i mattan kan man säga. Nej jag körde lagligt, men det är ju ingen trafik vid den tiden att tala om så det går bra mycket fortare än dagtid.
  Håller mina tummar för dig förstås!♥

  Svara
 10. Ann-Mari

  Åh, detta míssade jag! Var så trött igår att jag inte orkade vaka för att se den (klockan 10 hos oss). Inte heller kan jag se den på SVT Play, för den är geografiskt blockerad! Hmprf!
  Men ditt reportage är bra. Vi Finlands-svenskar får ju mycket influenser från Sverige, men har inte alltid riktigt lika bra koll på vem som är vem. I din intervju får du med några meningar fram ett sådant intressant och varmt personlighets porträtt av Hans att jag också skulle vilja sitta på cafe med honom! Vi skulle vara tvungna att sitta bredvid varandra dock, annars skulle våra långa ben trassla ihop sig med varandra 🙂
  SV: Utan ett ord? Gillade skarpt, även om trovärdigheten ibland led en aning. Har just lånat en annan bok av Barclay, skall bara ha en träff med Jack Reacher först 😉

  Svara
 11. Husfrun

  Vad häftigt att skriva en bok när man inte är en boknörd. Vilken bra yrkeskombo han har också, manusförfattare och bokförfattare. Trevligt.

  Svara
 12. sladdertackan

  Jag gillar också det Hans Rosenfeldt skriver och jag gillade första avsnittet på Bron. Men visst var malmöpolisen lite ”konstig” och känslokall men uppvägdes väl av dansken.

  Svara
 13. Helen

  Gomorron min sköna!

  Det var glädjande att läsa, för då kommer du ju….
  Fick scannern i present, men innan jag blev kar för att installera den så hade bytes rätten gått ut och den gamla datorn kreschat och till den nya passade den inte. Nu är både fax, scanner och copy installerade på denna, efter det att jag var tvungen att göra en fabriksinställning, så fotoprogramen och alla mappar med fotona försvann.

  Jo då, jag gjorde ingen backup…..
  Fan man kan inte tänka på allt!

  Ha nu en fiiiiin fredag!

  Kramar

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.