Carlgren – åsnan mellan två hötappar

Varje gång jag ser Carlgren på nyheterna uttala sig i vargfrågan så säger han ”vi måste skapa acceptans”. Lite lustigt i det hela är att EU-kommissionen inte har accepterat att Sverige tillåter vargjakt, vilket innebär att Sverige kan åtalas i domstol för brott mot EU:s miljölagstiftning.

Varför skapa acceptans? Och varför nu? I ingen annan fråga överhuvudtaget tycker sig regeringen behöva skapa acceptans från befolkningen, så varför i vargfrågan, kan man undra. Och i just vargfrågan är det ju relativt få personer som berörs, jämfört med många andra frågor. Det beslutas om ändringar i social-försäkringen, nya vägar, nya skatter, nedlagda bidrag, nya bidrag etc etc etc hela tiden där man på intet vis bryr sig om vad folket tycker.

Min bild

Nu försöker Carlgren få medhåll från alla håll. Dels få acceptans från dem som bor i närheten av varg samtidigt som samma personer ges rätt att gå ut i skogen och skjuta varg, samtidigt som vi som vill ha vargen kvar i skogen ska bli nöjda och glada över att han vill att vargantalet ska öka. Men han säger inte när. Eller med hur många.

Okej. Miljöministern menar att vi ska skjuta flera vargar i år, fast det visade sig att de som sköts förra året inte var missbildade och säger samtidigt att vargstammen ska öka. Solklart?

Vem tror han att han försöker lura? Smörande för jägarlobbyn som efter förra årets jakt förutsätter att de ska få ut och skjuta i år med och en släng smör åt oss som vill behålla varg i skogen.

Det skulle vara roligt med en miljöminister som faktiskt arbetar för miljön. På lördag börjar jakten. 20 vargar ska skjutas. I skrivande stund har över 6 000 jägare anmält sig enligt Jägarvårdsverket, förlåt Naturvårdsverket.


Här har Åsa Romson skrivit en bra sammanfattning av det aktuella läget i vargfrågan och här kan du läsa Naturskyddsföreningens debattinlägg på AB.

15 tankar kring ”Carlgren – åsnan mellan två hötappar

 1. Helen

  God morgon!

  Hoppas att du sovit gott och klådfritt, det blev det inte här!

  Vargen är ett intelligent djur som lärt sig nu och kommer att driva gäck med jägarna. Det som oroar är att vissa varagar är försedda med sändare och får jägarna tillgång till spårningssystemet då är det inte fair!

  Kramar

  Svara
 2. Ulrika

  Borde nog hålla mig utanför den här diskussionen, eftersom jag är god vän med den rovdjursansvarige i jägarförbundet. Kan dock inte låta bli att nämna att de mest rabiata jaktmotståndarna inte drar sig för mordhot,han och hans familj har fått flera stycken, vilket säger en del om proportionerna…

  Svara
  1. Krönikören

   Visst är det hemskt. Och tyvärr lika illa åt andra hållet med jägare som mordhotar ”vargkramare”.

   Svara
 3. Freja

  Jag bor i vargtrakter och hamnar ibland i vargdiskussioner. Ett populärt argument brukar vara att varg tar jakthundar. Statistiskt är det dock så att fler jakthundar dör av att bli påkörda av bilar eller tåg än av att ha attackerats av vargar och när jag då menar att då kanske vi ska förbjuda bilar oxå brukar de få något tomt i blicken…..

  Svara
 4. Peter L

  Jag får ibland mörka fantasier om att sätta ut A Carrlgren i skogen och parafrasera Nationalteaterns ”Kåldolmar & Kalsipper” och säga: ”nu får vargen ta dig”. Men varför skulle dom vilja ha honom? Har dom inte ätit människa sedan 1700-talet är dom knappast intresserade av att bryta sin ”fasta” med honom.

  Jag har kollat detta med glödlampornas källsortering och funnit att dom endast får lämnas på återvinningscentraler (som i vissa kommuner uppenbarligen kallas ”Kretssloppsparker” !??)
  Det kanske skullle behövas pant på dessa för att få ordning på problemet? Pengar är ju tydligen en fetare morot än liv.

  Svara
 5. Ama de casa

  Ifjol var ju jägarna så ivriga att dom han skjuta en (eller flera?) vargar för mycket…

  Helt galet, vargarna måste få stabilisera stammen!

  Svara
 6. mormor

  Känns som jag har ylande varagar efter mig hela tiden, just nu … eller nåt åt det hållet! Eller , jag vet inte, lite ont om tid har jag i alla fall … En trevlig kväll till dig!/Mormor

  Svara
 7. Mia systeryster

  Ska 6000 jägare skjuta 20 vargar? Det säger sig ju själv att det lär ju bli fler skjutna.
  Jag fattar inte, jag läste tidigare att vi skulle ”plantera” in varg från Ryssland för att säkra vargstammen, det kanske var fel?
  Jag gillar inte vargjakt, men jag är väl fel person att fråga, jag är ju en 08 och ska hålla tyst i den frågan;)

  Svara
 8. Tabben

  Jättebra skrivet, om Sverige kommer att åtalas hoppas jag det sker snarast, här behövs det en rejäl smäll på käften.

  Svara
 9. Britt

  Jag som kommer från Lappland har ju varit med om en tid då det inte fanns ett rovdjur, knappt andra djur heller eftersom det bedrevs en skoningslös jakt året runt på allt som kunde ätas, vara farligt för tamboskap eller skada hund. Det fanns inga björnar i skogen, inga älgar på vägen. Jag har inte förrän jag blivit vuxen sett älg. Ingen jag känner har sett björn i skogen eller varg för den delen. När vi nu äntligen har lite djur i skogen ska vi börja utrota dem igen?

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.