Protestera idag mot det grymma hajfensfisket!

Text från fisheco.se:

Hajar har simmat i våra hav i mer än 400 miljoner år, 200 miljoner år före dinosauriernas tid! Men nu hotas många hajarter av människans överfiske, ett fiske som drivs på av framförallt kinesernas aptit på hajfenssoppa. Därför uppmanar vi nu alla EU-medborgare att senast måndag 21 februari protestera och trycka på EU-kommissionen för att få ett stopp på det grymma hajfensfisket.

Hajfenor 

Tiotals miljoner hajar dör varje år, ofta enbart för fenans skull. I Kina uppskattas soppan både för sin smak och sin gelatinartade konsistens. Den anses ge bättre livskraft och är så pass kostsam att den ses som exklusiv och främst äts vid större högtider som bröllop. Det äts också på Kina-restauranger världen över, vilket gör att hajfenor är värda sin vikt i guld.

Istället för att ta tillvara hela hajen skärs i regel  fenorna bort och kroppen slängs tillbaka över bord – där hajen sjunker mot en långsam och plågsam död. Fram till på måndag har EU:s medborgare möjlighet att lämna sina synpunkter på den här fruktansvärda hanteringen.
Tillsammans med bland annat WWF, Shark Alliance och International Fund for Animal Welfare kräver vi att EU förbjuder så kallad  ”shark finning”, att fenorna skärs bort från hajen.

Använd din rätt att göra din röst hörd i EU. Gör så här:

1. Skicka nedanstående mail till följande adress:

MARE-SHARK-FINNING-CONSULTATION@ec.europa.eu

2. Skriv följande text i ämnesraden:

Contribution to the consultation – Citizen

3. Klistra in följande text i mailet – och underteckna med Ditt namn:

Dear Sir/Madam,

I/We argue that the third option is the only valid option possible for maintaining a healthy shark fishing policy within the EU, i.e. the fins-remain-attached-approach.

As fins are landed still attached to the shark body in the same harbor, finning is almost impossible to use as a procedure. Besides this being the sole right thing to do, this also facilitates the collection of data from specific specimens, and lessens the burden of controllers. Further, depleting shark populations reduces coastal communities´ ability to rely on shark meat as their primary source of protein, which increases the risk of starvation in poorer countries and therefore has an enormous socio-economic aspect.

There is a strong need of reinforcement in the laws and closing the loopholes to make finning actually criminal and that using wasteful practices will have consequences. Sharks are facing an unknown future already and we need to secure all species and populations now.

I/We use my right to make my membership voice heard and sign here:

Namn, land, datum


WWF Protestera mot det grymma hajfensfisket

Sveriges Radio: Kryphål tillåter hajfensfiske i EU

11 tankar kring ”Protestera idag mot det grymma hajfensfisket!

 1. a

  Det är helt jävla otroligt att det få fortgå!
  Bra initiativ!
  (Jovisst, man är väl en idiot som snackar med blommorna, men det var faktiskt hon som började! Och det är ofint att inte svara på tilltal….. mowahahahahahahaha!)

  Svara
 2. Svorskan

  Jag borde engagera mig mer i sånt här.. 🙁
  Sv: Jag har alltid inbillat mig att jag har lite förmågor och det att hitta saker eller titta på foton på helt främmande människor och berätta lite har jag haft framgång med. Jag blev inte riktigt medveten om det förrän för en 15-20 år sen. Kanske jag bara har haft tur, vem vet?

  Svara
 3. Mia systeryster

  Bra initiativ! Jag såg det där på tv. Fruktansvärt!Och sen slängde de i hajarna levande, det kunde ta upp till en vecka(tror jag att det var)innan de dog!
  Bra att du engagerar dig!

  Svara
 4. Freja

  Tänk vad människor gör mot andra levande varelser över hela världen. Inte underligt att världen är så fucked up, empati är en bristvara!

  Svara
 5. lena

  Det där hade jag ingen anning om, så fruktansvärt,ibland SKÄMMS jag för att tillhöra människorasen, bra att du tar upp detta! Kram på dig!

  Svara
 6. Britt

  Men har de inte slutat med den där jävla hajfenssoppan än? Vi har ju protesterat i 20 år. Samma sak med valarna, sälarna och annat som japaner och norrmän vill döda. Det är tur jag inte har hand om de nuklära vapnen här i världen.

  Svara
 7. Helen

  Det är fruktansvärt och oerhört grymt, lika illa är delfinslakten. Djurvän somman är har jag protesterat mot dessa båda och andra med för den delen.

  Bra att du påminner!

  Hååller du också på att byta blogg??

  Sv……..Har du inte lärt dig ännu! Med mig vet man aldrig vad som kommer!

  Sussa gött och dröm sött!
  KRamar

  Svara
 8. Znogge

  Mer än gärna! När ska vi inse att jorden inte är vår utan att många andra fanns här före oss. Det är rent ut sagt för jäkligt.

  Svara
 9. Stattinskan

  Fy fan, på ren svenska … vad grymma vi människor är. Detta är lika fasansfullt som slakten som pågår på delfiner. Klart jag ska skriva på!
  Kram

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.