Har horan blivit accepterad?

För inte så många år sedan var hora ett skällsord. Tjejer fick lära sig att det absolut inte var acceptabelt att bli kallad för hora och killar fick veta att de inte på några villkor fick kalla någon för hora. Vi vanliga dödliga Svenssons trodde inte våra öron och blev skakade ända in i radhussjälen av att höra att sånt förekom i skolorna.

Då, för några år sedan, var det i princip bara folk i tryckeribranschen som svängde sig med sina horungar och bilmekar som slängde sig på sina horor. Vi övriga hummade lite och log generat när vi ramlade över ett av dessa uttryck.

Vad hände sen? Plötsligt är det helt okej att säga att man är en hora och det poppar upp horor av alla de slag både till vänster och höger: blogghoror, hjärnhoror, bokhoror för att nämna några. Har ordet hora blivit accepterat bara det har lagts till ett ord framför?

En blogghora (eller twinglyhora) länkar och pingar och har sig, allt för att få besökare till sin blogg och en hjärnhora har ett jobb med mycket tänkande och problemlösande men tycker att det är tråkigt. I båda dessa fall kan vi se likheten med den ursprungliga horan – dvs en kvinna som säljer sig, låter sig utnyttjas för att på något sätt få betalt för det.

Men bokhoran då? Om man tänker logiskt borde det betyda att om man betalar henne bra så skriver hon något positivt om ens bok, eller kanske till och med det som man själv bestämmer. Eller har jag som tidigare kallats för bokmal degraderats till bokhora? Fast det funkar ju inte – jag läser för att jag vill och tycker om det, och ingen betalar mig för det. Tyvärr.

Undrar om dessa kvinnor har funderat över vad deras barn säger om sin mammas jobb? Tänk när läraren frågar barnet: ”Vad jobbar din mamma med då?” Den lille svarar aningslöst: ”Hon är hora och hon har jättemånga besökare, nästan mest i hela Sverige!” eller ”Hon horar och tjänar jättemycket pengar på det så jag ska få ett nytt Wii-spel!”

Jag tror att en och annan lärare raskt skulle byta samtalsämne. Jag tror också att originalhoran har blivit en katt bland hermelinhororna.


PS. Enligt SAOL är hora ett starkt nedsättande ord och betyder prostituerad kvinna.

PPS. Jag gillar bokhora.se, tro inget annat, och jag ska betala dem massor när jag blir utgiven, jag har redan börjat spara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.