Det här reportaget om Husmorsorna Emma Hamberg och Anette Rosvall skrev jag för en lokaltidning i höstas. Sedan dess har de nya projekt på gång, som jag ser fram emot. Kolla gärna in deras inspirerande blogg där härligt vardagsliv blandas med recept på både det ena och andra.
—————————————————————————————–
Grannar med grädde på moset
Sollentunaborna Emma Hamberg och Anette Rosvall är högaktuella med ”Kärleksmums – 101 söta favoriter” som är skriven med humor och glädje. Och en klick smör. Ekologiskt, förstås.
November visar sig från sig bästa sida med strålande sol och hög, klar luft när jag går igenom den något bohemiska trädgården i Norrviken. Närheten till E4:an avslöjas genom ett stilla surr. En timme med Emma Hamberg och Anette Rosvall visar sig bli precis likadan – strålande leenden, högt i tak och ett konstant surr dem emellan.
Var det ödet som gjorde att dessa två chosefria matglada kvinnor flyttade till Sollentuna och blev grannar? Ja, det spelar ingen roll, vi kan bara glädjande konstatera att Anette och Emma gifter sig – som man säger om olika smaker som passar utmärkt ihop – och tillsammans vispar ihop de underbaraste godsaker.
När Anette och hennes man Jonas letade hus valde de ett område som låg mittemellan deras respektive hemorter Rydbo och Järfälla. Det blev Sollentuna.
– Vi kollade området rätt noga, att det fanns bra skolor, olika fritidsaktiviteter, nära till affärer och sånt. Och vi gjorde ett bra val, konstaterar Anette.
Medan Anette pratar sitter Emma med munnen öppen av häpnad.
– Va?! Planerade ni? utbrister hon.
Man behöver inte tillbringa någon lång stund med de två författarna och matbloggarna innan man förstår hur nära de står varandra.
Emma och maken bodde inne i stan med tre små barn. Hyresrätten blev en bostadsrätt och pengarna brände i fickan.
– Vi var trötta på att stå i lekparker i stan. Så såg jag det här huset i en annons, vi åkte hit och tittade på det, körde ett varv runt kvarteret och köpte det, berättar Emma och garvar. Så mycket planerade vi!
Till vardags är de båda extremt oplanerade, så som man kan tillåta sig att vara när man arbetar hemifrån. Arbeten med fasta tider har båda provat på, till exempel när Emma jobbade på VeckoRevyn och Anette arbetade på bank, och det är inget som passar dem.
– Men vi är jävligt bra på att ha kul medan vi jobbar! skrattar de.
När de arbetar fram sina recept, bloggar eller vad det är just då, spånar de tillsammans för att få rätta känslan. Själva tillagningen gör de var och en för sig och fotografen Jenny Grimsgård tar läckra drägelframkallande foton.
Som matkreatörer är förstås Anette och Emma storhandlare i de närliggande matbutikerna. Matlagning är viktigt varje dag, inte bara när recept ska skapas. Jag undrar om de har kunnat påverka utbudet hos sina lokala handlare.
– Nej, svarar Emma eftertänksamt. Vi är nog för snälla.
– Fast vi om några borde ju faktiskt kunna ställa krav, tillägger Anette.
Några favoritbutiker är Percys kött (ta gärna in mer ekologiskt kött), Gateaux i Edsviken (hänvisar kissnödiga gäster till tomten), Coop Stinsen och Willys i Rotebro.
– Glöm inte Systembolaget i Rotebro, inflikar Anette.
– Vi köper så mycket som möjligt ekologiskt, fast det kan vara väldigt dyrt. Tänk på att vi påverkar genom vår konsumtion. Ju mer ekologisk mat vi köper, desto mer kommer det att produceras, menar Anette. Eller Emma. I ärlighetens namn är det ibland svårt att veta vem som sa vad, eftersom de både pratar i munnen på varandra och ibland avslutar varandras meningar.
Fram tills nu har de kokböcker jag läst bestått av recept med beskrivningar och bilder på mat. Efter att ha läst ”Kärleksmums – 101 söta favoriter” har jag insett att gränsen mellan humorbok och kokbok är tunn som en sockertråd. Den har roliga texter, omskrivna ordspråk och talesätt och recepten är, precis som sina upphovsmakare, fyllda med humor och skönt befriade från pretentiösa formuleringar.
Innan jag åker hem och Emma och Anette lunchar på gårdagens älgfärsbiffar fyllda med bacon och västerbottensost, frågar jag om de någonsin tappar lusten att laga mat.
– O ja, då går vi till korvmojjen på Norrvikens station eller Pizza House i Helenelund som även har kebab, de är bra de! svarar båda två, rörande eniga. Som med det mesta. Och för det mesta.
Fakta Emma Hamberg
Familj: Maken Agi Lindroth, döttrarna Nåmi och Ditte 11 år och Saga 7 år
Bor: Norrviken i Sollentuna
Yrke: Författare och illustratör
Fritidsintressen: Film, böcker, sociala relationer
Favoritkrydda: Ättika och socker i kombination
Favorit i Kärleksmums: Långfilspudding. Och Egyptiska nätter
Fakta Anette Rosvall
Familj: Maken Jonas, sönerna Viktor 16 år och Åke 11 år
Bor: Norrviken
Yrke: Grafisk formgivare och matkreatör
Fritidsintressen: Mat, fika, film, böcker, konst
Favoritkrydda: Citron, vitlök, choklad
Favorit i Kärleksmums: Pampig päron tarte tatain
Lämna ett svar