Den nakne ambassadören av Magnus Zaar

Debutanten Magnus Zaar har skrivit en thriller som är som en frisk fläkt i den svenska, ibland lite enahanda, deckarutgivningen. ”Den nakne ambassadören” (Telegram förlag) utspelar sig i ett fiktivt land i Östafrika och huvudpersonen är en ung kvinna som dessutom är ensamstående mamma. Genom boken löper en röd tråd, tvinnad av frågan om biståndets och budgetunderstödets hantering och användande. Vet vi vad pengarna används till? Är vi godtrogna?

Handlingen i korthet: Clara Fabre har blivit fått administrativa uppgifter på UD i Stockholm efter en tidigare incident i Östkongo, när landets ambassadör försvinner. UD har inte råd med flera rubriker och skandaler och skickar Clara för att tysta ner försvinnandet. Hon tar med sig sin tvååriga dotter och åker. Ambassadören hittas död hos en prostituerad och självmord blir det officiella utslaget.

Clara är en nyfiken och rättskaffens person, en som inte står där man ställer henne, och börjar förstås ana oråd. Mord, våld, intriger, korruption – spänningen vrids upp varv för varv samtidigt som vi får en god, men inte nödvändigtvis trevlig, inblick i både UD:s och ambassadernas strikta gubbhieraki och biståndets baksida i diktaturer.

Magnus Zaar har ett lättläst språk, det bara flyter på. Han har också förmågan att bygga upp spänningen, så att vi nattläsare blir utan natt, men får desto mer gåshud och andnöd. Och visst är Clara både stark, smart och modig men hon har inte övermänskliga drag som till exempel Lisbeth Salander.

Eftersom Magnus har bott i Uganda medan hans fru jobbade på ambassaden där, så han vet vad han talar om. Anledningen till att han valde att skriva om ett fiktivt land är att den rådande situationen passar in på många av Östafrikas länder.

”Den nakne ambassadören” har sin rättmätiga plats i bokhyllan bredvid schabloniserade polispar, kommissarier som dricker för mycket vin eller whiskey för att hålla sina skelett i schack, SÄPO, CI5, FBI och alla de vanliga deckaringredienserna. Efterföljaren är påtänkt och i den hoppas jag att vi får en upplösning på den avslutande cliffhangern. För självklart kommer jag att läsa nästa del. Och få ännu några nätter skönt förstörda.

——————————————————————————————

Uppdatering 111130: Hamilton-producenten Jan Marnell  producerar Magnus Zaars debutroman – Den nakne ambassadören
För en dryg månad sedan landade Magnus Zaars debutthriller ”Den nakne ambassadören” på bokhandelsdiskarna. Men redan nu är det klart att boken och dess huvudkaraktär, den unga diplomaten Clara Fabre, är på väg att ta klivet upp på vita duken.
Det är en mycket spännande historia som gör sig perfekt för film och som dessutom utspelar sig i miljöer vi sällan ser. Det är en thriller där vi kastar oss mellan Utrikesdepartementet på hemmaplan i Stockholm och biståndets verklighet i Afrika. SFI, Svenska Filminstitutet, har gett stöd till projektet och manus skrivs av Ulf Ryberg, säger producenten Jan Marnell, som just nu producerar den nya Hamilton-trilogin med Mikael Persbrandt.
 Ulf Ryberg har tidigare gjort manus till bland annat ”Lasermannen”, Stig Larssons ”Luftslottet som sprängdes” och Jo Nesbös ”Huvudjägarna.

—————————————————————————————-
Adlibris
Bokus
HD

11 tankar kring ”Den nakne ambassadören av Magnus Zaar

 1. Britt

  Jag kanske köper den som julklapp till mig själv. Jag tycker om att hitta nya deckare…och det är inte svårt. Det kommer nya debutanter hela tiden.

  Svara
 2. Helen

  Tack för det tipset, låter som något jag skulle gilla!
  Håller på med Franzen´s och tja, den kanske tar sig!

  Kramkram

  Svara
 3. Annika

  Hej, länge sen … Kul att se dej, hoppas du mår bra. Jag är tillbaka efter att ha fokuserat fel alldeles för länge … Kanske det blir en egen bok nån dag. Ska försöka stanna på jorden ett tag nu … pokonis A

  Svara
 4. Elise

  Den måste jag absolut läsa!
  Får lägga den till julklappslistan.
  Har läst lite om denna bok tidigare. Nu blev jag övertygad.

  Sv:Måste ha olja i håret. Ett långt jäkla trassel. Den oljan jag använder går att skölja ur lätt. Doftar gott och är guld för håret.
  (Låter som värsta reklamen här;)).

  Hoppas du har bra fredag.
  Kram

  Svara
 5. Annelie

  Tack för din fina kommentar om bilden! Och den där boken blir man ju riktigt nyfiken på. Nu är jag inne i en bokläsarperiod, härligt!
  Man kan ju inte fota i det här mörkret, hahahahaha, så då får man liksom hitta på nåt annat.

  Svara
 6. Freja

  Låter som en bok i min smak, jag gillar när det finns mer en en deckarhistoria och när det har verklighetskoppling!

  Svara
 7. Elise

  Skriver här…om ”Svär ordentligt eller ge fan i det!”

  Tack för länken! Så jävla bra skrivet 😉
  Du fattar det här med djur, människor, svordomar och mycket mer.

  Kram

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.