Chokladbrist hotar världen
Jag satt och skummade rubrikerna i tidningen när en liten rubrik fick mitt hjärta att skena, munnen blev torr och med lätt darriga händer klickade jag mig in på nyheten att chokladbrist hotar världen. Ord som KRIS!, KATASTROF! och HJÄLP! for genom hjärnan medan smaklökarna vred sig i kraftfull affekt.
Jodå, så är det. Vi äter för mycket choklad. I hela världen. Gummiplantagerna har brett ut sig för mycket och klimatförändringen har påverkat kakaobönans skördar negativt. Plus det faktum att alla äter mera choklad och även mörk choklad, som innehåller mer kakao än ljus.
Förutsägelsen att världen ska stå utan choklad år 2020 får mig att darra. Hur ska detta gå? Kommer vi att se en ökning av lyckopillerknaprandet och antalet självmord? Alla vet ju att man blir glad och lycklig av choklad.
Snabbt inventerade jag mitt chokladförråd och konstaterade att det måste fyllas på. Den brinnande frågan är nu hur länge man kan frysa choklad. Någon som vet? Och finns kombinerade frysar/kassaskåp? Choklad kommer nog att bli stöldbegärligt.
Chokladvänner, vi måste agera! Frågan är vad vi ska göra? Ransonera mörk choklad, kanske kan vara ett sätt. Att påverka klimatet är förstås en variant, som tyvärr många tycker är för jobbig. Men nu då? VA?! En värld utan choklad kanske kan få de mest klimatovänliga att fundera en sväng till.
Nu blev jag så deppad att jag måste göra en djupdykning i mitt chokladförråd. Jag vill återigen passa på att hävda att chokladkonst är slöseri med ätbart material.
Här kan du läsa hela den skrämmande artikeln: DN, SVT, Skanskan.
Och här kan du läsa om varför kroppen älskar choklad. Man blir till och med snygg av choklad. Ojoj. Hur snygg borde inte jag vara då?
Visst är det lite lustigt att DN hämtar sin fakta om kakaobönan från Systembolaget?
Lämna ett svar