Jag borde ha blivit advokat

Det är nog många som önskat att de hade satsat på en utbildning till advokat. Inte för att Svea Rikes Lag är så himla kul, inte hårklyvande texter heller, utan av den enkla anledningen att advokater verkar ha så otroligt mycket tid. Mycket mera tid än de flesta av oss.

Vi har under de senare åren fått se inte mindre än tre advokater, nåja en är jurist, ge ut bok efter bok – samtidigt som de jobbar. Heltid. Det tar tid att skriva en bok, inget som man slänger ihop så där bara. Alltså måste deras minuter vara längre än till och med SL:s minuter.

En är chefsjurist på det där företaget som skickar brev fast det inte längre säljer frimärken. Hon jobbar heltid inne i stan, bor i norrort, har tre hemmavarande barn. Skriver efter 22 på kvällarna och när hon får dödtid på tex en tågresa. Hur mycket tåg åker människan?!

En annan arbetar som advokat på dagarna och skriver på kvällar och helger. Två deckare och en seriebok har han hunnit med och tredje deckaren är till hälften klar. Och han har ett litet barn hemma. Sover han aldrig?!

Den som är allra mest effektiv har skrivit flera böcker – både deckare, om livet i Rosenbad och om fotboll – arbetar som advokat och riksdagsledamot, sitter i ett antal styrelser, är med i flera fotbollslag, bloggar, ställer upp i massor med teveprogam, sommarpratar i radio och har fyra barn. Oavsett om han aldrig sover och aldrig ser ett teveprogram så får jag det inte att gå ihop.

Slutledningen måste alltså bli att jurister och advokater har längre minuter än vi vanliga dödliga, behöver ingen sömn alls och är ungefär fjorton gånger så effektiva.

Tänk om jag hade vetat det här när det var tid att välja yrke. Och tänk om alla svenskar hade en juristutbildning i bagaget. Vad mycket vi skulle hinna med! Alla skulle kunna ha två jobb, minst. Arbetslösheten skulle i och för sig bli… ojoj. Jag får nöja mig med ett jobb och eftersom mina nätter inte räcker till får jag väl bli stammis hos SJ istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.