Rumpsvett och annan svett

Man talar inte om all svett, bara en del. Vi kan gärna nämna hur svetten pärlar på överläppar och mörka tallrikar under armarna eller hur det glittrar på den muskulösa bringan. Tåbira som ger en en rak höger kan vi också prata om. Och skämta om. 

Men rumpsvett pratar man inte om. Det är ingen som säger att ”den stolen vill jag inte sitta på för jag blir så svettig i rumpan av plast”. Det är heller ingen som berättar om hur pinsamt det kan vara när man lämnar en fuktig fläck efter sig när man lyfter på den tvådelade. Därför tänker inte jag heller göra det.

Men öronsvett då? Det borde man ju kunna prata om.

Den mobil jag har just nu, den är riktigt öronsvettframkallande. Det är inte så att jag pratar mycket längre nu, eller att det är tropisk värme där jag befinner mig – nejdå. Materialet är helt enkelt svettigt. Nästa gång jag köper en ny mobil ska jag ha en i ett torrt material.

– Låna min mobil? Nja, är du torr om örat då?

Jag funderar över alla mobiler som inte tål regn och fukt utan börjar rosta. Är det verkligen schyst att skylla på regnet? Tveksamt. Jag tror att det är örontranspiration.

Bäst att jag letar reda på öronsnäckan innan min röda mobil blir rostbrun. Jag gillar ju inte ens brunt.

—————————————————————————————–

29 tankar kring ”Rumpsvett och annan svett

 1. Helen

  Ha ha, du är ju rolig du!Tur att man är kvinna! Som feminin slipper man ju pungsvett…fast det finns ju andra bihang förutom öron som kan drabbas! Mina, öron alltså är dock besvärsfria, vilket man inte kan säga om de andra!

  Tack, ettan är borta men femman kvarstår nog livet ut!
  Nä nu ska jag sträcka ut mig i soffan med en javakopp!

  Kramkram

  Svara
 2. PeterL

  Nej rumpsvett talas det inte om, inte ”transpirerande bakdel” heller. Men å andra sidan finns det ju annat att prata om.

  Sen undrar jag lite när du skriver att mobilen är gjord i ”svettigt material”…är det i själva verket mobilen som svettas, är det inte ”mobilprataren”? 😀

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Äsch, det vet väl alla (inte riktigt alla tydligen) att vissa material är svettigare än andra: rayon, banlon, vinyl osv osv, för jag är minsann torr både bakom, i och om öronen. 🙂

   Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Haha! För länge sen på ett kontor som jag jobbade på, hade vi en telefonrengörartant. De grå plastlurarna var som nya när hon varit där!

   Svara
 3. Susanne P

  Hahaha! Ja, jag svettas iaf! Och därför klippte jag mej rikigt kort i nacken för DÄR svettas jag som mest… 😉 Fast det där med telefonen kan jag hålla med dej om! ;D
  Kram

  Svara
 4. Mia systeryster

  Jag kan prata om rumpsvett;) Riktigt jobbigt är det, hahaha.
  Sv: Dottern ha inte blivit erbjuden modelljobb, jag förstår att många tydligen missförstått. Hon har blivit erbjuden jobb i en mode kedja. Kläder för ungdomar. Butiksjobb, alltså=D Men för henne (17 år) så var det stort att de ville ha just henne=D

  Svara
 5. Emmy

  Hahaha, ja rumpsvett är ju ett vanligt sommarproblem. Öronsvett har jag inte märkt av än, men så använder jag alltid handsfree till mobilen. Kram!

  Svara
 6. Stattinskan

  Haha, jag och sonen pratar om rövsvett varje gång vi tränar tillsammans. Hans är dock kraftigare än min ;-D Öronsvett däremot, det är inget jag någonsin stött på tidigare ;-D

  Svara
 7. Gunnel

  Har inte märkt att telefonlurar blivit svettiga men varma. Tänk om man kunde fundera ut ett material som hindrade transpiration och sy ett fodral till luren. Patent på det och lyckan är gjord.

  Svara
 8. Annelie Esséus

  Pattsvett! Det finns pattsvett också, glöm inte det!
  Klart jag inte glömt! Vi ska sitta på ballen du och jag, äta kanelbullar och dricka kaffe. Kanske tom en liten avec, du får ta bussen!

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Nejdå, pattsvetten (vilket ord!) är inte glömd. Skillnaden är att den pratas det om. I alla fall gör jag det, om glädjen av att ha behå på sommaren som suger upp svetten. Vad fräscht det lät…

   Öhö? Sitta på ballen? Måste nog ha en språklektion med dig. 😉

   Svara
 9. Annelie Esséus

  Hahahahaha, ja du kan ju alltid försöka! Och det där med ballen har en annan liten trevlig historia bakom sig. I Småland säger vi också ballen om de mest intima delarna på grabbarna. Men i Skåne! Där betyder det skinka. På akuten fick vi en gång in en kille som hade skurit sig på skinkan. Vid överrapporteringen säger sköterskan att han skurit sig i ballen. Varpå jag naturligtvis protesterade högt: Nej nej nej, han har inte skurit sig på snorren, det är på SKINKAN! Det blev alldeles tyst och allas blickar riktades mot idioten från Småland….

  Svara
 10. Annelie Esséus

  Kanske ska tillägga här att ballen i min tidigare kommentar syftar på en balkong, inget annat! (Inte så bra att starta ett rykte om våra förehavanden på din blogg kanske!)

  Svara
  1. Krönikören Inläggsförfattare

   Det tackar jag för! Gulligt att du bryr dig om våra rykten. Men tror du verkligen inte att det är lite sent för det?

   ;-D

   Svara
 11. murvlan

  Tokstolla…öronsvett, jamen det finns ju, speciellt i mobben, om solen lyser och den intensivt trycks till örat för att ägaren ska avlyssna ett eller annat viktigt meddelande…
  Och rumpsvett, hujedamej, det har man varit utsatt för vid speciella månatliga tillfällen…
  Så sant som sagt, det imgen talar om…

  Svara
 12. Ama de casa

  Rumpsvett förekommer ofta på en stol nära – förlåt under – mig. Fasen för plaststolar i kombination med 30 – 40 grader…
  🙂

  Svara
 13. Malin

  Rumpsvett, även kallat stjärtsmör i min innersta krets, är något vi ofta skojar om. Men med lite skräck. Den är ju inte kul alltså!

  Angående det franska uttrycket vet jag faktiskt inte historien bakom, men kanske får ta som projekt att utreda det 🙂

  Svara
 14. Diana

  Rumpsvett råkar jag inte ut för så värst ofta, men däremot långa hårstrån mellan skinkorna. Där har vi ett monolitiskt irritationsmoment.

  Svara
 15. Elin

  Jag led av rumpsvett i många år tills jag läste det här inlägget för några veckor sedan https://svettklinikenstockholm.se/svett-i-rumpan/ Rumpsvett är verkligen tabubelagt och jag vågade inte söka vård, för jag trodde inte det fanns någon hjälp att få. Du kanske redan har gjort en behandling, men om inte, rekommenderar Svettkliniken i Stockholm. De förändrade mitt liv. Jag kan sitta på alla underlag och behöver inte gömma rumpan med en lång tröja. Jag är fläckfri, får inga märken på byxorna längre.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.