Stumma skuggor och vagnhållare

Egentligen tycker jag att det är kul att handla julklappar. Åtminstone när jag vet vad jag ska köpa. Och hittar det på en gång. Helst ska den sedvanliga decemberförkylningen ha gått över också. Och jag är ute i så god tid att det inte är så trångt i affärerna. Jaja, om jag prickar in en av fyra får jag väl vara nöjd.

En sak slog mig, förutom vassa armbågar och kantiga paket, när jag var ute i helgen och jul­handlade. Det skulle faktiskt gå att minska trängseln i affärer och köpcentrum om de stumma skuggorna stannade hemma. Jag menar de medelålders till äldre män som går ett steg bakom sin fru och bär en påse. Eller två. De karaktäriseras av en väl knäppt rock av äldre slag, fast det är 30 grader varmt i affären och svetten rinner om alla andra, och en stoiskt lidande min. Tydligen är de döva också eftersom de aldrig svarar på sina fruars frågor.

Man skulle kunna tro att dessa män snart är utdöda, av naturliga skäl. Men icke – det finns en ny generation som har alla förutsättningar att utvecklas (frågan om det verkligen är en utveckling får vi ta en annan gång) till stumma skuggor: vagnhållarna. Med det menar jag de småbarns­pappor som med nollställd, frånvarande min håller i en barnvagn med ena handen, en mobil i den andra och försöker stå still och inte vara i vägen (Ha! Det är ju julhandeln vi pratar om!) medan de väntar. Och väntar. Frun/sambon/småbarnsmamman handlar och letar efter bra saker som hon entusiastiskt visar upp för honom. Svaret blir antingen ett minimalt ryck på en axel eller ett desperat ”Köp den!” beroende på hur länge de stått där. Barnen sitter eller halvligger apatiska i sina vagnar med blickar som hämtade från Madame Tussauds, de är överströdda med smulor och har oftast något gult geggigt i handen. Troligtvis ett före detta kex. Eller, jag borde kanske säga förhoppningsvis.

Julhandeln spås slå rekord i år igen trots den rådande konjunkturen. Förstår du vad det innebär? Precis, det kommer att bli ännu trängre i julhandeln, och ju närmare julafton – desto värre… Jag vill därför å det allra ödmjukaste uppmana alla som innehar en stum skugga eller en vagnhållare med tillbehör att lämna dem hemma. För säkert är att ju smidigare julhandlandet går – desto större är chansen till en fröjdefull jul.


DN om julhandeln och julstressen

SvD om julhandeln och branscher

e24 om julhandeln och branscher

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.